Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość do logopedy

Czy wade wymowy można wyleczyc????

Polecane posty

Gość do logopedy

Ze względu na nazwę głosek nieprawidłowo artykułowanych dyslalię dzieli się na: -sygmatyzm tj. seplenienie (sz, ż, cz, dż jako s, z, c, dz); -mowa bezdźwięczna (woda-fota, żaba-szapa); -rotacyzm, tj. reranie (wadliwa wymowa r ); -kappacyzm (wadliwa wymowa k); -gammacyzm (wadliwa wymowa g); -rynolalia, tj.nosowanie (nosowa wymowa głosek ustnych lub odwrotnie). Ja chyba mam to piec bez rynolalii? Czy jest możliwosc wyleczenia tego?

Gość do logopedy
?????

Gość klaka4567
wady wymowy nie da się wyleczyć, ale można wyćwiczyć tak, aby była ona zrozumiała dla innych, ja jestem po rozszczepie podniebienia

Gość do logopedy
Proszę nie podszywajcie się pode mnie! Czyli już np. wszystko stracone, np. z występami (przeprowadzaniu wywiadów w telewizji) itp.

Gość klaka4567
olej podszywaczy poprostu musisz iść do pożądnego logopedy i on Cię nakieruje i Cię poprostu nauczy mowić jak układać język, ćwiczenia oddechowe itp, a Ty poprostu sam musisz włożyć to dużo pracy nic nie jest stracone chociaż kiedyś też tak myślalam, ale się to zmieniło

Gość do logopedy
W radiu też należy mówic:D, no tak. Tylko jest jeden problem ja mam największy problem wypowiadaniem np. zamiast c - s. Cebula(sebula) i przez to byłem obiektem kpin w szkole średniej.

Gość klaka4567
znam ten ból zemnie też się śmiali, ale uwierz mi ja do niedawna nie mówilam k, a teraz jak się skupie to wychodzi za każdym razem i nawet to słyszę z g jest troche gorze, ale po mulutku zaczyna wychodzić poprostu logopeda ci wszystko powie co i jak.

Gość do logopedy
Mam nadzieję że wyjdę z tego. A teraz jak mówisz całkowicie wyraźnie?

Gość klaka4567
ale wiesz trzeba dużo ćwiczyć, chociaż z tym to umnie róznie bywa, można powiedzieć, że jest lepiej i jestem zrozumiała dla innych, napewno z tego wyjdziesz to też zależy dużo od podejścia logopedy

Gość do logopedy
Wyjdę z tego całkowicie :) jak tak to będę wniebowzięty :)

Gość to jest nieuleczalne
:(

Gość niektóre można inne nie
Idź do tego logopedy :) im wcześniej tym lepiej. Szkoda, że Twoi rodzice nie zadbali o to, gdy byłaś mała, teraz złe nawyki masz utrwalone, ale to nie znacyz, że nie da się wyleczyć. Warto próbować.