Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

xxx DOTKA xxx

Soczewki kontaktowe! Proszę wejdźcie!!

Polecane posty

Witam. Mam 22 lata. Od 16 lat noszę okulary. Moja wada ciąglę się zwiększa. Już teraz mam ok -5,5 i szkła cylindryczne. Czy dostanę szkła kontaktowe z cylindrami? Jaka może być ich cena? Jakie są najlepsze? Jednodniowe? Miesięczne? Nie mam zielonego pojęcia co i jak. I jak u Was bylo z przejściem z okularów na szkła? Ja się tego najbardziej boję. Wszyscy znają mnie w okularach. Martwię się, że po zdjęciu okularów nikt mnie nie będzie rozpoznawał albo, że zmiana okaże się na moją nie korzyść (pod względem wyglądu). Jak było u Was z oczami? Moje tyle lat patrzyły przez okulary, że po zdjęciu ich są strasznie małe i zapadnięte, podkrążone itd. Czy to się też unormuje?

Gość polecaaam
Spokojnie :) Przy takiej wadzie wzroku wręcz wskazane są soczewki, nie widać grubych szkieł ;). Tak są toryczne soczewki, tylko są niestety droższe niż te nietoryczne...Znaczna większość osób przyzwyczaja się do soczewek i dobrze je toleruje, ale już na wstępie musisz wiedzieć, że to nie trwa dzień, czy nawet tydzień, ale często tygodnie, albo i miesiące żeby w pełni je tolerować. Oczy po jakimś czasie powinny Ci się, że tak powiem polepszyć, po przestaniu noszenia okularów. Polecam soczewki!

nie kupuj przez neta, jesli nigdy jeszcze nie nosilas soczewek! Okulista musi dobrac odpowiednia wartosc wady (jest inna niz w okularach). Poza tym rodzaj soczewek tez niekoniecznie kazdy bedzie dla Ciebie.

No wlasnie... Grube i ciezkie szkla (niby nie widoczne dla innych) tez sa straszne! Teraz przezucilam się na plastiki i dodatkowo zapłaciłam za to, zeby zrobili je ciensze wiec dalam za nie ponad 500 zl. Po roku czuje, ze wada się znowu zwiekszyła i kolejne 500 zł wydać? :( Chyba wolę inwestować w soczewki. Tylko strasznie boję się zmiany wyglądu. To chyba jest najgorsze co od kilku lat odsuwa mnie wlasnie od soczewek.

no i powinien na pierwszej wizycie nauczyc Cie zakladac i zdejmowac soczewki, wytlumaczyc jak o nie dbac itp. Nalepszy bedzie okulista, ktory zajmuje sie rownoczesnie sprzedaza soczewek kontaktowych. "zwykly"okulista nie bedzie sie znal na kontaktach.

Oczywiście zgadzam się, że najpierw wizyta u okulisty i dobranie soczewek + nauka zakładania, zdejmowania i pielęgnacji. Ale jak już będzie wiadomo co i jak i będziesz mogła nosić szkła kontaktowe to polecam kupować przez internet, bo taniej wychodzi i to sporo niż u okulisty.

A jakie soczewki polecacie? Z jaką czestotliwością zmieniania? I trzeba je zdejmować na noc czy można w nich spać?

Gość polecaaam
Dokładnie, zgadzam się z postem powyżej, to najlepsze rozwiązanie.

Gość polecaaam
Ja nie zdejmuje na noc, mam do noszenia ciągłego Pure vision, toryczne tez takie są...są miesięczne chyba, ale nosi się je dłużej, nawet okuliści i optycy sami tak mówią :D

ja nie moge spac w soczewkach, rano sie budze z oczyma jak u krolika :( ale to indywidualna cecha, sama zobaczysz jak z Toba bedzie, na ile wrazliwe masz oczy.

A prosze powiedzcie mi jeszcze czy nosiłyście/nosiliście przed założeniem soczewek okulary? I jak to było ze zmianą wyglądu? Mój mąż cały czas twierdzi, że podobam mu się w okularach i nie wyobraża sobie mnie bez nich :( I po jakim czasie oczy zaczęły "normalnie" wyglądać?

Gość polecaam
tzn, tak od początku to nie polecam do noszenia ciągłego, bo raczej nie wyrobisz, do tego stres że śpisz z czymś na oczach...ja noszę soczewki 7 lat, a dopiero ok. 2 lat takie w których śpie, fakt że wcześniej tez takich nie było...

Gość polecaam
tak nosiłam wcześniej okulary, bo mam -4 wadę...nie wiem w jakim czasie zaczęły mi oczy normalnieć, ale chyba dość szybko...trudno powiedzieć, jakoś kilka miesięcy...

autorko, kazda z nas pewnie poda tu nazwe zupelnie innych ulubionych soczewek :) wazne zebys zwracala uwage na stopien przepuszczalnosci wody i tlenu danej soczewki (jak najwyzszy). Przylega ona przeciez do oka prze te kilka - kilkanascie godzin dziennie i nie moze tak byc, by Twoja rogowka pod nia "nie oddychala". Byloby to grozne dla Twego zdrowia. Wspolczesne soczewki sa coraz lepsze, co kilka lat pojawiaja sie nowe rodzaje. Okulista pomoze dobrac odpowiednie.

Gość polecaam
I polecam noszenie soczewek szczególnie duża wygoda przy sporej wadzie, kiedy bez okularów ciężko...

nosze soczewki od blisko 2 lat. Poczatkowo byla to euforia, ze moge zdjac okulary, ze moge grac w pilke, ze widze lepiej :) potem ucieszyla mnie mozliwosc wykonywania mocniejszego makijzu oczu (wielu znajomych mowilo, ze moje oczy, cala twarz, bardzo zyskala na wyrazie). Z czasem (czesciowo) wrocilam do okularow. Gdy przestalam je traktowac jako zlo konieczne, nawet je polubilam :) pracuje w nich przy komuterze (w soczewkach po kilku godzinach przed monitorem nie moge wytrzymac bez zakraplania). Kontakty zakladam, gdy wychodze z domu, na impreze, do sportu.

Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedi :* Ale nadal się boję jak to jest z tą zmianą gdy wszyscy znają mnie w okularach a tu nagle jakoś tak inaczej :p

twarde mogly, miekkie (te glownie dzis uzywane) nie. Musialabys mocno oko potrzec i zsunac je do kacika na przyklad. Ale wtedy poczujesz bol. Taka podwiinieta soczewka mocno uwiera. Od razu wiesz, ze cos jest nie tak.

Gość polecaam
koci, ja się nie spotkałam z twardymi teraz niby dalej jest to rozróżnienie, ale nie widziałam twardych w sprzedaży...

tez sie tym nie interesowalam i przyznam, ze nie wiem, czy jeszcze sa produkowane. Ponoc mialy lepsze parametry optyczne, ale gorzej znoszone przez pacjentow...

Gość Sklep.Optilus.pl
Wszystkich zainteresowanych kupnem soczewek kontaktowych,zapraszam na nasza stronę www.Sklep.Optilus.pl