Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość załamanananananananannaa

guz mózgu? jaki lekarz może to stwierdzić lub przepisać skierowanie na badanie?

Polecane posty

j.w?

Gość kilcia
Masz jakieś objawy ze podejrzewasz to? A co do lekarza to neurolog( lub endokrynolog-ale tu w przypadku hormonów).

mam objawy zresztą podejrzenia także to który z lekarzy

Gość kilcia
Ja też mam podejrzenie. Jeśli podejrzenie jest guza mózgu (to neurolog),jeśli guza przysadki mózgowej-to endokrynolog. Ale jeśli pójdziesz do neurologa to on też powinien Ci wystawić skierowanie. Ja uderzyłabym do neurologa. A tak z drugiej strony mam podejrzenie guza przysadki i jeśli chodzi o przysadkę to lepiej wykonać rezonans z kontrastem.

Gość aby pójśc do neurologa
musisz mieć skierowanie od lekarza rodzinnego, bo bez skierowanie Ciebie nie przyjmie. Chyba, ze pódziesz prywatnie

Gość u mojego ojca
guz mózgu został stwierdzony przez radiologa po TK

Gość aby pójśc do neurologa
czyli wszystko zaczyna się od lekarza rodzinnego :classic_cool: bo na TK też trzeba miec skierowanie

Gość Kilcia
Jeżeli chodzi o przysadkę mózgową to lepiej wykonać rezonans głowy z oceną przysadki z kontrastem. I tu może skierować endokrynolog.

boje się a guza się wycina?

Gość Kilcia
No tak na ogół tak,chyba że jest guz wydzielający prolaktynę, wtedy może wystarczyć farmakoterapia. Ale najpierw niech Ci wykonają badania. Ja mam rezonans w maju, konkretnie 17.05 więc niedługo,czekałam ponad miesiąc. A jakie masz objawy?

Gość anitkaaaaaa
idz do okulisty..zbadaj dno oka..na tej podstawie powie Ci czy masz zmiany w mozgu.Jezeli masz mentne dno to znak ze jakies goz sie rozwija..

Gość Kilcia
Niekoniecznie bo ja mam dno oka ok,ale pole widzenia-nie,tzn mam niedowidzenie połowicze dwuskrzydłowe i mroczki w polu widzenia.Podobno coś może uciskać na nerw wzrokowy. Zobaczymy co wykaże mi rezonans.

Gość anitkaaaaaa
zycze zdrowia:-)

Wezcie sie leczcie wszyscy..... Jak chcesz sie przebadac pod tym katem, to musisz udac sie do lekarza pierwszego kontaktu, opowiedziec mu o swoich dolegliwosciach i on zadecyduje co dalej.. moze ci sie tylko wydaje, że to objawy choroby...

Gość w o d niczek
to jest pewna klinika bo może na witamine B17 i picie wode utlenioną może być już za pużno

Gość kobietka co ma swoje zdanie
lekarz rodzinny daje skierowanie do neurologa. Nastepnie neurolog daje skierowanie na rezonans magnetyczny.

Gość kobietka co ma swoje zdanie
rezonans jest dokladniejszy , nie idz na tomograf.

Gość noemii76567
jak się dostać do tej kliniki ja również potrzebuje tam się dostać i zrobiłabym wszystko.. znalazłam tylko mejla do niego i jest napisane ze te centrum chwilowo zamknięte:(.....

Gość rwwrrwsfs
no lepiej by było gdyby lekarz skierował na rezonans ale moze byc problem neurolodzy zazwyczaj kieruja na ten rodzaj badania osoby u których jest podejrzenie choroby neurologiczne czy udar jezeli lekarz wykluczy zaburzenia neurologiczne to skieruje na tomograf.

Własnie tomografia jest dokładniejsza, jeśli chodzi o mózg.. Rezonans jest bardzo dobry do badania kręgosłupa.. Rezonans "tnie" w innym przekroju..