Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chodzi o rybke

mam pytanko w sprawie rybki,kupilam corce rybke ale pokilku dniach zaczela

Polecane posty

Gość bo tak i już
skąd miala wiedzieć... bo jak chce się kupić jakies zwierzatko to powinno się poczytać na ten temat . Obojętnie czy jest to koń, pies czy rybka... Toż to nie zabawka !

Gość popełniła błąd
ale może go naprawić- jeśli nie będzie chciała, to faktycznie te inwektywy w jej stronę będą właściwe... :( ale póki co: autorko- kup dla rybki normalne akwarium- prostokątne (dlaczego nie może być kula już ci powiedziano- ale dla dokładniejszych informacji poczytaj w necie... przerazisz się tym, jaką nieświadomą krzywdę robisz zwierzątku :() do akwarium KONIECZNIE zakup pompkę- rybka musi mieć czym oddychać, musi mieć dostęp świeżego tlenu, bo inaczej będzie się strasznie męczyć- to tak, jakby ktoś człowiekowi dostarczał minimalne dawki tlenu... :( pozwól rybce 'oddychać pełną piersią' ;-) jak będziesz miala odpowiednie akwarium, to dodatkową atrakcją dla dziecka będzie jakis kolorowy obrazek z tyłu- może jakieś głębiny, widok rafy? mhmm...? ;-) możesz też przylepić taki specjalny termometr do przodu szybki- też fajnie ;) w przyszłości- przy okazji będziesz mogła 'nauczyć' dziecko, że różne zwierzatko potrzebują różnej temperatury do życia- możesz porównać z temperaturą za oknem np. ;) pozdrawiam i licze na Twoje dobre serce i zdrowy rozsądek ;)🌻

Gość gvebaebharbh
ok, nie wiedziałaś pewnie i stąd ten pomysł, ale na przyszłośc pamiętaj, ze zawsze jak zamierzasz kupić żywe stworzenie, nieważne, czy to rybka, chomik, zółwik czy pies, zawsze nalezy poczytać trochę o hodowli danego gatunku. Rybka w kuli się po prostu męczy. Teraz masz dwa wyjścia (w sumie to trzy): albo oddac rybke do sklepu (powinni przyjąc) albo czym prędzej zakupić porządne akwarium, podręcznik, filtr, grzałkę i cały pozostały niezbędny sprzęt (bęzie napisane w podręczniku). Mozna wtedy dokupić więcej rybek i z akwarystyki zrobić ciekawe hobby dla ciebie i córeczki (oczywiście hodując ryby wg zaleceń) no i najgorsze, trzecie wyjście. Olać i trzymac rybkę w kuli, no bo przecież "ładnie wygląda i córeczka się męczy". To nic, że zwierzę cierpi. Pamiętaj, rybka nie może mówić, nie poskarży się, że jej źle. Mam nadzieję, że wybierzesz druga opcję:)

Gość gvebaebharbh
a i nie wierz sprzedawcom w zoologicznym, oni są różni, bywają tacy, co wszystko klientowi wcisną aby tylko sprzedać. Mi kiedyś sprzedano samczyka koszatniczki i po krótkim czasie samczykowi urodziły się dzieci:) Kiedy indziej chciałam kupić drugiego szczurka, samiczkę, bo jedną już miałam i nie chciałam dzieci. Sprzedawca sprzedał szczurka zarzekając się, ze to samiczka. Szczurkowi po tygodniu urosły pokaźne jajka:) Także różnie bywa.

Gość gvebaebharbh
poczytałam z ciekawości stronke podesłaną przez tabou i rozwalił mnie ten fragment (a propos sprzedania kuli w zoologicznym): "Czasami zdarza się, że obsługa sklepu nie ma żadnego pojęcia na temat sprzedawanych ryb albo co gorsza świadomie usiłuje wprowadzić nas w błąd. Kolega był świadkiem jak to pani pracująca w sklepie sprzedała klientce kulę o pojemności około 10 litrów, a do niej sumy rekinie (Pangasius sutchi) chore na ospę (biała wysypka, wg. pani sprzedawczyni była dla ozdoby ryb?:(). "

Gość ytyyt6666
jesli twoja rybka to bojownik to buduje takie gniazdko z bąbelkow gdzie gdyby mial samiczke ona znioslaby jaja, to zupelnie normalne teraz jest cieplo ale jesienia najlepiej zeby bojownik mial grzalke z termostatem aby mial stalą temperature 26- 27 stopni w akwarium i wode nalezy podmieniac na odstana co pare dni ale nie cala najlepiej czesc, np. 1/4 nie nalezy wtedy wyciagac ryby siatka tylko najlepiej delikatnie odlac jakims kubkiem czesc wody i wlac swieza

Gość ytyyt6666
jesli masz bojownika to nie musisz miec koniecznie filtra, i napowietrzania ale 26 stopni to minimum, w najgorszym razie 25 stopni, przy mniejszej temperaturze ryba zdechnie, bojownik nie musi miec bardzo duzego akwarium ale lepiej sie chowa w normalnym akawarium niz w takim malym ryby nie lubia wachan temperatur Jeśli natomiast masz zlotą rybke, to one lubia chlodna temperature, duże akwaria 100 litrowe ! co najmniej, duze napowietrzenie i konieczny filtr inaczej w krotce zdechnie jesli jest w kuli, zlota rybka bardzo brudzi wode i musi duzo jesc zwlaszcza pokarmow roslinnych, sprzedawcy polecaja zlota rybke do kuli zeby miec zysk ze sprzedazy rybki i kuli bo wiedza ze malo kto decyduje sie na duze akwarium