Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość .Alka

Pytanie do mam z dziećmi: Jak się mieszka w Rudzie Śląskiej?

Polecane posty

Gość ja jesten nowego bytomia
dodam jeszcze że jest basen kryty i otwarty. Niedaleko Ruda śląska Plaza (jakies 5 minut jazdy) tam są sklepy i Cinema City, zreszta w samym Nowym bytomiu tez jest kino, Dom Kultury, pogotowie

Gość rudaru
Założę się, że o maj gaad jest z sosnowca ;)

Gość ja jesten nowego bytomia
znalazłam galerię zdjęć Rudy śląskie z kategoriami zdjęć, pooglądaj http://rudaslaska.com.pl/p,s,galeria_zdjec.html

Gość Bardzo ciekawy temat się
tu dziś rozwinął. :) Nie mieszkam tam, ale z ciekawością podczytuję, bo bardzo interesujące rzeczy piszecie. W sumie chyba temat dnia na tym nudnym forum. ;) Poważny, miło się czyta, nawet rozmówcy grzeczni i życzliwi. Szkoda tylko, że tak rzadko są tutaj takie fajne tematy. Kto wie, może nawet z ciekawości wybiorę się na Śląsk w wakacje pozwiedzać.

Gość dodam topik do ulubionych i
zajrzę jeszcze wieczorem, gdybyś miała jakieś pytania na Śląsku wszystko jest blisko, więc ja bym na Twoim miejscu nie skupiała się wyłącznie na jednej dzielnicy jednego miasta :) wyprawa np. z Gliwic do Bytomia to jak wyjście do knajpki w dużym mieście typu Poznania, skok z jednej dzielnicy do drugiej ;) więc jeśli Ruda Ci się nie spodoba, szukaj mieszkania do woli w sąsiednich miejscowościach ja od niedawna mieszkam w Gliwicach, z poczatku byłam przerażona, ale teraz zaczyna mi się coraz bardziej podobać, wszędzie jest blisko, wszystko, czego trzeba do życia, jest w promieniu paru km... mamy świetny szpital, w którym niedługo urodzę dziecko, piękne place zabaw, śliczny rynek, 15 minut samochodem i jesteśmy na plaży... i wbrew pozorom jest całkiem czysto, prezydent dba o miasto, co chwilę coś jest remontowane, naprawiane, wszędzie są kosze na psie odchody (pokażcie mi takie w dużych miastach)... a skoro oferta pracy taka fajna i rozwijająca, to ja bym się na Waszym miejscu nie zastanawiała :)

Gość bo tak i już
rudaru - z pewnością :D

haha,pudło:D mieszkam obecnie od 9lat w kaliszu ,ale wczesniej 16 lat mieszkałam w tychach:D slask znam az za dobrze i w zyciu bym tam nie wrociła:D:D:D

Gość ot tak
o skoro mieszkałaś w tychach to juz rozumiem twoją negatywną opinię, też bym nie chciała tam mieszkać

no akurat tychy w porownaniu z taka ruda prezentuja sie bardzo dobrze,jest czysto,nie ma takiej biedy,patologii:O

Gość rudaru
A co złego jest w Tychach? Bardzo fajne miasto, bardzo nastawione na kulturę.

Gość ot tak
nie zgodze się z tobą, bo biedę i patplogię można znaleźć w każdym mieście, nie ważne czy to ruda, Tychy, czy Warszawa

Gość bo tak i już
co za bzdura, mieszkam w tychach i to piękne miasto :) szybko się rozwija, do wszystkiego jest dostęp, zielone i miłe po prostu :)

Gość dziolcha z fryny
Zapewne Kalisz idealny i wszystkie drzewa prosto rosna... Ale niewwazne w kazdym miescie sa dzielnice czy osiedla gorsze,nawet i w stolicy. Ja za to lubie w rodzinie meza ta goscinnosc, kuchnie no i spotkania rodzinnne

Gość a ja nie lubię śląska
Mieszkałam na śląsku, 40 km od Bytomia. Nigdy mi się tam nie podobało, dlatego wyjechaliśmy do Wrocławia. Strasznie irytuje mnie gwara śląska, taki bełkot bez ładu i składu. Tam, gdzie mieszkałam ( wieś) wszyscy używają gwary, w większych ślaskich miastach zapewne więcej ludzi mówi po polsku. Ludzie na ślasku wcale nie są tacy znowu gościnni i życzliwi, bo większość ślazaków to fanatycy religijni. Mieszkałam tam przez 24 lata i wiem, że ślązacy są falszywi. Nigdy bym tam nie wróciła.

Gość bo tak i już
dziołcha z fryny - racja, w kazdym miescie są gorsze dzielnice. W tychach też. Tak samo jak są osiedla zamknięta, osiedla domków, osiedla rodzinne, stare i nowe osiedla. Ślask tym akurat się nie różni od innychregionów Polski :P tak samo jak sa miasta biedniejsze i bogatsze. Miasta nowoczesne i miasta troche do tyłu. Akurat Ślask jest jednym z najszybiej rozwijających się regionów w Polsce, dlatego też wartym polecenia.

Gość rudaru
40 km od Bytomia? Ciekawe gdzie... Dlaczego akurat od Bytomia?

Gość bukaaa
Gwary to na Śląsku coraz mniej. Prawdziwy Śląsk został juz tylko na wsiach w okolicach Rybnika i w niektórych dzielnicach, gdzie nie powstały blokowiska z przyjezdnymi. Np. w Zabrzu czy Gliwicach, gdzie wszyscy rodowici mieszkańcy wyjechali po wojnie (dobrowolnie lub nie) łatwiej usłyszeć zaciąganie niż coś po śląsku. Na Zaborzu (Zabrze) są całe wsie z lubelskiego. Choc u mnie w kościele jest facet i to całkiem młody, który ma taki śląski akcent, że chyba "czysto" po polsku nie potrafiłby nic powiedzieć. Jego "amyn" to kwintesencja śląskości. :)

Najszybciej sie rozwija?? :-) To ciekawe, dlaczego ślązacy nadal nie potrafią uzywać języka polskiego, tylko bełkoczą gwarą? Jeżeli ktoś jest w domu, wśród znajomych, to niech bełkocze. Ale idziesz do sklepu, czy na spacer i wszędzie ten bełkot: " Bolom mje rynce" "Mje tysz" Kaj je i tak dalej.

Mieszkałam niedaleko Tarnowskich Gór, Bytomia. Na wsi, gdzie ludzie bełkotali cały czas. Dzieci używają gwary i nie umieją poprawnie pisac: zeszłem, wyszłem, jom( jedzą) to tylko niektóre przyklady.

Gość kasiaaaaaaaaaaaaaaa
ja jestem w rudy śląskiej ;) nie narzekam i nie wyprowadzilabym sie z tąd

Gość do kasiaaaaaaaaaaaaaaaaaa
no widac ze idealnie sie wpisujesz w ten debilizm slązaków- "z tąd":O:O:O

Gość Trendyx3
Nie wiem dokładnie jak tam jest. Ale Zapraszam tutaj -> http://skroc.pl/fc15 . Tu masz wszystko .

Nie obrażajcie się na mnie. Ja nie lubiłam śląska, tej bogobojności przy jednoczesnej nieznajomości pisma świętego, gwary i obgadywania- dlatego wyjechałam. I nie żałuję. Każdy ma prawo wyboru. :-)

Gość A czy te przetoki u waszych
Faktycznie, najlepszy temat na forum od tygodnia. Az milo poczytac i czegos ciekawego sie dowiedziec ;)

Gość rudaru
Za długo było miło i kulturalnie.

RUDARU Ja napisałam o tym, co obserwowałam żyjąc na śląsku.

Gość rudaru
A ja odniosłam się do wpisu o debilizmie Ślązaków.

Gość bo tak i już
tacy fałszywi jak w każdym innym regionie Polski. 100000 razy bardziej wole Ślask niż np warszafke.Wole regiony z tradycjami. A że religijni? . Jak dla mnie super że nie poddają się " nowoczesnej " modzie antyklerykalnej i robia po prostu swoje . A gwara że gwara - to każdy region praktycznie ma swoją gware. To TRADYCJA. nie za bardzo rozumiem dlaczego mamy rezygnować z tego ;)

Gość rudaru
Dobrze godosz :)