Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kawka123

co warto studiować?

Polecane posty

Gość michalinamanos
Nie istnieje kierunek studiów, który dawałby pewność zatrudnienia. W zasadzie studia mają być okresem na zdobywanie doświadczenia, a nie na jakąś teorię. Tak więc przede wszystkim należy obrać właściwy kierunek.

Gość izatarska
Od września zaczynam naukę na kosmetyczkę, ale nie na studiach tylko przez szkolenia. Śmieję się z moich znajomych. Idą na studia, wiadomo, chcą się pobawić przez kilka lat. Tylko w jakim miejscu za te kilka lat będę ja, a w jakim oni?

Gość haretnta
W Polsce powinno zmienić zasady przyjmowania na studia. To m.in. przez trafianie na studia na podstawie ocen z matury doszło do takiej sytuacji, że pojawiają się tam ludzie, których tam być nie powinno. Póki to nie zostanie zmienione, sytuacja wcale się nie poprawi.

Gość gość
weterynarie

Gość izatarska
Też racja. Zrobili z tego produkt eksportowy. Na świecie chwalimy się wskaźnikami ludzi, którzy mają wyższe wykształcenie, a że to tak naprawdę analfabeci, to już nikt nie wspomnie :(

Gość huratas
Właśnie dostałam pracę w salonie kosmetycznym, jedynie po szkoleniu stylizacji paznokcia w new nails. Nie zadano mi pytania o studia, jedynie o umiejętności i doświadczenie. Później je weryfikowano. Mam etat.

Gość gość
Mój znajomy w tamtym roku kończył takie kursy w Cosinusie. Wiec zadzwon sobie do tej szkoły, wypytaj o wszystko. Ale dobrze go przygotowywali, bo sam nawet póznej douczał innych ;)

Gość balicki
Zdecydowanie nie warto. Warto się zajmować przede wszystkim tym co was interesuje. A w wielu przypadkach dużo więcej daje zrobienie porządnych szkoleń zawodowych niż tracenie kilku lat na studia...

Gość gość
Ja studiuję zarządzanie na http://www.gwsh.gda.pl/pl i niedawno udało mi się złapać pracę w korpo, ale też sporą aktywność wykazuję poza samymi studiami, co też ma duży wpływ przy poszukiwaniu pracy.

Gość baraszo
Nie chcę sugerować konkretnego kierunku - bo to nie ma sensu. Oceńcie swoje zainteresowania i szanse na pracę. Po średniej robiłam szkolenia w Beauty Lux, nie szłam na studia, po prostu uważam, że to byłaby starta czasu.

Gość gość
Ktoś tu pisał, że nie istnieje kierunek z gwarancją zatrudnienia... Zatrudnienie zagwarantować ci może pracodawca, a nie uczelnia, wykształcenie czy kierunek :) Jak się skończy rozsądne studia na rozsądnej uczelni, to SZUKAJĄC pracy, pracę się znajdzie. Koniec teori, rozmyślań i pierdzielenia...

Gość WSAP
STOSUNKI MIEDZYNARODOWE !!!!! NIE WArto . to czysto humanistycny kierunek. to samo co administracja. nawet przednioty sie pokrywaja w 80%. albo polibuda, albo medycyna. jesli masz za słąbą łepetyne to do zawodówy uczyc sie dobrego zawodu ... moze fryzjerka? ewentualnie emigracja. ja bym dzis tak zrobił a jestem po stos. miedzynar.

Gość gość
Szkoda życia żeby isć na cokolwiek tylko dla wlasnej satysfakcji,że bedziesz miala wyższe wykształcenie. Nie musisz isc od razu na studia , mozesz zrobic sobie Gap Year , i w tym czasie np podróżowac , wyjechac do pracy gdzies wyjechac jak au pair , zrobić jakis kurs , a moze przez ten rok odnajdziesz to co Cię interesuje i co chcesz studiować. Nie musisz isc na studia , są też szkoly policealne, kursy , itd. Może idz do poradni doradztwa zawodowego ? Albo do pedagoga w szkole , i on napewno ma namiary na takie darmowe doradztwa , ja z nich korzystalam , niekoniecznie mi pomogly , ale utwierdzily co do pewnych wątpliwości. Pomyśl o tym, co lubisz , w czym czujesz sie dobrze , i gdzie chcialabys pracowac , jako kto. Nie warto zostawac np pediatrą tylko po to zeby duzo zarabiac albo miec pewny zawod , bo jezeli to Cię nie interesuje , to bedziesz codziennie wychodzic do pracy ze świadomością,że wcale nie masz ochoty tam iść.

Gość gość
Szczerze to w Polsce nie warto, bo studia ma każdy. Co innego na zachodzie, gdzie żeby studiować trzeba płacić niemałe pieniądze - oszołomy zostają gdzie ich miejsce. Oczywiście w Polsce jest kilka prywatnych szkół, ekskluzywnych na rynku pracy ( 15 tysięcy za semestr minimum). W każdym razie musisz coś umieć dobrze, musisz mieć doświadczenie a tego studia ci nie dadzą.

Gość gość
Ja bym postawiła na dziennikarstrwo, na nowe media, cś w tym kierunku. Moim zdaniem przyszłościowe. Studiuję tu: https://www.ignatianum.edu.pl/ i naprawdę jestem baaaardzo zadowolona

Gość gość
Ja studiuje prawo i żałuje... jakbym mogła cofnac czas poszłabym na medycyne

Gość gość
ja akurat studiuję finanse i rachunkowość. niby popularny kierunek ale zawsze jest zapotrzebowanie na ludzi z sektora finansów czy około niego. najważniejsze żeby to lubić bo inaczej będzie się w tym po prostu męczyło. no i znaleźć dobrą uczelnię jak na przykład moja Wyższa Szkoła Ubezpieczeń w Krakowie www.wsu.pl. mi przez Biuro karier pomogli znaleźć pierwszy staż i trzeba pamiętać żeby szukać właśnie takiej gdzie jest ta możliwość.

Gość gość
Zdecydowanie zgadzam sie z Wami co do wyboru Cosinusa. Jednak zdecydowanie najlepszy wybór jesli chodzi własnei o szkołe do którem warto iśc na kursy przygotowujące do matury.

Gość gość
zawsze uważam, że warto iść za swoimi zainteresowaniami, to jest powód dla którego uczę się teraz w instytucie psychologii http://www.psychologia.org/

Gość gośćJ
Chciałbym dziś zareklamować bardzo fajny kierunek studiów - RYBACTWO na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie. Wiem, możesz powiedzieć że rybactwo w Polsce nie ma się zbyt dobrze, ale studia na Wydziale dają Ci szansę poznania wszelkich zależności ekologicznych jakie mają miejsce w wodzie: drapieżnik - ofiara, pasożyt - żywiciel, symbioza, to tylko niektóre z nich. Czy chciałbyś poznać tak dziwne ryby jak głębokowodna Thalassobathia pelagica? Nasz Wydział daje szansę zapoznania się z takimi zwierzętami. Jeśli lubisz wędkować to Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT jest doskonałym miejscem dla Ciebie - zapoznasz się z różnorodnymi metodami połowu ryb na wędkę i będziesz mógł dostać kartę wędkarską PZW bez egzaminu:D. Jeśli jesteś akwarystą, to także znajdziesz miejsce dla siebie na Wydziale - prowadzimy zajęcia z akwarystyki ze świetnymi specjalistami. Zapraszam serdecznie: https://www.youtube.com/watch?v=LJORtZSTmkg

Gość gortel
Wydaje mi się, że największe znaczenie powinny mieć zainteresowania, to co lubicie, o czym chcecie czytać. Bo robienie kierunku na siłę, o trochę mija się z celem, co nie? Wybrałam Szkoły Mydłlowskiej w Warszawie, zaczynam w tym roku kosmetologię, ale mam na to cały plan, wiem co dalej będę robiła i wiem też, że uczelnia uczy, a nie tylko daje papier.

warto studiować wszystko, jeśli tylko naprawde Ci cos w duszy gra! moja znajoma poszla na kulturoznawstwo i jest bardzo zadowolona i zarabia kupe kasy :O wbrew stereotypom

Gość gość
studiujcie zarabianie pieniędzy zamiast marnować czas na sprawy nieistotne w budowaniu niezależności finansowej https://youtu.be/aR1SsSGGIUg

Gość gość
ja studiuję turystykę i rekreację na Wyższej Szkole Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej, uważam że własnie ten kierunek warto studiować. W ogóle bardzo lubię podróżować, wiec później połączę pracę z pasją :)

Gość JUrban48
Najlepiej coś związanego z IT lub medycynę, są to kierunki po których niewątpliwie znajdziesz pracę a do tego zazwyczaj dobrze płatną. Możesz o tym przeczytać np. tutaj http://irf.edu.pl/ .

Gość gość
Kierunek, którym się faktycznie interesujecie. Absolutnie nie warto podejmować tematów, które po prostu chcecie zaliczyć od tak sobie, sami zerknijcie na to - http://www.wsp.szkolymydlowskiej.pl/ Lepiej brać pod uwagę uczelnie, które prowadzą kilka, ale porządnych kierunków i przede wszystkim mają w kadrze fachowców, a nie teoretyków. Czy nie to jest najważniejsze?

Gość Barenite
Z jednej strony nie warto studiować czegoś, co nas nie interesuje, z drugiej strony trzeba mieć też na uwadze to, że warto studiować kierunek, który da nam pracę. Ja myślę o "języku angielskim w biznesie", wypatrzyłam taki kierunek w WSB, ale na 100% jeszcze nie zdecydowałam. Ktoś z Was tam studiuje? Jak wyglądają opłaty? I ogólnie atmosfera ;)

Berenite, miło mi czytać, że oferta studiów I stopnia przypadła Ci do gustu. Szczegóły opłat znajdziesz tu: http://www.wsb.pl/kandydaci/studia-i-stopnia/ceny-studiow Wszystkich zainteresowanych studiami na kierunkach: Psychologia, Zarządzanie, Turystyka, Filologia, Administracja i innych zapraszam do zapoznania się z nasza ofertą na stronie http://www.wsb.pl/kandydaci/studia-i-stopnia Zachęcam do zapisania się na studia do 29 kwietnia. To pozwoli oszczędzić na studiach aż 1000 zł: 600zł zniżki w czesnym na pierwszym roku studiów oraz 400zł dzięki zwolnieniu z opłaty wpisowej. Zapraszam! Pozdrawiam, Renata Mazur Online Ekspert WSB Studia I stopnia