Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak to wlassnie jest

Co własciwie znaczy to słowo

Polecane posty

Gość tak to wlassnie jest

Jak myślicie co to znaczy że ktoś jest "nieogarnięty"? Ostatnio zauwazylam ze to słowo ma bardzo pejoratywne znaczenie..Kiedyś nieogarnięty to był dla mnie ktoś taki bardziej crazy,freak ktoś szalony zakręcony pozytywnie ..a dziś głownie słysze to słowo w znaczeniu ze ktoś kto sobie nie radzi z zyciem np od wielu lat nie ma pracy (głownie w takim kontekscie) albo nie mogł skonczyć studiow bo jest nieogarnięty ,albo nieogarniety bo ćpa pije ogólnie nieogarnięty jako coś bardzo negatywnego,

Gość aha i achhhh
nieogarnięty, czyli nie umie ogarnąć swojego życia, swoich spraw itp. Pejoratywne okreslenie, jak dla mnie.

Gość marna żonaa
Nieogarnięty czy li taki kretyn

Gość olcia***
nieogarnięty-pijak i złodziej Bo każdy pijak jest nieogarnięty. i kradnie!

Gość Ja jezdem
pijokiem ogarnietym.

Gość Paulina

Dla mnie "nieogarnięty" to ktoś, kto z jednej strony struga przemądrzałego i dorosłego ważniaka - a z drugiej strony jest infantylnym, niedojrzałym emocjonalnie osobnikiem. To ktoś, kto uważa, że wszystko mu się w życiu należy, a on nic nie musi. Nie lubi pracy. Nie robi nic, by coś osiągnąć - a jeżeli już, to z musu i pretensjami do innych. To ktoś, kto przedkłada indolencję nad starania o własne dobro. To typ narcystyczny, który ma problemy z podstawowymi czynnościami życiowymi. To ktoś, komu się nic nie chce - ale pretensję do życia ma. To ktoś, kto nie uznaje najmniejszego słowa krytyki pod własnym adresem. Przecież on jest taki wspaniały a inni go nie doceniają. To osobnik bardzo chimeryczny i roszczeniowy w kontaktach z innymi. To typowy "nieudacznik".

Gość Kamila

Chyba to gość mało zaradny i zorganizowany. Typowy "lowelas", który tak naprawdę nic nie potrafi - ale gadkę ma.  Wg. mnie to ignorant, leń, nierób, brudas - który "na dzień dobry" potrafi nieźle bajerować, a przy bliższym poznaniu wychodzi z niego "całe dno". Nie szanuje innych i jest zarozumiały, choć nic sobą nie reprezentuje.  I pomyśleć, że coraz więcej dookoła takich  facetów !!!  Aż strach się z takim wiązać.

Gość Ania
Dnia 2.05.2011 o 01:24, Gość marna żonaa napisał:

Nieogarnięty czy li taki ...

Ooooooooo....tak,tak....bardzo trafne spostrzeżenie

Gość Gabrysia

To nieudacznik życiowy i .......zero rozsądnego myślenia o sprawach ważnych. Nie ogarnia rzeczywistości i idzie na łatwiznę. Przez całe życie chce się ślizgać na cudzych plecach. Nie przykłada się do niczego - a jeżeli już coś zrobi to po najmniejszej linii oporu i z pretensjami do innych. Nic mu się nie udaje, bo się nie stara. W żadną czynność nie chce wkładać wysiłku - bo po co ?. Chce żyć na cudzy koszt.  
Miałam takiego chłopaka ale szybko go rozszyfrowałam. Myślał, że wszystkie dziewczyny to puste ...ki i jak się poszczerzy i zabajeruje - to będę go traktowała jak Adonisa. Okazał się być totalnie NIEOGARNIĘTYM !!! A niech spada.