Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kafeteriankaaaaaaaaUŚ183

Studia prawnicze + aplikaca

Polecane posty

Witam, chciałabym się dowiedzieć parę rzeczy na temat prawa, mianowicie, czy studia są ciężkie? Mam zamiar studiować na Uniwersytecie Śląskim? Może ktoś studiował? Ciężko się dostać? Później chciałabym zrobić aplikację notarialną. Gdzie odbywa się taka aplikacja? Na czym to konkretnie polega? Czy jest ciężko na takiej aplikacji? Proszę o pomoc. :) Piszcie jak macie jakiekolwiek pojęcie o tym...

Gość kafeteria.de
jak nie masz znajomosci to nie startuj bo nie masz szans na aplikacje

Gość gdfgfdg
mam nadzieje ze nie myslisz ze uczelnia gwarantuje ci zalatwienie aplikacji :D jesli tak to sie dziecinko zawiedziesz :P

Gość trudno tak naprawde
powiedziec czy studia prawnicze są cieżkie... z pewnością wymagają bardzo dobrej pamięci :) apilkacja notarialna odbywa sie po zdaniu egzaminów na aplikacje, po zdanym egzaminie musisz znalezc sobie patrona tj osobę która będzie sprawowac nad Tobą opiekę i przyuczac Cie do zawodu , po zakonczonej aplikacji zdajesz kolejny egzamin

Czyli ciężko z tą aplikacją?

Gość trudno tak naprawde
to zalezy :) napierw egazmin to on jest przepustką do zrobienia aplikacji, a pozniej ( akurat w tym przypadku przydatne sa ) znajomości aha, aplikacja radcowska, notarialna , adwokacka jest płatna ( i to słono )

Gość Na aplikację zdaje się
państwowy test,uczciwy jest nabór.Wkrótce absolwentów aplikacji,nie wspominając już o studiach prawniczych,będzie więcej niż ludzi po socjologii,czy zarządzaniu.Częśc z nich może zarobi na bilet miesięczny,na dojazdy do Sądu.Jedyny zawód prawniczy,w którym jest dużo miejsca dla nowych ludzi to komornik.

Gość Na aplikację zdaje się
Nie wiem co ludzi aż tak bardzo pcha na to prawo,chociaż na pewno więcej perspektyw po tym,niż po filozofii,czy pedagogice.

Gość kafateriankaaaaaaaaUŚ183
A co myślicie o administracji lub zarządzaniu? Jaka praca po tym, łatwo o nią, dobrze płatna?

Gość kuf
Na prawo jak nie jest się naprawę mega zdolnym, lepiej się nie pchać, szczególnie na taki słaby uniwersytet. Prawo jest ciężkie i trudne, ale studia prawnicze nie koniecznie ( szczególnie na tych gorszych wydziałach ). Na aplikacji notarialnej to nawet nie masz co marzyć....sorry. Studia nie tylko wymagają dobrej pamięci, to nie nauka przepisów na pamięć jak się niektórym mnie lotnym ludziom wydaje ( one bardzo szybko się zmieniają ). to myślenie, analiza, logika i wiele innych umiejętności.

Gość uniwersytett
wydział prawa i admininstracji uś jest w krajowej czołówce, więc nie wiem czemu ktoś napisał że to "słaby uniwersytet"

Jestem studentka obecnie na 3 roku. Egzaminy nie sa takie trudne jeżeli sie tym interesuje i sie lubi to. A na aplikacje żeby sie dostać trzeba mieć "plecy " bez tego ani rusz, dlatego ze jest chętnych np 500 a miejsc jest 15

Gość ach te iluzje...
"w krajowej czolowce"to moze i jest...Ale tylko jagielonski jest dobry-potem-warszawski... I pewnie,powinno sie byc "mega zdolnym"-tylko,ze takich jest garstka...

Gość ancymonnn
Lepiej idź na medycyne

Gość ach te iluzje...
a to,to niezbyt inteligentna rada... co ma piernik do wiatraka?