Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Niedoświadczoooona

Jakie badania przed pierwszą ciążą?

Polecane posty

Gość Niedoświadczoooona

dziewczyny, pomóżcie. Jade za miesiąc do Polski i chce zrobic przed wizytą u gina wszystkie niezbędne badania, żeby iść już na wizytę z całym "pakietem". Czy ktoś mi powie jakie badania powinnam wykonac? Staramy sie z mężem juz dość długo więc od razu robimy też badanie nasienia. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Dzięki!

Gość wczytana w topik
ogólna morfologia, cytologia, toxoplazmoza koniecznie.. dodatkowo możesz zbadać cukier.. to wszystko chyba :)

Gość Niedoświadczoooona
wczytana w topik, dziękuje ci. Ja tu zrobiłam sobie taka liste, gdzies na necie wyczytałam, ale nie wiem czy to niepotrzebne wydawanie pieniedzy. Np przeciwciala na różyczke, kiedy różyczke przechodzilam w dziecinstwie... Poza tym jest tu jeszcze prolaktyna, glukoza, jakis antygen HBS-w sumie to nie wiem o co chodzi ....

Gość bardzo ważne jest również:
TSH, borelioza(jest to co raz częściej spotykana niebezpieczna choroba), dobrze byłoby, żebyś zaszczepiła się na wirusowe zapalenie wątroby typu B(w szpitalu np. poprzez cesarskie cięcie można się zarazić) - sprawdź więc przeciwciała

Gość bardzo ważne jest również:
jeżeli różyczkę przechodziłaś w dzieciństwie to nie musisz sprawdzać przeciwciał, HBS to są przeciwciała wirusowego zapalenia wątroby typu B(o którym pisałam wyżej) - zarażenie się takim wirusem może doprowadzić do raka wątroby.

Gość Niedoświadczoooona
dzieki dziewczyny, jestem juz zaszczepiona przeciw wirusowi typu B bo 3 lata temu mialam dosc poważną operacje. Fajnie, jak cos jeszcze ktos cos wie niech pisze, nie chodzi mi o koszty tych badan. Wole zrobic ich za duzo , a miec spokój wewnętrzny :)