Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matura z niemca

Jak tam matura z niemieckiego? U mnie nie jest źle.

Polecane posty

Gość matura z niemca

Z podstawy będę mieć powyżej 90%. Ile dokładnie to nie wiadomo, bo w odpowiedziach pisemnych mogę mieć błędy ortograficzne. Z rozszerzonego to co było do zaznaczenia i wyboru mam zrobione na 25 punktów, czyli to już będzie 50 procent całej matury. Przekształceń nie jestem pewna. W przekształceniach pewnie będę mieć błędy ortograficzne, a jak jest ort to nie ma żadnego punktu. Na więcej niż 1, 2 punkty nie liczę. Wypracowanie to samo. Będzie byk na byku. Do tego pisałam opowiadanie w dwóch czasach przeszłych i tak mieszałam. Można tak robić, bo też dostawaliśmy polecenia na lekcji np. napisz opowiadanie w perfekcie, ale chyba milej widziany byłby cały czas ten drugi czas, ale to mi się przypomniało jak już skończyłam pisać. Opowiadanie niby można pisać nawet w czasie teraźniejszym, ale jak komisja oceni to, że pisałam w dwóch przeszłych na zmianę to nie wiem. Może i mam wymyśloną fajną historyjkę i za nią dostanę te 5 punktów, ale z formą pewnie będę leżeć. Jakby doszło jeszcze ileś punktów z tych 18 za walory to będzie tylko lepiej, ale wolę się przyjemnie zaskoczyć, niż rozczarować. Ale nawet jak tak będzie to nie jest źle mieć rozszerzenie na powyżej 60% jak nie idzie się na germanistykę. Co myślicie?

Gość matura z niemca
Dlatego wolę z języka odpowiadać ustnie. Mówię dobrze, ale jak piszę to potem np. napiszę przez jedno l zamiast dwóch, albo odwrotnie i punkty lecą.

Gość matura z niemca
Ktoś jeszcze pisał niemiecki? Albo słyszał jak innym poszło?

Gość elo elo 3 2 0
ja zdawałam rozszerzony! jesteś jeszcze? chętnie popiszę :)

Gość jujujioji
ja też zdawałam podstawę i rozszerzenie-dla mnie proste bo mam obywatelstwo niem, tam się urodziłam i mieszkałam 12 lat;p

Gość matura z niemca
Już jestem. Myślisz, że dostanę jakiś punkt za formę jak miałam w opowiadaniu zdania w perfekcie? W szkole pisaliśmy opowiadania, ale na początku było zawsze podane w jakim czasie pisać. Tu nie było, więc pomieszałam. Jak pisałam zdanie, że coś się już stało, czyli, że czynność została wykonana i były nawiązania do teraźniejszości to dawałam w perfekcie, a jak pisałam, że coś się dzieje to w imperfekcie. Gdzieś czytałam, że tak się robi, ale już sama nie wiem. Teraz żałuję trochę, że nie wzięłam rozprawki, ale może będzie dobrze. Okaże się jak sprawdzą. A tobie jak poszło?

Gość elo elo 3 2 0
część I to był banał, i tak mam błędy oczywiście :o bez komentarza... ale było łatwe. aż za łatwe jak na rozszerzenie. no nieważne. część II... 1. słuchanie spoko (chociaż mam jeden błąd, znalazłam jakiś nędzny klucz na interii i jestem wściekła); 2. SŁUCHANIE TO BYŁA PORAŻKA, pomyłka, przegięcie :P matko... no bez komentarza; 3. słuchanie też na luzie. czytanie - było w porządku, a tym ostatnim trochę namotałam, drugie nadawałoby się na podstawę :) ale jak podliczyłam wynik, fakt że według tego w/w klucza, oby były inne opcje - to niestety nie był zadowalający :( eh, ten niemiecki to był mój as w rękawie... chyba mam dziurawy rękaw :D

Gość elo elo 3 2 0
ja też pisałam opowiadanie. myślę, że nie polecą Ci po punktach za perfekt - tak się robi przecież. ja pisałam właściwie tylko w przeszłym (w perf. i imperfekcie), skoro miała być przygoda, która już się zdarzyła, to logiczne :) I temat był najlepszy, najlepiej można było popisać się słownictwem, ale że ja mam pojęcie tylko o opowiadaniu... to obowiązkowo wybrałam 2. temat :) ale też dobry był, przecież gdyby mi "nie podszedł", to wzięłabym opis ;)

Gość elo elo 3 2 0
kurde, chyba jednak nie najlepiej poszedł mi ten niemiecki :o wkurzę się... jaaa :( tu punkt, tam punkt.... ehh :/

Gość elo elo 3 2 0
poniżej 80% nie miałam zamiaru zejść nawet, ehe! .... :o

Gość matura z niemca
Opowiadałam o tych wydarzeniach ze swojej perspektywy. Ale jaką inną narrację tu narzucić. Chyba inaczej by się nie dało. Miałam tam nawet czas teraźniejszy. Skomentowałam w tym czasie np. że moja mama ma dobre serce. Jak pisałam to zupełnie o tym nie myślałam, ale przecież nie napisałabym, że miała dobre serce, bo ciągle je ma. W końcu to było o rodzinie. Ale już było i minęło. Może coś z tego będzie.

Gość matura z niemca
elo elo 3 2 0 też na tyle liczyłam, żeby było to 80% jak przeglądałam stare matury, ale teraz to nie jestem pewna. A jak myślisz ile masz tak bez wypracowania?

Gość matura z niemca
wierzę w swój sukces jest taka możliwość, ale musisz złożyć deklarację, że chcesz zdawać niemiecki. Wstępną składa się już we wrześniu, a potem można wprowadzić zmiany jak się rozmyślisz.

A gdybym dajmy na to zdał w tym roku polski i matematyke a angielskiego nie! ani ustnego ani pisemnego to dalej byłaby możliwość by nie zdawać angielskiego tylko niemiecki?

Gość matura z niemca
Oczywiście, że tak. To co zaliczyłeś jest zaliczone, a język możesz zdawać jaki chcesz. Ale jak pójdziesz składać deklarację to w sekretariacie wszystko ci wyjaśnią jak się zapytasz.

Gość elo elo 3 2 0
sukces - jeśli nie zdasz matury z jakiegoś przedmiotu to masz poprawkę w sierpniu. bez tego nie możesz niczego zdawać za rok. a jak zdasz to w przyszłym roku możesz zdawać co chcesz :) jeszcze jedno, ważne - absolwenci nie muszą składać wstępnej deklaracji - wystarczy ta ostateczna :)

Gość matura z niemca
Teraz żeby mieć 80% musiałabym za te zdania i opowiadanie dostać ok. 15 punktów. Nie jestem pewna jak to jest z tymi połówkami. Jak np. dostanę za zadanie 2,5 punkta to to 0,5 przepada, czy jest liczone do końcowego wyniku? Podobno połówek się nie liczy, ale tam było tak, że za jedno zdanie jest połowa punktu.

Gość elo elo 3 2 0
pytasz na ile liczę... eh nie wiem :( tak "pi razy oko" :P bez wypracowania - mam 40-50% :o ja pier..... :|

Gość elo elo 3 2 0
nie no jak tam było 0,5 pkt za każde poprawne rozwiązanie, to oczywiście że dostaje się 0,5okt :) a to aż 1%! no chyba że o co innego mnie pytasz?

Gość matura z niemca
To bardzo dobrze. Nie byłam pewna, a pewnie takie połówki będę mieć.

Gość elo elo 3 2 0
a może masz skądś dobry klucz?

Gość matura z niemca
Dobrze, że chociaż podstawa dobrze mi poszła. Więcej niż 5 punktów na tamtym liście za ortografię nie stracę, więc chociaż za podstawę będzie ładny wynik na świadectwie.

Gość matura z niemca
Spację trzeba usunąć przed przecinkiem, bo tak się dziwnie tu zawsze rozdzieli.

Gość matura z niemca
Podobno były różne grupy i odpowiedzi były pomieszane.

Gość matura z niemca
wierzę w swój sukces czy zdasz i co zdasz to nie ważne. Za rok możesz pisać język jaki chcesz. Jedynie jest chyba tak, że jeśli np. zaliczysz ustną z angielskiego, a pisemną nie to wtedy będziesz musiał i tak odpowiadać z niemieckiego, bo to inny język. Ale matma i polski są już zaliczone.

Gość elo elo 3 2 0
kurde, net mi się zawiesza, jaaa... wszystko przeciwko mnie :P na nowo się wkurzyłam tym niemieckim :( w tym 1. słuchaniu długo zastanawiałam się nad 3. odpowiedzą - najpierw zaznaczyłam F, przed samym oddaniem poprawiłam na R... kurde, powinno być prawdziwe. wezwali policję, ale tylko na wszelki wypadek, nic się nie działo, czy się mylę? :O cholera, w ogóle LICZĘ NA TO, że w niektórych odpowiedziach dadzą kilka możliwości. tak powinno być. a nie że ktoś sobie jakąś opcję wymyśli i wpadnij na to samo :o