Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wuzunia

Czy mogę wozić dziecko na przednim siedzeniu?

Polecane posty

Gość wuzunia

Witam, mam problem, mąż wyjechał na miesiąc do pracy a nasza 6-miesięczna córeczka zawsze jeździła w aucie ze mną z tyłu. Teraz gdy jestem sama zastanawiam się, czy moglabym fotelik przełożyć kolo mnie do przodu na siedzenie pasażera? Obie widziałybyśmy się i mogłabym jej zawsze podac zabawkę albo ją zagadać? mogę czy to niebezpieczne?

Gość wuzunia
nikt nie wie?

Gość możesz jeśli nie masz poduszki
powietrznej, lub masz możłiwość odłączenia jej

Gość jasne ze takk
jeśli dziecko jest przodem do kierunku jazdy to poduszka może być włączona, jeśli jeździ w nosidełku to poduszka musi być wyłączona.

Gość 9uoyg
możesz, ale zapinasz fotelik tyłem do kierunku jazdy i oczywiście poduszka musi być wyłączona na tym siedzeniu co dziecko

Gość jolaaai jolaaa
ja zawsze swoja niuniw wolzilam z przodu, zeby jazdy mi zazdroscil jaka mam sliczna krolewne z przodu hehe, a teraz serio: tak jak poprzedniczka napisala, w fotelku gdzie dziecko jedzie przodem do kierunku jazdy moze byc poduszka a jak w foteliku tym 0-13kg co wstawiasz tylem do kierunku jazdy poduszka musi byc wylaczona.. ott tyle..

Gość jesli masz poduszkę powietrzną
to absolutnie nie mozesz. jesli nie masz to nei wiem, ale wydaje mi sie ze tez nie mozesz.

Gość jolaaai jolaaa
hehe- wydaje ci sie to po co piszesz.. wydawac to i mi sie wydaje wiele rzeczy

Gość jasne ze takk
do jesli masz poduszkę- to jak nie wiesz to po co się udzielasz? Podziwiam niektorych ludzi ze chce im się pisac pierdoly tylko po to zeby coś napisac jak nie mają zielonego pojęcia w temacie.

Gość jasne ze takk
Sposób przewożenia dzieci w pojeździe samochodowym uregulowane zostało w Ustawie z dnia 20.06.1997r. prawo o ruchu drogowym (Dz. U. Nr 108 z 2005r., poz. 908 - tekst jednolity z późniejszymi zmianami): * Art. 39. ust. 3. w pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym. * Przepis ust. 3 nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji. * Art. 45. 2. Kierującemu pojazdem zabrania się: 1. przewożenia pasażera w sposób niezgodny z art. 39, 40 lub 63 ust. 1; 2. przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera; 3. przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.

Gość wuzunia
mam poduszki powietrzne w samochodzie ale mam również możliwość wyłączenia ich. Dla dziecka używam jeszcze fotelika-nosidełka umiejscowionego tyłem do kierunku jazdy. Czyli rozumiem, że jeśli wyłączę poduszki mogę taki fotelik dać do przodu? :)