Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie do polonistów

pytanie do polonistów

Polecane posty

jak mogę odpowiedzieć na takie pytanie ? Wyjaśnij na czym polegała siła miłości Marka Winicjusza do Ligii w Quo Vadis ? pomocy jak tu odpowiedzieć z sensem ?

Gość .......?
nie zadadzą Ci takiego pytania...

Gość ja z Wąchocka jestem
mogą, bo w końcówce prezentacji wspominam zdanie na ten temat i jakkby tak chciały się dowiedzieć dokładniej to co tu powiedzieć na ten temat ?

Gość .......?
ja w swojej pracy na koncu też wspomniałam o przysiędze Hipokratesa ( bo miałam motyw lekarza w literaturze) i myślałam że też mnie o to zapytają, ale nic...

Gość .......?
nie mogę pomóc bo tej książki nie czytałam :)

Gość słodkie życie
Odpowiedź powinna być tak samo sensowna jak pytanie, czyli np (cytat): "Najgorsze w tym eksperymencie jest to, że do pustki w głowie dochodzi moja nieznośna cecha jaką jest konsekwencja. Jeśli nie mam we łbie nic muszę o tym napisać. Teoretycznie prosta sprawa, najbardziej spotykaną formą krytyki tekstu, jest bezlitosne zdanie: „ten tekst jest o niczym. W tym zdanie ma się zawierać cały ładunek pogardy i dezaprobaty jaki uda się krytykowi zgromadzić. Ciekawe życie ma krytyk, właśnie stoję przed dylematem jak spłodzić tekst o niczym i za cholerę nie wiem jak się za to zabrać. Zaczęło padać, pada przez tarasowe drzwi, Bogu dzięki połowica postawiła wieszak z gaciami, swetrami, ręcznikami, przed tarasowymi drzwiami i pada do pół. Rolety są podciągnięte, wystarczy wstać i zasłonić, wówczas nie padałoby w ogóle. Nie chce mi się, za to chce mi się kawy i tu się chyba przełamię. Skąd mi się wzięło: „chce mi się kawy, strasznie irytujące powiedzonko, bezsensowna konstrukcja. Skąd to się wzięło?"

Gość zapałka123
odpowiedz zgodnie z treścią książki - proste

Gość kurcze blade i pieczone
sila uczucia milosc ponad wszystko Winicjusz odrzucil to co bylo wazne dla kazdego Rzymianina wiare w bogow hulaszczy tryb zycia bogactwa slawe i chwale wojenna zrobil to nie lekajac sie gniewu nerona przyjal chrzest zdajac sobie sprawe z konsekwencji takiej decyzji ryzykujac wlasne zycie odwiedzal ligie w wiezieniu narazil sie podobnie jak othon na utrate prawa ognia i wody nie baczac na konsekwencje odwiedzal ligie w wiezieniu chronil ja apostola i innych ryzykujac utrate wszystkieo w tym wlanego zycia zrezygnowal z chwaly i slawy lal bogactwa i kobiety aby byc przy ukochanej na arenie narazil nie tylko siebie ale i petroniusza nie patrzyl na nic na to ze straci wszysstko byle byc z ukochana

Gość zapałka123
co to jest prawo wody i ognia? A na arenie to Winicjusz nie był.

Gość zega
Wyjaśnij na czym polegała siła miłości Marka Winicjusza do Ligii w Quo Vadis ? na przemianie . Ze wzgleu na różnicę jaka dostrzegł Marek pomiędzy Ligią a innymi kobietami z dworu cezara , ze wzgledu na to jak zachowali sie jej pobratyńcy - chrześćijanie wobec niego gdy chciał ja porwać a oni nie tylko go nie zabili ale wybaczyli mu , ze wgledu na jej niecheć do tego co opierało sie tylko na potędze i okrucieństwie - zobaczył w niej coś więcej . Zobaczył , ze można kochać kogoś kto jest słabszy , uboższy a jednak lepszy od nas . I taśiadomość pozwoliła mu przekształcić swoja miłośc , która wzieła sie pierwotnie z pożądania w uczucie wierne i stałe .

prawo ognia i wody tego pozbawiono Othona bylego meza zony nerona Poppei sabina pozbawienie rzymskiego obywatelstwa glosowania praw publicznych udzialu w igrzyskach konfiskata majatku zakaz powrotu do Rzymu slowem calkowita banicja wykluczenie ze spoleczenstwa

na jej skromnosci szczerosci wrazliwosci niecheci do zla rozpusty rozpasania

Gość zega
Petoniusz otworzył sobie żyły przed walką Ursusa na arenie .

winicjusz nakryl ja po wszystkim plaszczem narazajac sie w ten sposob na gniew nerona i dezaprobate innych szczegolnie tygellina jak to bogaty patrycjusz kochajakas niewoolnice????

Gość zapałka123
Fajna książka, zawsze się poryczę ze wzruszenia.

petroniusz otworzyl sobie zyly PO walce ursusa na arenie

Gość zapałka123
W trakcie :) i cicho! :P

ktos zadaje normalne pytanie a reszta wiadomo onpowiedzi na poziomie intelektualnym planktonu

dzięki :)

Gość txbt
ksiazki nie czytales albo nietego u ciebie z mylseniem!

prosze :) powodzenia :)

Gość zapałka123
Pytanie banalnie proste, jeśli CZYTAŁO SIĘ KSIĄŻKĘ i przygotowywało samemu prezentację :)

zapalka gdybys czytala ksiazke wiedzialabys na czym to polegalo w epilogu jest napisane kogo pozbawiono prawa ognia i wody oraz co to bylo

Gość zega
tyle tylko ,ze prawo ognia i wody nie jest przecież motywem przewodnim powieści , prawda ? oczywiście ,że o wiele łatwiej przygotować prezentacje kiedy siensamemu książkę przeczytało , no ale pomóc zawsze można :D

nie jest ale soro sie czepia zapalka to stwierdzilam prosty fakt skoro czytala ksiazke powinna to wiedziec

Gość zega
zapałce chodzi raczej o pytanie autorki :)

Gość zapałka123
Książkę czytałam kilka ładnych lat temu, a pierwszy raz jak miałam 8 lat. Omnibusi, którzy mają pamięć do "szczegółowych szczegółów" zdarzają się najczęściej w Wielkiej Grze ;)

Gość zapałka123
Noooo, można to nazwać czepianiem się :D :) I tak - chodziło mi o banalne pytanie autora/ki postu :)

a ja jak 6 a potem jeszcze kilka razy :D

jeja jak tu sie kazdy czepia nie przeczytala moze nie lubi autorka a moz enie potrafi zinterpretowac wlasnymi slowami ciekawe czy wy wszystkie itwory literackie potraficie zinterpretowac???