Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wystraszonaola

zjadlam fete

Polecane posty

Gość wystraszonaola

Koleżanka mnie wystraszyla że nie mogę jesc fety w ciazy a zjadłam favite ale z mleka pasteryzowanego, czy to zakazane?

Gość ale ale ale ale ale ale ale
kasiagie a skąd ty to wiesz? tak samo jak po jednym stosunku w wulacje w ciązę sie nie zachodzi, takie samo gadanie, nikt ci nie powie czy cos sie stanie,feta nie jest z mleka pasteryzowanego, dlatego nie wolno chodzi o listerie , której zakazenie jest niebezpieczne dla kobiet w ciazy

Gość ozzzeessz
a nawet jak bys zjadła 10 kg to co ma sie stać?? ja całą ciażę wpieprzałam fete i co?? zyję , żyj!!

Gość mama z pytajnikiem
kobieto a co ma niby po tym być zwłaszcza, że sama piszesz że była z mleka pasteryzowanego??? Jedź na zdrowie jeśli masz ochotę.

Gość mama z pytajnikiem
ja jutro mam zamiar kupuić i zjeć fetę kupioną u turka mniam, nie ma to jak prawdziwa turecka feta i mam w nosie z jakiego mleka jest!

Gość ozzzeessz
jedź na zdrowie?? gdzie ma jechać??

z mleka pasteryzowanego mozesz jesc wszystko ;)

Gość ale ale ale ale ale ale ale
a mama z pytajnikiem to pewnie i fete niepasteryzowaną(chociaż wątpię czy jakakolwiek feta jest z pasteryzowanego) i pewnie plesniowe i zapija winkiem takie mamuski nawet rad nie powinny dawać!!! a ty jak zaszłaś w ciąże to dowiedz się co ci wolno jeść a czego nie, bo od niewiedzy to tylko tragedie, a to twoje ciało, twoje dziecko, skoro nie można jesc fety to z jakis powodów a mamuski które mówią, że możesz podchodzą same lekcewaząco do stanu ciąży, poprostu więcej nie jedz bo nad rozlanym mlekiem się nie płacze

wytłumaczcie mi po chłopsku, dlaczego nie mozna jeść fety? z jakiego ona niby mleka? jakie jest zakazane? ja codziennie piję z pół litra takiego prosto od krowy?:)

Gość mama z pytajnikiem
do ale ale ale nie piję alkoholu nawet kropli ale nie przeginam jak inne ciężarne, że zwirząt nie dotkną bo tokso, na dwór nie wyjdą bo spaliny. A owoce i warzywa to najlepiej traktujcie domestosem bo to dopiero jest zagrożenie tokso. Aha i jeszcze ostatnio słyszałam że małe dzieci też jakieś bakterie przenoszą (nie pamiętam dokładnie czy chodziło o cytomelagię) więc jeżeli macie już młodsze potomstwo a jesteście w ciąży to odizolujcie je od siebie bo jeszcze czymś się zarazicie.

o matko ciaza to nie choroba,jedz na co masz smak i przestan wierzyc w te zabobony,polska to ciemnogrod :D

Gość no i co ze zjadlas fete ?
tez jadlam fete z salatkami , jadlam watrobke , pasztet , wszystko i nic nie jest dziecku przestanie wszystko z glowa i z rozumem :O bo jeszcze troche i nic nie bedzie dozwolone

Gość heha
fety, czyli futru nie można ale syr to ja! Pewnie tu i tak nikt nie zajarzy ;) ;) ;)

Gość szkocicaaaa
to chyba ty jestes jakas niedoinformowana skoro myslisz ze to sa jakies zabobony. ale mnie rozsmieszylas swoja niewiedza. a slyszalas o listerii ... jak nie to poczytaj sobie o tych bakteriach i ich zwiazku z ciaza i dyskutuj jak juz bedziesz bardziej doinformowana i nie bedziesz sie nasmiewac z tych, ktore sa madrzejsze od ciebie

ah i radze nie sluchac rad kolezanek ani nawiedzonych ciezarnych /mamusiek na tutejszym forum jedz to na co masz smak , organizm juz wie czego ma sie domagac

Gość przyszla_mama
To juz nawet sera w ciazy nie mozna? Przeciez nie bedzie kobieta prosto krowie z wymion mleka pila tylko kawalek sera w sklepie kupionego zje. Nie popadajmy w paranoje! Poza tym moja ginekolog powiedziala ze produkty pasteryzowane i zawierajace aspartam sa rakotworcze. To mam tylko salate jesc? Salaty tez nie mozna bo ma tendencje do 'lapania' ciezkich metali. no to co mozna?

Gość szkocicaaaa
co za glupoty gadasz a jak bedzie miala ochote na wodke z sokiem to tez ma sobie wypic? bzdury. poczytaj lepiej jakiekolwiek ulotki o zywieniu w ciazy bo jak narazie to zachowujesz sie jak baba ze sredniowiecza, ktora nie dopuszcza zadnych osiagniec i badan medycyny do siebie

Gość mama z pytajnikiem
A właśnie i wątróbki nie można :-D bo to nadmiar witaminy A ha ha ha. Chyba tonę by trzeba było zjeść. Ale rzodkiewkę i sałatę, które kumulują najwięcej metali ciężkich jecie dowoli :-D

Gość przyszla_mama
szkocicaaaa poczytaj sobie ile bylo przypadkow listerii w polsce w zeszlym roku to wtedy pogadamy tutaj nikt nie mowi o wodce tylko o serze - mysle ze roznica jest dosyc istotna

Gość szkocicaaaa
po raz drugi pisze - slyszalyscie o listerii???? poczytajcie i wtedy gadajcie co za uparte baby. a tymczasem jezdzie na co macie ochote, przytyjcie 30 kg (bo przeciez w ciazy mozna sobie na to pozwolic ) nich wam cisnienie skacze, nogi i cala reszta puchnie i pozniej narzekajcie ze nie mozecie zrobic 100 metrow w ciazy bo takie zmeczone jesytescie. Aha no i obowiazkowo od samego poczatku na zwolnienie zeby lezec do gory brzuchem i tyc....

Gość mama z pytajnikiem
Pewnie lepiej się zapchać chipsami i innym badziewem niź kawałek fety zjeść :-P

ulotki sobie gleboko gdzies wsadz :D nie zapomnijmy jeszcze o cytrusach :D i czym tam jeszcze :D apropo salaty w salata sklada sie z samej wody :P

Gość idiotek na kafe przybywa
z kazdym miesiacem :O w okresie ciazy jesli chodzi o sery powinnas zrezygnowac tylko z pleśniowych , natomiast przetwory z mleka pasteryzowanego możesz jesć spokojnie

Gość szkocicaaaa
cytuje "jedz to na co masz smak , organizm juz wie czego ma sie domagac " czyli idac za ta mysla jak zachce jej sie alkoholu to tez powinna bo przeciez organizm sie tego domaga? plesniowe sery, pasztety i jaja na miekko z nieznanego zrodla tez pewnie jecie ?

Gość mama z pytajnikiem
szkocica jestem po poronieniu, mogłabym a nawet powinnam leżeć w domu a chodzę do pracy bo póki nic się złego nie dzieje to ciąża to nie choroba. Jem zdrowo ale nie odmawiam sobie wszstkiego, jak raz w miesiącu zjem fetę to chyba przezyję.

alez oczywiscie z przepysznej salatki greckiej to sie przytyje 30 kg :D o listeri slyszelismy ale co ? mamy nic nie jesc serow nie , tego nie tamtego nie kiedys ludzie problemow nie mieli jedli wszystko a dzieci zdrowe im bardziej cywilizajca sie rozwinela tym wiecej chorob :O

polska feta jest z mleka pasteryzowanego, ja jadłam mnóstwo, z pomidorkiem i świeżą bazylią. mhmmmm

Gość mama z pytajnikiem
O to jaj też nie można???????? To może lepiej będzie wymienić co można chleb ale bez masła bo nie wiadomo na jakim mleku :-D