Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sosun

pracodawca

Polecane posty

Gość sosun
:(

Wydaje mi się, ze osoba, która podpisuje sie jako kadrowa nie ma racji. Umowa automatycznie zostaje przedłużona do dnia porodu i to wszystko. urlop macierzyński ci nie przysługuje, bo nie będziesz pracownikiem. Przysługuje ci natomiast zasiłek macierzyński. Rozumiem, ze twój pracowdawca obawia się, ze w razie przedłużenia umowy na czas nieokreślony, do pracy wrócisz już w nowym roku i zaraz wykorzystasz pozostałą częśc urlopu za 2011 rok i cały za 2012 rok. Masz teraz 2 wyjścia - idziesz na L4 do końca ciąży i pracowdawca będzie musiał ci wypłacić ekwiwalent za urlop (proporconlanie do okresu zatrudnienia), ale masz spalone za sobą wszystkie mosty i nie masz gdzie wracać. Mozesz też pracować do końca, dostajesz zasiłek wychowawczy i wracasz po jego zakończeniu. (o ile to nie jest tylko czcza obietnica)

Gość sosun
urlop macierzyński mi sie nalezy normalnie chyba....

Gość LunaLunaLuna
alvia,litosci-nie pisz taki bzdur!!!!!!!!! poczytaj komu nalezy sie urlop macierzynski, nawet po ustaniu stosunku pracy!!!!

Gość do alvia
zamilcz debilko bo znasz sie jak kura na jebaniu

Gość LunaLunaLuna
sosun, kadrowa napisała Ci wszystko prawidlowo!

Gość JA SIĘ ZNAM, NIE WPROWADZAJCIE
W BŁĄD... Pracodawca nie może Cię zwolnić!!!! umowa zostaje przedłożona automatycznie do dnia porodu. potem idziesz normalnie na macierzyński 100% płatny. potem zostaje ci szukanie pracy. gdybyś miała umowę na czas nieokreślony to po powrocie po macierzyńskim jeśli wróciłabyś na jakąś część etatu pracodawca nie może cie zwolnic przez 12 miesiecy. ale ciebie to nie dotyczy... akurat.

W BŁĄD. Masz prawo do wykorzystania zaległego urlopu. nie daj się wkręcić i walcz o swoje.

Gość ocet
hej Kobietki!mam pytanie,czy o urlop macierzyński musze pisac podanie do pracodawcy?czy takie podanie sie pisze tylko w wypadku urlopu wychowawczego?a macierzynski "sam sie nalicza"od dnia porodu?

Gość sosun
ale myslicie zeby pojsc na zwolnienie od razu czy pracowac dalej?

NIE MUSISZ. CHYBA, ŻE CHODZI ci o te dodatkowe 2 tyg. które ci przysługują.

Gość sosun
i jeszcze jedno wazne pytanie: czy jak teraz pojde na zwolnienie to zaległy urlop za ten rok moge wykorzystac po macierzynskim?

do ocet: to wtedy piszesz podanie do pracodawcy na 7 dni przed końcem "normalnego" macierzyńskiego. wzory są dostępne na necie.

Gość sosun
jakie 2 tyg?

Ludzie, nie dość, ze się nie znacie, to jeszcze innych wyzywacie od debili. Tu macie cytat: "Zasiłek macierzyński przysługuje nie tylko podczas urlopu macierzyńskiego. Jeżeli z pracownicą została przedłużona umowa o pracę do dnia porodu (art. 177 par. 3 K.p.) wtedy przysługuje jej prawo do zasiłku macierzyńskiego po ustaniu ubezpieczenia. „W okresie do dnia porodu pracownica podlega ochronie przed wypowiedzeniem i rozwiązaniem umowy o pracę. W dniu urodzenia dziecka (...) kobieta traci status pracownicy i (...) nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego, ale przysługuje jej zasiłek macierzyński na czas równy okresowi urlopu macierzyńskiego [ A. Rzetecka Gil, Ustawa o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa Komentarz. Warszawa 2009, s. 124] . Mylicie 2 rzeczy - urlop macierzyński i zasiłek macierzyński. Skoro umowa o pracę zostaje przedłużona do dnia porodu, to znaczy, ze później przestaje się być pracownikiem. Jak można mieć urlop, skoro nie jest się pracownikiem zatrudnionym na podstawie umowy o pracę?

do sosun no od 2010r jest nowe prawo i nalezą się jeszcze 2 tygodnie dodatkowego urlopu macierzyńkiego. czyli oprócz gwarantowanych 20tyg. masz prawo do dodatkowych 2. i pracodawca musi się zgodzić, ale w tym przypadku należy się podanie. tak, urlop będziesz mogła wykorzystać po macierzyńskim.

Sosun, nie będziesz mogła wykorzystać, bo nie będziesz już pracownikiem. Tego twój pracowdawca chce uniknąc i dlatego nie zatrudni cię na czas nieokreślony.

Gość sosun
ale skoro mnie nie zatrudni to co z zaległym urlopem za ten rok?

będziesz miała prawo go wykorzystać po macierzyńskim!

Do tej powyżej - najpierw piszesz, że umowa zostanie przedłużona do dnia porodu, a potem przeczysz sama sobie. Skoro do dnia porodu, to nie do dnia powrotu z macierzyńskiego.

Urlop możesz wykorzystać albo teraz, albo zostanie wypłacony ci ekwiwalent za niewykorzystane dni po ustaniu zatrudnienia tzn. po dniu porodu.

Gość ocet
dziekuje za odp. pozdrawiam ,mam jeszcze sporo innych pytan, ale to zadzwonie z nimi do inspekcji pracy-bo przy moim pracodawcy musze byc kazdego przepisu pewna na 100 procent.

Jak u ciebie w firmie jest taka kadrowa jak ta, co tu się produkowała, to tez bym dzwoniła. No i gdzie te wszystkie krzykaczki z pustką zamiast mózgu, które tylko potrafią wyzywać, choć nie mają o niczym pojęcia?

Gość pytanko do alvii
tez mam umowę do dnia porodu i pytanko czy jak urodzę to muszę zgłosić to jakoś pracodawcy, czy po prostu jeśli nie dam kolejnego l4 to sama wygasa? Wniosek o zasiłek macierzyński tylko do ZUSu dać? I czy w tym przypadku mogę też się ubiegać o dodatkowe 2 tyg, czy dotyczy to urlopu a nie zasiłku?

Gość lisisckaa
kadrowa się myli! umowa przedłuża się tylko do dnia porodu, a pózniej macierzyński płaci zus, pracodawca ma obowiązek zapłacić ekwiwalent za urlop za 2011 rok

Niestety, nie potrafię ci pomóc, bo to nie moja działka.

Gość lisisckaa
musisz poinformować pracodawcę o urodzeniu dziecka, a on druk Z-3 przekazuje do zus

Gość pytanko do alvii
dzieki:)

Gość sosun
gdyby was pracodawca tak zostawił bez umowy pracowałybyscie dalej czy załatwiły go i poszły na l4?

Gość sosun
dziewczyny jestescie tam?;) dzis zapowiedzialam zsefowi ze nie wiem jak długo zdrowie pozwoli mi pracowac i walnął focha,afera sie zrobila juz zmienia grafiki.........