Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aniaija

kredyt mieszkaniowy-z dopłatami czy bez?

Polecane posty

Gość aniaija

Mam pytanie do osób, które brały kredyt na mieszkanie - który jest korzystniejszy? I druga rzecz: przy kredycie z dopłatami konieczna jest wersja z ratami równymi - czy jest możliwość aby po okresie 8 lat z dopłatami raty te były ustalone jako malejące?

Gość belissa01
Ja też jestem ciekawa jak to wygląda: korzystniejszy kredyt "rodzina na swoim" czy też zwykły, bez dopłat? Oczywiście zakładając pełną zdolność kredytową i spełnienie wszystkich wymaganych warunków. Napiszcie o swoich doświadczeniach.

my wzieliśmy w w zeszłym roku kredyt w programie "rodzina na swoim"...zdecydowaliśmy sie na ten ze wzgledu na to, że balśmy się jednak waluty...i póki co jesteśmy bardzo zadowoleni

Gość Ja wiem i powiem :)
Generalnie przy rodzina na soim z tego co wiem to musisz wziąć raty równe. Ja wziełem kredyt w styczniu tego roku, chciałem w zł, ale jak zobaczyłem prognozy dla innych walut to ze złotówki zrezygnowałem. Euro się bałem i wziełem we frankach, raty malejące. Misięcznie oszczędzam w stosunku do zł około 500PLN na racie, ale przy frankach to trzeba wkład własny mieć.

Gość belissa01
Ja na pewno wezmę w złotówkach (z tym frankiem to ryzyko że hoho), wkład własny też mam. Interesowało mnie, czy jest wyraźna korzyść przemawiająca za dopłatami, bo słyszałam że wcale to nie wychodzi tak korzystnie jak się mówi w reklamach...

heh nam raty we frankach wyszły 1300 zł...a w złotówkach płacimy obecnie 450 zł...a co do wkąłdu włąsnego, to wszystko zależy od banku i od jego wymagań...generalnie kazdy bank udziela kredytu po warunkiem posiadania wkładu

bellissa...my policzylismy wszystko 10 razy...przy franku i euro...co by bylo gdyby np. euro kosztowalo 6 zł, a co gdyby kosztowało 2 zł (to już takie ekstremalne sytucje ;P )...przy walucie jest jeszcze ten problem, że możesz sporo stracić jeśli musisz np. developerowi wpłacać kase w transzach...można się też na tym przejechać i się okaże że biezesz kredyt na 100 tys. wpłacasz to deeloperowi...ale musisz jeszcze ze swich wyrzucić 20 tys.

Nie wiem jak liczyliście, ja byłem w 12 bankach i u jednego doradcy finansowego. Ja miałbym obecnie przy PLN 2500PLN ratę, a we franakch mam 1980PLN, więc 500PLN do przodu. Z tym, że nie brałem pod uwagę rodziny na swoim, ale to oszczędność w zależności od wysokości kredytu. przy 300tys okolo 60-65 tys. PLN.

tez przelecieliśmy wszystkie baki po kolei ...te 1300 to akurat wyliczono nam w pko bp...ale duzo zalezy tez od wysokosci kredytu i wkladu wlasnego...nam rodzina na swoim bardzo sie oplacila... szczerze to na franka namniej patrzylismy...za duzo jest niepewnosci co do tej waluty...jesli juz patrzylismy to na euro

Gość i tak nas wymuhają
po 8 latach policzcie ile wynosi rata bez dopłaty! Wielkość raty rośnie niebagatelnie, a 8 lat to chwilka.

Nie muszą liczyć jaką będą mieli ratę po 8 latach bo przy bratach stałych będą mieli stałą ratę. W każdym razie nikt mi nie powie, że rata w PLN jest mniejsza (bez dopłata) niż w walucie jakiejkolwiek ze względu na to, że oprocentowanie jest wyższe. A NBP podnosi stopy procentowe i WIBOR idzie w górę, więc i raty idą w górę w PLN.

Gość przy rodzinie na swoim
a czy tych dopłat nie trzeba później zwracać?

Za to w walucie człowiek naraża się na ryzyko kursowe, ale póki co żebym miał jak w PLN to frank musi być po 4zł. Więc do kursu 4PLN za franka jestem do przodu, dopiero przy wyższym będę się musiał martwić.

eurowibor, libor i wibor nie są od siebie zależne moja droga, poczytaj trochę. Wibor jest teraz na poziomie około 4% + marża bankowa jaką tam masz. nie wiem jaki jest eurowibor, ale libor jest na pziomie 0,186% + marża banku. Widzisz różnicę między 4% a 0,186% ??????

eh...nie dogadamy się...widze co płace i wiem ile bedę płaciła za 8 lat, i wiem ile płaciłabym we franku...nie porównywałeś w rodzinie na swoim, trzeba było...płaciłbyś znacznie mniej

Zasada jest prosta im droższa waluta tym bradzie opłaca się wzięcie kredytu w niej, ajk tania waluta to się nie bierze w walucie. Tak ma mnóstwo polaków pobrali franka jak kosztował po 2,2 i teraz mają drożej ja wziełem ja było po okoó 3PLN. Skoki rzędu kilku groszy nie robią na mnie żadnego wrażenia. :)

Gość kłopotliwa głupota
dokładnie tak. Najbardziej opłaca się brać teraz we franku bo jest dość drogi. Ja nie bardzo się orientuję w kwestii rodziny na swoim, ale jak rozumiem teraz spłacacie tylko kapitał, a państwo wam dokłada do spłacania odsetek, czy tak? A więc po tych 8 latach zaczniecie spłacać i odsetki i kapitał, i wzrasta wam rata o te odsetki, czy po prostu zaczyna wolniej ubywać z kapitału?

wszystko porównywałem, dosłownie wszystko. Proszę oto kwoty dla mojego kredytu: Wziełem kredyt w wysokości 313 tys. PLN. W PLN przy ratach malejących na 30lat musiałbym oddać 313tys. + 255tys.odsetek = 568 tys. W PLN przy ratach stałych na 30lat: 313tys. + 310tys.odsetek = 623tys. w PLN przy ratach stałych i rodzinie na swoim na 30lat. 313tys. + 310tys. odsetek (z tego państwo zapłaciłoby przez 8 lat około 65tys.), czyli 313tys + 255tys. = 568tys. w CHF przy ratach malejących na 30lat mam: 313tys. kredytu + 145 tys. odsetek = 458tys. PLN (+ wahania kursowe, ale to może być w jedną i wdrugą, więc nie wiadomo jak wyjdzie sumarycznie).

do ->> kłopotliwa głupota to jest tak: bierzesz kredyt z PLN z rodziną na swoim w ratach stałych. Państwo placi przez pierwsze 8 lat 50% Twoich odsetek od kredytu. Raty masz stałe przez cały okres spłacania. Po 8 latach wysokość Twojej raty jest taka sama jak wtedy kiedy ją brałeś/aś chyba, że po drodze WIBOR pójdzie w górę czy w dół wtedy kwota raty się zmienia. Dla kredytu na 10LAT to się opłaca przy dłuższych spłatatach rzędu 20 i więcej to już tak średnio.

Gość taka sobieeee
sorki troche nie w temacie ale moze pomozecie ostatnio dowiedziałąm sie ze program "rodzina na swoim " skończył sie w marcu a teraz tez jest ale tylko kupując nowe mieszkanie mozna z niego skorzystac czy ktos sie orientuje czy to prawda??

aż weszłam teraz w celu porówania kredytów...przy moim kredycie, rata w złotówkach (bez rodziny na swoim) wychodzi mi od. 600 do 800 zł...w przypadku franka od 600 do nawet 1200 ;) oczywiscie w zaleznosci od banku ;)

ja wiem i powiem...no i widzisz, my kredyt spłacimy w 10 lat, więc tym bardziej nam się opłaca... i miały wejść teraz zmiany co do rodziny na swoim...ale nie wiem czy już weszły czy są planowane dopiero

do --> i ja się też wypowiem nie wiem w jakich banka patrzyłaś??? może napisz w jakich jeśli chodzi o franka???