Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przyszła_panna młoda

Problem z księdzem na wesele !! help me

Polecane posty

Słuchajcie, sprawa wyglada tak. Pochodze z małej miejscowości, gdzie należę do parafi. Od zawsze nie lubiłam chodzić tam do kościoła. Każdy sie zna, obgaduje itd. Mamy 2 księży, którzy nie są święci.. obaj mają dzieci i każdy o tym wie ... Poza tym mają dużo za uszami, ale nie o to chodzi. Po prostu od jakiegoś czasu unikałam raczej chodzenia na msze do tego kościoła. Jak juz szłam to do innej parafi, poza tym wyjechałam ze swojej mieścinki do wiekszego miasta i jak juz ide do koscioła to właśnie tam.. Ostatnio powiedział moim rodzicom, że ani mu sie sni udzielić mi slubu, że nie chodzę i bede miała problemy... Ogolnie ja nie planowałam nigdy ślubu w tej parafi, ale zastanawiam sie czy można brac slub w parafi do której sie nie należy ?? :O Bardzo proszę o pomoc.

Gość aniutek263
jasne ze mozna i nie ma ztym zadnego problemu tylko musisz wziasc zaswiadczenie ze bylas chrzczona i bierzmowana:)

Gość urodzinova_ona
ok, a czy ten ksiądz może odmówić mi wydania potwierdzenia, że byłam bierzmowana?? bo chrzczona byłam w innym kościele więc to nie ma znaczenia :)

Gość aniutek263
nie ma do tego prawa

Dzieki aniutek, rozwiałaś moje watpliwości bo zezłościlam się, że w ogóle tak ten ksiądz gada :)

Gość aniutek263
nie rozumiem tez tego :) dziwi mnie ze ma taki tupet gadac pierdoly rozbrajaja mnie ksieza ktorzy sami maja wiele za uszami a problemy innym stwarzaja

Dokładnie :) teraz będę mogła spokojnie spać :* miłego dnia 😘

Gość iwonkka22
pewnie że mozna,ani ja ani mój narzeczony nie bierzemy slubu w parafii do której należymy.

Gość impresja_12
Nie jest to wcale takie proste jak Wam się wydaje..proboszcz moze odmówić. Wszystko zalezy jakie są relacje między proboszczem a tym proboszczem gdzie chcesz brać ślub. Bo to oni między sobą załatwiają. Najlepiej uzasadniać taka decyzję np. salą.. że jest w tej samej miejscowosci co kosciół idt. ( jeżeli jest) Nie mowi się wprost, że to przez księdza bo czasami można przesadzić.. Proboszcz musi wydać swoją zgodę na zmianę parafii do zawarcia ślubu temu drugiemu księdzu...to są przepisy koscielne, o których się nie mówi ale istnieją i księża muszą ich przestrzegać. Pamietaj, ze pokorne ciele dwie matki ssie, więc opanuj emocje i coś wymyśl żeby nie psioczyć na swojego księdza do drugiego bo będzie to źle odebrane.

Można, ale musisz mieć taki papierek, który nazywa się licencja. Z drugiej strony, jeśli ty mieszkasz w innej miejscowości i jesteś w niej zameldowana, to jest to już twoja nowa parafia, więc problemu nie powinno być. Oczywiście ksiądz nie może odmówić wydania metryki chrztu. Ale licencji może nie wydać, jak nie będzie chciał. I nic mu w tym momencie nie zrobisz, jego prawo.

Ślub możesz wziąć w dowolnym kościele, o ile ksiądz z Twojej parafii wyda Ci pisemne pozwolenie na to.

Gość ksiądz w Polsce może wszystko
ale umówmy się, że na pewno nie zależy mu na tym, żeby utrudniać Ci życie, tylko dlatego, że nie chodziłaś do kościoła. Co do bierzmowania, to może absurdalna rada: ale powiedz, ok, to skoro nie mam bierzmowania, idę do się biermować do kościoła po sąsiedzku - co się wtedy okaże? Że nie dostaniesz bierzmowania, bo już je masz.

Gość ksiądz nie powinien robić
problemu, zazwyczaj w takich przypadkach chodzi o wielkość "ofiary" za takie zaświadczenie. jeśli odmówi zawsze możesz się zwrócić do biskupa.

Nie jestem zameldowana w miejscu, gdzie teraz mieszkam, ale myślałam, żeby właśnie się tam zameldować przed slubem, bo i tak chcemy zostać.. i wtedy byłoby pewnie po problemie....

Bez problemu można wziąć ślub w parafii panny młodej lub młodego, a jeśli chce się w zupełnie innej, to potrzebna jest zgoda chyba przynajmniej jednego z tych księży... Zaświadczenia o bierzmowaniu może nie chcieć ci wydać i może robić z tego poważne problemy, mimo że nie ma do tego prawa..