Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość elis22

Cesarskie cięcie ze "wskazaniem"

Polecane posty

Gość elis22

Witam,jestem w 37 tyg.ciąży.Mam pytanie,jeżeli posiadam zaświadczenie od ortopedy ze wskazaniem do cc to czy szpital ma prawo je podważyć?Jak to wyglądało u Was dziewczyny!Na taki poród trzeba się umawiać,czy czeka sie do bóli?

Podważyć? Ale z jakiego powodu miałby to ktoś podważyć? Do szpitala jedziesz jak masz bóle lub kiedy jesteś już po terminie i wtedy lekarz zdecyduje kiedy zrobi cc. Ja tak miałam, pojechałam parę dni po terminie mimo, iż nie miałam żadnych bóli, ale z racji tego, że byłam po terminie, to już mnie nie wypuścili i tylko czekałam na wolną salę operacyjną na cc.

Gość mamamam26
u mnie szło się na konsultacje do szpitala tak po 36 tc i umawiali na termin cc - nigdy nie czekali do bóli ani nawet do 40 tc - po 38 tc już mogłaś się zapisać - z bólami czy przyjść tak po prostu to jest ciężko zwłaszcza jak jest spore "obłozenie" w szpitalu - bo już mają poumawiane i sala jest zajęta

Gość o tak o
a co na to lekarz prowadzacy? chyba widzial to zaswiadczenie, a jezeli nie to pokaz mu i nie tez od siebie napisze drugie zaswiadczenie "w razie czego". no ale w szpitalu nie powinni podwazyc zaswiadczenia od ortopedy

Przede wszystkim lekarz prowadzący powinien zobaczyć to zaświadczenie i jeżeli pracuje w szpitalu, w którym będziesz rodzić, to pewnie on wyznaczy termin CC.

Gość ja jestem dopiero w 18
tygodniu i mam zaświadczenie ze wskazaniem do cesarki od okulisty. Mój lekarz widział to zaświadczenie i powiedział, że na razie mam je trzymać i jak przyjdzie odpowiedni czas to będziemy sie umawiać na konkretny termin do szpitala, w którym on pracuje. Z tego co się orientuję to mój lekarz wyznacza termin cesarki na 2 tygodnie przed planowaną datą porodu. Do szpitala idzie sie dzień wcześniej żeby porobili wszystkie badania i następnego dnia rano jest planowana cesarka.

Jeśli jest wskazanie do cesarki to się nie czeka na bóle - tak mi mówiła moja gin.która prowadziła ciąże. U mnie dziecko było ułożone pośladkowo.Całe szczęście lekarz który prowadził ciąże pracuje w tym szpitalu.Dostałam skierowanie że mam tego i tego dnia stawić się w szpitalu zaświadczeniem o cesarce i tyle. Dodam jeszcze tylko tyle że mi lekarz oraz położna która prowadziła szkołę rodzenia mówili że cc najczęsciej wykonywane są tydzień -dwa przed terminem porodu.Ja miałam tydzień przed.

moja przyjaciolka miala zaswiadczenie od okulisty. porod zaczal sie niespodziewanie w 7 m-cu i trafila do innego szpitala niz zamierzala. chcieli aby rodzila naturalnie (jej to grozilo utrata wzroku), po dlugich klotniach uznali, ze zaakceotuja to zaswiadczenie bo jest z 2 m-cy wczesniej, starszego by nei wzieli pod uwage -nawet nei chce tego komentowac

Gość a co masz nie tak
ze masz zaswiadczenie od ortop.?

Gość elis22
kilkupoziomowa dyskopatia z konflktem korzeniowym plus dekompensacja tułowia i lordoza

Teraz lekarze często wywołują poród przed planowanym cięciem, żeby macica dostała "sygnał", że to już i żeby dobrze się później obkurczała, no i dziecko też wtedy dostaje "sygnał", że poród się zaczął-takie dzieci zwykle nie mają problemów z oddychaniem po cc, jak to jest zazwyczaj u dzieci, które urodziły się przez cc bez trwającej akcji porodowej.

Słyszałam, że zaświadczenie od psychiatry jest najskuteczniejsze jeśli chodzi o cesarkę. Najłatwiej też jest je otrzymać. Zapisałam się na jutro na wizytę do specjalisty. Zobaczymy jak to będzie.

Gość gość
i jak bylo? tez jestem umowiona do psychiatry po takie zaswiadczenie

Gość gość
A w szpitalu mogą nawet na nie nie spojrzeć :) wiec nie zdziwi się jak będziesz rodziła sn

Gość gość
Radosnaa znajoma tez biegała po psychiatrach, a jak pojechała rodzic to lekarz kazał jej zaświadczenie schować i musiała urodzićsn, bo lekarze wiedzą, że to są lewe zaświadczenia. Tak więc nie bądź zdziwiona jak przyjdzie czas porodu i nie uznają ci zaświadczenia

Gość gość
jak mogą nie spojrzeć skoro wystawia je LEKARZ? na jakiej podstawie się je podważa? kompetencje specjalisty? co to w ogóle ma być?! a do tych Pan co były u psychiatry- co Wam wpisał? tokofobię?

Gość gość
Nikt nie może zmusić kobiety do porodu naturalnego, dajesz zaświadczenie i nie wyrażasz zgody na poród naturalny. Jakby jakiś lekarz to podważał to bym narobiła takiego rabanu, że hej!

Gość gość
Ja pierdziele, co to ma byc, ze kobieta nie moze sama zdecydowac w jaki sposob chce rodzic, szczegolnie jesli ma takie zalecenie od specjalisty. Szpitale powinny byc sprywatyzowane i wtedy nikt by nam nie mowil, jak mamy rodzic. Jako kobiety i matki same powinnysmy decydowac co dla nas i dla naszych dzieci jest najlepsze.

Gość janinkaokruszek
Wskazaniem do cesarki może też być lęk przed porodem. Jakiś czas temu znalazłam klinikę psychomedic gdzie lekarze psychiatrzy wypisują zaświadczenia do porodów przez cesarkę. Moja najlepsza przyjaciółka miała straszne lęki i szukałam dla niej. Kompletnie bez problemu się to odbyło, co więcej nawet była lista lekarzy, którzy przy nie zagrożonej ciąży wydają takie zaświadczenia przez wizyty na SKYPE dla kobiet w całej Polsce

Gość Smyrila
Witam. Ja mam wskazanie zaburzeń adaptacyjnych do cc. Ostatnio zwiałam z oddziału patologii. Za dużo przeżyć, stracone dzieci. Drżę czy podważa decyzję psychiatry jeśli zaczną się skurcze. Potworne przeżycia i w tej ciąży, straciłam bliźniaka. Potworny ból głowy i krzyża. Od co najmniej dwóch msc lęki, brak snu. Potworny ból kręgosłupa, miednicy. Co mogę jeszcze zrobić? Mieszkam w Warszawie, gdzie jeszcze mogę się udać o pomoc do wskazań cc? Prowadzący ma lekkie podejście, że każda kobieta zdolna naturalnie urodzić. Raczej skierowania mi nie wypisze:/