Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość derrrd

ASPIRATOR FRIDA- jak skutecznie go uzywac u noworodka ????????

Polecane posty

Gość derrrd

Nie wiem co zle robie,ze nie daje rady przy pomocy Fridy oczyscic noska dziecku :(.Jak Wy sobie dajecie rade z obsluga tego sprzetu ??

Ustnik do swojej buzi, rurkę do noska dziecka i ssiesz :)

Znaczy się mocno ciągniesz powietrze przez ten ustnik i wtedy w tej rurce zbierają się fluki dziecka :P

możesz wcześniej psiknąć do noska wodę morską-pójdzie łatwiej

Ale musisz właśnie bardzo mocno ciągnąć. I to ile sił w płucach. Jak robisz to delikatnie i lekko tylko ciągniesz to jasne, że nic nie wylatuje. Mocno i zdecydowanie. Nie zrobisz dziecku krzywdy, bo niby jak...

Nieprawda, nie wolno ciągnąć ile sił w płucach a przynajmniej nie u noworodka! Mnie lekarz powiedział że najpierw warto wpuścić do noska po dwie krople soli fizjologicznej do każdej dziurki a potem przyłożyć aspirator i miarowo pociągając ale nie jednym cięgiem tylko po kilka razy i przystopować i znowu i tak aż do momentu kiedy nic już nie wypłynie. Najlepiej przy zakraplaniu noska i odicąganiu położyć troszkę wyżej główkę.

Ja mam aspirator marimer (ma dużo krótszy wężyk i dzięki temu nie trzeba tak mocno wsysać co nie jest zbyt dobre u noworodków)

Gość zakrop sola fizjologiczna
najpierw