Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie na teraz

chodzi o strefe schengen!!!!! ludzie siedzący w prawie!

Polecane posty

Gość pytanie na teraz

więc "państwa członkowskie" w rozumieniu podręczników albo w rozumieniu kodeksu granicznego schengen, to państwa strefy schengen, czy państwa UE? bo pisze że ze swobody przepływu osób korzystaja obywatele panstw czlonkowskich oraz obywatele panstw z którymi wiążą unie umowy, tj. norwegia i tak dalej. Norwegia nalezy do strefy schengen, więc odnosi sie do niej wyrazenie panstwo czlonkowskie?

Gość xoxovovo
a czy ty w ogole wiesz o co pytasz?

"państwa członkowskie" czyli członkowie UE czyli Norwegi nie jest członkowskim

Gość xoxovovo
ale pisze, ze chodzi jej o strefe:o

Gość pytanie na teraz
xoovo dokłądnie wiem o co pytam, ale to pytanie do inteligentnych ludzi więc się nie wypowiadaj własnie raz uzyte jest okreslenie "panstwa członkowskie" do państw UE, ale istnieje też okreslenie "państwa członkowskie układu z schengen" a teraz jestem na kodeksie granicznym schengen, więc nie wiem czy to okreslenie w tym przypadku dotyczy wszystkich państwa schengen, skoro należy do niego także Szwajcaria. Czy Szwajcaria jest traktowana w tym przypadku jako "panstwo członkowskie"?

Gość pytanie na teraz
to już dawno czytałam, niestety problem pozostaje. Tu uzyte jest określenie p. członkowskie do panstw UE, ale p. członkowskie UE to nie to samo co panstw strefy schengen, a kodeks i zasady przekraczania granic schengen stosuje sie też do 3 innych państw, więc nalezaloby je traktowac jako panstwa członkowksie ale nie wiem czy tak jest w uzyciu tego pojęcia!

Gość xoxovovo
skoro jestes na kodeksie granicznym Schengen to o członkach czego może być mowa, no kurwa:o ale błyszczysz:o

Gość pytanie na teraz
no to w kodeksie jest wzmianka że z prawa do swobodnego przem. sie korzystają obywatele panstw czlonkowskich ue oraz obywatele panstw trzecich którzy sa w ukladzie z schengen. nie ma do nich określenia panstwa członkowskie. natomiast w kodeksie i podrecznikach pojawiaja sie juz tylko okreslenia państwo członkowskie, tylko nie pisze czego. więc ty kurwa tez nie błyszczysz