Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość petronellla

ginekolog pierwszy raz

Polecane posty

Gość petronellla

witam, mam taki dość wstydliwy problem. nie jestem już nastolatką (23 lata), ale nigdy nie byłam u ginekologa. wiem, że powinnam się wybrać ale strasznie tego się boję. przede wszystkim wstyd mi że takie stare babsko boi się czegoś takiego, boję się że lekarz się oburzy na moją ignorancję. przez wiele lat zmagałam się z depresją i nie myślałam w ogóle o swoim zdrowiu, jestem bardzo zamknięta w sobie, przeraża mnie dotyk obcej osoby (co innego kiedy komuś zaufam ale na to potrzeba mi miesięcy). dodatkowo jestem jak dziecko we mgle jeśli chodzi o działanie służby zdrowia - nigdy nie chodziłam do lekarza, bo moja matka jest lekarzem, więc wszystkie leki ona mi przepisywała, nie potrzebowałam nigdy innych specjalistów. właściwie nie wiem czego oczekuję, napiszcie mi co powinnam zrobić, jak sie przygotowac, krok po kroku, niby wiem ale łatwiej mi będzie jeśli będę to miała napisane

Gość salianka
Hej. Przede wszystkim glówa do góry.Choć badanie ginekologiczne nie należy do przyjemnych i krępuje, jest konieczne dla naszego zdrowia. Zadbaj przede wszystkim o higienę intymną - podmyj się rano i wydepiluj okolice bikini (jeżeli to robisz). Weź sobie nawilżane chusteczki - w poczekalniach powinna być toaleta - będziesz mogła się przemyć przed / po badaniu, by czuć się bardziej komfortowo. W czasie badania maksymalnie się rozluźnij (choć to trudne) - im bardziej spięte mięśnie, tym większy dyskomfort. Ubierz się wygodnie - najlepiej włóż spódnicę (tylko nie wąską) - gdy zejdziesz z fotela, zakryje części intymne - poczujesz się pewniej. Jeżeli jesteś dziewicą badania będzie przez odbyt. Najczęściej ginekolog bada również piersi. Zwróć uwagę czy lekarz używa jednorazowych rękawiczek i narzędzi, czy fotel jest za przepierzeniem (zdarza się,że w trakcie badania wchodzi pielęgniarka).

Gość facet pisze
Będziesz musiała pokazać facetowi ginekologowi gołą cipeczkę.