Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamproblemAlecoZtego

Czy ktoś z was choruje na Zespół Jelita Drażliwego?

Polecane posty

Osóbka, wiesz, na początku jak bylam u lekarza rodzinnego, to wysmial mnie z tym problemem (mowie o jelitach, bo jeszcze nie ma diagnozy, ze to ten zespol). Poszłam więc prywatnie i potraktowalm mnie calkiem inaczej, az podnioslam sie na duchu. Niestety dzis jelita znowu daly o sobie znac ;) Ale widzę, że ludzie sobie radzą, więc ja tez dam radę :)

Gość jdshdfj
chodzilo mi o te gazy :) osobka dobrze pisze, szczegolnie po fast foodach, slodyczach i ciezkostrawnym jedzeniu czy nawet wypiciu coli odczuwac bedziesz dyskomfort , czasem z bolu nie bedziesz mogla wyrobic

Gość klarizzza
Nie, w normie. U mnie objawiało się to koszmarnymi bólami brzucha. A dokładnie jakieś 15 minut po posiłku dostawałam skurczy jelit (takich bolesnych, że aż się potem oblewałam), które się nasilały aż do wypróżnienia się (zawsze rozwolnieniem). Natychmiast po wypróżnienie się ulga i ustąpienie boleści. Czasem raz dziennie. Czasem dwa razy dziennie. Na 10 posiłków - 7 kończyło się jak opisałam wyżej. Jak przechodziłam na ostrą dietkę to znowu mnie dla odmiany zatwardzało, że aż hemoroidów dostawałam. Poszłam do gastrologa, który zwalił winę na kamienie w woreczku żółciowym. Usunęłam więc kamienie ale objawy nie ustąpiły. Było więc podejrzenie wrzodów dwunastnicy. Gastroskopia je wykluczyła. Następnie poddałam się kolonoskopii, by wykluczyć nowotwór jelita grubego. Po wykluczeniu stwierdzono, że to IBS. Później dostałam leki ale ich nie biorę. Póki co 2x dziennie Trilac i jakoś daję radę już 3 rok - bóle miewam sporadycznie (raz 2-3 miesiące). I odżywiam się lekkostrawnie. Boje się, że jak zacznę brać te silniejsze, na receptę to już nic innego mi nie pomoże.

Gość mia28 1983
a ja własnie nie mam sraczki...gdy mam kolkę chodze kilka razy ale kupa jest normalna....przy niektórych kolkach jelita mi stawają i nie mogę ani zrobic kupy ani pierdnąć przez co jeszcze bardziej boli :(

jdshdfj, dziękuję bardzo :) U mnie wody nie ma. Ale taka jako taka sraczka jest. A czasem, gdy robię normalną kupę, wydziela się żółty, ciągnący śluz. Wiem, bo musiałam wziąć próbkę do badań kału.Miałaś coś podobnego? mia28 1983, dziękuję :) Właśnie u mnie gazy to główny problem. Nie potrafię ich zagłuszyć, a nawet zrobienie kupy nie sprawia, że problem zanika.

Gość jdshdfj
to nie jest takie straszne ;) teraz jem same lekkie rzeczy i od 2 tygodni moj brzuch rzadko kiedy się odzywa na poczatku byla tragedia, ale idzie sie przyzwyczaic :o

Gość mia28 1983
ja niekiedy mam takie kolki ze musze na pogotowie jechac i tylko Dolargan mi pomaga,ale tez nie całkowicie...

Gość mia28 1983
no niestety na choroba jest ''upierdliwa''...ja pierdze kilka razy dziennie...to wszystko jest pikuś...najgorsze są kolki,uwierz :(

klarizzza, widzę, że u ciebie częste skurcze występują. A to wydaje mi się głównym objawem tego zespołu, więc wciąż czekam na wyniki. Boję się, że może mnie spotkać taki ciąg leczeń, jaki spotkał ciebie. ALe przeżyłaś, więc też sobie poradzę

Gość osóbka:)
gazy to ez moze byc problem złego odzywiania :) owoce wazrzywa mieso gotowane ziarna woda mineralna niegazowana!! i bedzie i bedzie o wiele lzej

Gość mia28 1983
ja tez mialam rezonans magnetyczny,gastroskopię,kolonoskopię....

mia28 1983, czyli jednak pierdzenie też jest objawem? Ja miewam takie uciski, dyskomforty w tych miejscach, ale nie takie bóle, jakie wy opisujecie, więc cały czas dumam, co to może być. Najgorsze jest to, że muszę sprostować wszystko o sraczce u lekarza.

osóbka:) a czy te gazy też mogą być skutkiem tego zespołu, czy raczej nie?

Gość jdshdfj
nie ma za co, ten sluz mialam i mam do tej pory.. sama nie wiem co to jest. mialas gastroskopie? mam nadzieje ze jednak sie okaze , ze to cos innego, wspolczuje..

jdshdfj, nie, jeszcze nie miałam. A mam 17 lat i wszędzie sobie radzę. Ale kiedy mam lekcję dwa razy w tygodniu w małym pomieszczeniu, to idzie mi umrzeć i często z paniki zaczyna mi być niedobrze i zwalniam sie z lekcji, jak np. dzisiaj. ;(

Gość mia28 1983
tak,tez jest objawem....zjd objawia się bólem pod zebrami po lewej stronie,gazami,uczuciem niepełnego wypróżnienia,wzdęciami...masz te objawy? ale to sa te ''łagodne'' objawy,kolki są najstraszniejsze

Gość klarizzza
--> MamProblemAleCoZTego WYSTĘPOWAŁY! Teraz już tylko raz na 2-3 miesiące jak zjem coś cięższego. Trilac ratuje mi życie. :) A wcześniej raz dziennie to była norma. A czasem i dwa razy dziennie. Doszło do tego, że nie jadłam poza domem lub nawet w domu jak wiedziałam, że będę musiała wyjść niedługo (bałam się, że mnie złapią bóle po wyjściu z mieszkania). Jeśli chcesz zdiagnozować IBS to niestety wyżej wymienione badania Cie nie mina. Niestety IBS to takie draństwo, które zdiagnozować można tylko i wyłącznie poprzez wykluczenie wszystkich innych schorzeń!

"mia28 1983 tak,tez jest objawem....zjd objawia się bólem pod zebrami po lewej stronie,gazami,uczuciem niepełnego wypróżnienia,wzdęciami...masz te objawy? ale to sa te ''łagodne'' objawy,kolki są najstraszniejsze" Z lewej? Nigdy jakoś poważnie. Nie pamiętam, żeby mnie jakoś bolało. Więc raczej nie miałam. Gazy tak. Uczucie niepełnego wypróżenia wielokrotnie. Nie wiem czy to też ma się robienia kupy, ale jak robiłam, to zawsze chciałam więcej.... Wzdęcia w dużej mierze, ale teraz się uspokoiły dzięki lekarstwu, które odłożyłam na rzecz innego. Kolki nigdy nie miałam. Jak to wygląda? Czy to coś w stylu idę szybko i nagle mnie łapie? Coś na tej zasadzie jak znacie taką kolkę z wysiłku?

Gość pk niezalogowana
Ja mam zdiagnozowane i użeram się z tym z dobre 8 lat, już to olewam, leki pomagają przez 2 tygodnie potem znowu to samo. Raz mam biegunki, raz zaparcia, często gazy i wzdęcia bolesne, najgorszy jest ten ból brzucha i dyskomfort... Mi najbardziej pomaga właśnie właściwa dieta, dużo wypijanych płynów w ciągu dnia i ruch (gównie spacery). Ech, ciężkie jest życie, ale przynajmniej wypracowujemy sobie zdrowe nawyki żywieniowe :P

Gość jdshdfj
jestesmy w tym samym wieku ;) no u mnie tez tak bylo,ze najgorzej gdy sie zestresowalam, ale tez sam od siebie brzuch mi chodzil jak chcial, pamietam jak siedzialam na lekcji i pisalismy sprawdzian, idealna cisza , a mi nagle kiszki marsza zaczely grac myslalam ze ze wstydu splone :o

klarizzza, ojej, miejmy nadzieję, że to nie IBS albo że lekarz jakoś na to poradzi. Te badania, o których mówiłaś, sa straszne. Nie wiem jak mozna je przezyc, nie umrąc jednoczesnie ;) Moja mama miała robioną gastroskopie i przed samym wejściem mdlała ;) WIęc mam straszne skojarzenia

Gość mia28 1983
to masz niektóre z objawów ibs...kolka to takie mocne bolesne skęty jelit....inne niz te przy szybkim chodzie....jesli nie miałas nigdy boli po lewej stronie ani kolki to moze nie masz ibs...bo to są najczęstsze objawy...

pk niezalogowana, hehe, no tak ;) jdshdfj, kiszki marsza grać? Czyli przelewało ci się w brzuchu, czy co dokładnie? :) Jak sobie teraz z tym radzisz? mia28 1983, właśnie też tak mi się wydaje. Nie mniej jednak jelita nie funkcjonują mi jak należy, dlatego boje się szeregu tych badań, które mają znaleźć przyczynę tych powikłań :)

Gość mia28 1983
noi te badania sa konieczne...nie bede cie oszukiwac gastroskopia jest sraszna....kolonoskopia tez jest nie miła,bardzo nieprzyjemne sa przygotowania do niej czyli dzień przed wypijasz dwa litry wody z takim proszkiem i latasz do łazienki co 5 lat...dea razy piłam juz to świństwo to po 33 razie w łazience przestałam liczyc...no i na koniec lewatywa

Gość mia28 1983
boze co 5 minut* a nie lat :D

Gość pk niezalogowana
Spoko, ja miałam robioną gastroskopie i kolonoskopie w ciągu godziny, ale poprosiłam o narkozę, więc nawet nie mam pojęcia jak wyglądały te badania bo przespałam całość :P Tylko musiałam dopłacić za ten "luksus". Grunt, że da się to obejść;) Głowa do góry! :)

mia28 1983, no właśnie ja już troszkę czytałam o tym. Miałam jak narazie tylko 2 badania USG, z których wyszło, że jestem całkiem zdrowa.

Gość mia28 1983
ja tez miałam usg w normie...usg nie wykaze zespołu

pk niezalogowana, no tak, ale koszty niesamowite. A wiesz, u mnie w rodzinie to jakaś skaza, mama leczy sie na nerki, dlatego bali się, że mogę miec kamienie, ale na cale szczescie nie mam, a moja siostra choruje na przewlekla bardzo chorobe zwiazana z krwotokami, ogolnie meka na cale zycie, bardzo niebezpieczna; no i nagle ja, z niewiadomo jakim problemem. Chciało mi sie dzis plakac, ze znowu zwalniam sie z byle "gowna", ze nie wiem, co mi jest, ale na szczescie mam wspaniala mame, ktore "rozumie moj problem", ktory jest niczym w prownaniu do chorby siostry, ktora obecnie jest w szpitalu. wiec mam zalamanie nerwowe... :D ale ciagle zyje, wiec nie jest zle :D :D :D

Gość mia28 1983
pk niezalogowana to miałas super jak na narkoze...ja to miałam robione jak lezałam w szpitalu wiec nawet z dopłatą nie chceli na narkoze mi zrobić