Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka jedna Annkkaa

Paszport dla dziecka-pytanie...

Polecane posty

Gość taka jedna Annkkaa

Mojemu dziecku skonczyla sie waznosc paszportu. Jutro zamierzeam jechac zlozyc wniosek o drugi... I mam pytanie-czy wystarczy, ze wezme ze soba stary paszport dziecka, zdjecia i dowody moj i meza? Na stronie konsulatu nie jest napisane, czy przy drugim paszporcie musze miec akt slubu, akt ur. dziecka, kontrakt meza z pracy (mieszkamy zagranica). Znajoma mowi, ze nie, skoro to drugi paszport, ale ja sie boje, ze na jakiegos sluzbiste trafi i sie przyczepi... Wziac te dokumenty na wszelki wypadek?

Gość taka jedna Annkkaa
?

Gość olivia dunham
nie wiem ktory z kolei byl to paszport, ale wez te dokumenty na wszelki wypadek.

Gość olivia dunham
a drugi, sorry nie doczytalam. Polski akt urodzenia, pesel, wniosek, stary paszport i wasze ID

Gość ruanda
Lepiej po prostu zadzwon na miejsce przed wyjazdem i wszystkiego się dowiesz. W Polsce wniosek o paszport składają oboje rodzice- składają podpisy w obecności urzędnika - nie można przyjąć wniosku tylko od jednego z nich. Za granicą może być inaczej (choć nie powinno).

Gość olivia dunham
W UK moze jedno z rodzicow, pod warunkiem, ze sa malzenstwem. Poza tym dodzwonic sie do konsulatu to jak zobaczyc spadajaca gwiazde

Gość olivia dunham
U jednak musicie byc oboje. Nie wiem czemu myslalam, ze jedno z was moze. Sorry za wprowadzenie w blad. Jesli mieszkacie w UK tu masz info ze strony konsulatu W przypadku ubiegania się o kolejny paszport dla dziecka, lub paszport dla dziecka powyżej 1 roku życia, polski akt urodzenia jest niezbędny. Dlatego w okresie ważności pierwszego paszportu tymczasowego (12 miesięcy) należy zadbać o umiejscowienie brytyjskiego aktu urodzenia w księgach Urzędu Stanu Cywilnego w Polsce (informacja w zakładce Dział Prawny). UWAGA! Polski akt urodzenia dziecka, którego ojciec jest nieznany musi być przedstawiony w odpisie zupełnym. 2. Ważne paszporty lub w przypadku obywateli państw członkowskich Unii Europejskiej ważne dowody osobiste rodziców. 3. Jedno wycięte zdjęcie o wymiarach 35 x 45 mm, wykonane w ciągu ostatnich 6 miesięcy na jednolitym jasnym tle, odwzorowujące naturalny kolor skóry, mające dobrą ostrość oraz pokazujące twarz od wierzchołka głowy do górnej części barków, tak aby twarz zajmowała 70-80 % fotografii; fotografia ma przedstawiać osobę w pozycji frontalnej. Twarzy dziecka nie może zasłaniać zabawka czy też część ubrania. Na zdjęciu nie może znajdować się inna osoba. 4. Wypełniony formularz - Wniosek o wydanie paszportu wraz z zawartą na nim zgodą rodziców - 1 egzemplarz, dostępny w urzędzie. 5. Paszport dziecka, jeśli dziecko posiada już paszport (nieważne paszporty zostają zatrzymywane przy składaniu wniosku, w celu formalnego anulowania, i oddane przy odbiorze nowego paszportu). 6. Odpis aktu małżeństwa do wglądu, jeżeli rodzice są małżeństwem.

Gość taka jedna Annkkaa
To, ze oboje rodzice musza byc, to wiem :) A dziecko ma polski akt urodzenia-urodzilo sie w PL.

Gość taka jedna Annkkaa
I z tego, co napisalas wynika, ze akt urodzenia przy drugim paszporcie tez musi byc. Dzieki :)