Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jak to z tym dzieckiem

Paszporty-obywatelstwo

Polecane posty

Mama polka, tato niemiec, mieszkaja w anglii, dziecko urodzone w anglii. na koniec maja mamy umowiona wizyte w konsulacie niemieckim zeby wyrobic dziecku paszport, po tej uowionej wizycie chcemy podjechac do konsulatu polskiego i wyrobic dziecku polski paszport(bo nie trzeba sie umawiac na godzine). Pytania mam: tak w sumie to jakie obywatelstwo ma moje dziecko? Moje czy meza? Czy gdzies to jest zapisane?(na brytyjskim akcie urodzenia nic nie pisze) czy o obywatelstwo trzeba sie jakos specjalnie starac? Paszporty: rozumiem, ze nie bedzie problemu z wyrobieniem dziecku paszportu polskiego mimoze ojciec jest niemcem? czy w paszportach bedzie wpisane obywatelstwo? To jakie mam im podac jak zapytaja?

Gość Tu masz
Obywatelstwo dziecka, które przyszło na świat za granicą zależy od obywatelstwa jego rodziców oraz od prawa obowiązującego w kraju urodzenia. W przypadku, gdy jedno z rodziców jest Polakiem, a drugie obcokrajowcem, mają oni prawo wybrać dla swojego dziecka obywatelstwo obcego państwa w ciągu 3 miesięcy od daty narodzin (o ile pozwalają na to przepisy danego kraju). W sytuacji, gdy każdy z rodziców optuje przy "własnym" paszporcie dla dziecka, rozwiązaniem może okazać się instytucja podwójnego obywatelstwa, na które zezwala polskie prawo. W zagranicznych konsulatach każdy taki przypadek rozpatrywany jest indywidualnie. Niemniej, znajomość ogólnych prawideł nie zaszkodzi obecnym i przyszłym rodzicom.

Czyli tak: angielskiego nie dostanie, bo my mimoze mieszkamy tu 4 lata to rezydentury nie mamay, nigdy sie o nia nie staralismy itd. Jak sie zalatwia wiec podwojne obywatelstwo?

Gość Tu masz
A tego to nie wiem, ale chyba masz w pl paszporcie wpisane: obywatelstwo polskie, w niemickim obywatelstwo niemiecki i to oznacza podwojne obywatelstwo?

Gość Też to ciekawi
Mnie też to ciekawi. Mój mąż jest Kanadyjczykiem, na dzień dzisiejszy mieszkamy w Quebecu ale na 80% w dniu porodu bedziemy już mieszkali w Bostonie. Nie ukrywam, że zależy mi na kanadyjskim obywatelstwie dla córki więc interesuje mnie jak to załatwić

Ja wlasnie zadzwonilam do kolezanki na studiach prawniczych. Mowila zeby isc do ambasady niemieckiem, normlanie wyrobic paszport i powiedziec im ze za chwilke ide do polskiej tez wyrobic paszort. Ale chyba bedzie tak ze w niemieckim bedzie pisalo obywatelstwo niemieckie tylko a w polskiej ambasadzie jak bede to maluch bedzie mial juz obywatelstwo niemieckie wiec w pl paszporcie bedzie pisalo ze ma niemieckie i polskie. dokladnie mi sprawdzi i da znac.

Gość kanadysjkie
kanadyjskie obywatelstwo dostaje dziecko urodzone na terytorium kanady.

Gość kanadysjkie
kanadyjskie obywatelstwo dostaje dziecko urodzone na terytorium kanady.

I masz w jednym paszporcie wpisane po jednym obywatelstwie czy w jednym nasz wpisane dwa?

Gość kanadysjkie
jezu na logike, jak ktos ci wystawia paszport to musi wpisac obywatelstwo, bo to jest pierwszy i najwazniejszy dokument jaki posiadasz. wiec jesli masz paszport zalozmy angielski, to w paszporcie wpisane obywatelstwo angielskie, w polskim polskie itd! ale zeby dziecko zalozmy polskie dostalo obcy paszport to musi spelnic kupe warunkow. to nie takie hop siup! a dwa paszporty - dwa obywatelstwa! przeciez nikt ci w polskim paszporcie nie wpisze obywatelstwo meksykanskie, bo skoro masz meksykanskie to jedz do meksyku po paszport! mozesz miec i polskie i meksykanskie, ale jedno w jednym paszporcie, a drugie w drugim!

Gość słodzki chłopak
oo kur*a :) ale przypał że ojcem bachora jest Nimiec, szwab no cóż, lepiej żeby dzieciak został w Anglii , w Polsce nic dobrego go nie spotka , jedynie bieda :) no ale ojciec pier...Nimiec, masakra współczuje mogłaś się ze Szwabem nie bzykać laska :) pozdro

Gość gustagusciki
zeby dostac paszport polski musisz dziecko "zarejestrowac" w polsce czyli uzyskac rowniez polski akt urodzenia.na tej podstawie wydawany jest paszport polski.Jesli chodzi o niemcy to zapewne na tej samej zasadzie dziala.dziecko moze miec 2 obywatelstwa i dwa paszporty jesli tata jest innego pochodzenia niz mama.Angielskiego obywatelstwa nie dostaniecie bo tu obowiazuje obywatelstwo krwi a nie ziemi jesli mozna to tak nazwac.