Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość formalności urzędowe

Jak to jest z tymi formalnościami ? Podpowie ktoś?

Polecane posty

Tzn. narzeczony musi się udać do swojego urzędu stanu cywilnego i stamtąd pobrać odpis aktu urodzenia oraz zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia związku małż. i potem oboje udajemy się do mojego USC, tak ja to rozumiem ? czy może inaczej z tym jest ?

Musicie mieć odpisy aktów urodzenia, a potem razem wybieracie się do USC po zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia związku małżeńskiego, tam będziecie m.in. deklarować, jakie nazwiska Wy i Wasze dzieci będziecie nosić po ślubie i składać podpisy.

dziękuję a jeszcze jedno pytanie mam, czy odpis aktu urodzenia trzeba wziąc z USC w miejscowości urodzenia ?

Gość impresja_12
I tylko tam. Opłata 22 zł

Gość kwik kwik
za to zaświadczenie też płaci się 84 zł i dowody osobiste musicie mieć... no i robi się to nie wczesniej niż na 3 miesiące przed slubem

Gość yyytttt
jeśli zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia związki małżeńskiego będziecie brali z usc w miejscowości gdzie się urodziłaś to wtedy Ty nie musisz mieć odpisu aktu urodzenia tylko facet.

My za zaświadczenie (84 zł) będziemy płacić dopiero przy odbiorze aktów zawarcia związku małżeńskiego, w każdym USC są inne obyczaje. Niech Twój narzeczony wcześniej postara się o odpis aktu urodzenia, bo gdzieniegdzie nie wydają tego od ręki.

No u nas jest tak, że z narzeczonym urodziliśmy się w tej samej miejscowości, ale ja mieszkam w innej i będziemy tam właśnie brać ślub. Czyli rozumiem, że musimy wyciągnąć swoje akty urodzenia, a potem z nimi udać się do usc w miejscowości, gdzie będziemy brać ślub ?

Gość yyyyyytt
na to wygląda ;-)

Dziękuję bardzo:)