Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość phantom94

Ładna cera trądzikowa, tłusta ? Pomocy! Tabletki, maści, herbatki itp.

Polecane posty

Gość phantom94

Witam. Mam 17 lat. Szukam bardzo dobrych tabletek (lub czegoś innego, skutecznego) na ładną cerę trądzikową, tłustą. Problem już trwa 2 lata. Pozbyłem się już większości wytrysków. Zostały pory i trochę wągrów. Mam bardzo dużo przebarwień potrądzikowych, wyglądają fatalnie. Cena nie gra roli, liczą się sprawdzone efekty... Proszę o pomoc w zwalczeniu tych nieznośnych problemów! ; (( Mam an myśli jakieś składniki mineralne, herbatki itp. Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Pozdrawiam.

http://mazidla.com/biblioteka-mazide/279-skora-tusta-opis-i-prawidowa-pielgnacja.html "Zalecenia: - używać łagodnych środków myjących, np. olejków myjących (rano) i żeli myjących lub mleczek do demakijażu (wieczorem) z niepodrażniającymi detergentami, np. betainą kokosową; - stosować środki myjące maksymalnie 2 x dziennie, czyli rano i wieczorem; - stosować kosmetyki zawierające fazę tłuszczową w postaci olejów bogatych w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT); - systematycznie stosować peelingi (chemiczny ilub delikatny mechaniczny), jednak nie częściej niż 1-2 x w tygodniu; - stosować kosmetyki zawierające antyoksydanty, czyli substancje przeciwdziałające wolnym rodnikom. Wolne rodniki atakują lipidowe składniki sebum, powodując powstawanie produktów drażniących skórę i powodujących reakcje zapalne i uczuleniowe; - dieta bogata w NNKT, a szczególnie kawas linolowy; - dieta zawierająca odpowiedni poziom witamin B2, B6 i A; - ograniczyć w diecie mleko i jego przetwory oraz produkty wysokowęglowodanowe; - nie spożywać żywności wysokoprzetworzonej, np. fast- foody; - stosować techniki relaksacyjne (joga, medytacja, wysiłek fizyczny) w celu rozładowania stresu. Przeciwskazania: - unikać zasadowych mydeł, które zmieniają odczyn skóry z lekko kwaśnego na zasadowy, co z kolei zaburza równowagę bakteryjną; - unikać drażniącego detergentu - SLS (sodium laureth sulfate) w żelach myjących; - unikać emulsji typu WO, czyli bardzo tłustych kremów tworzących silną okluzję; - unikać tłuszczy roślinnych, zwierzęcych i syntetycznych dających pełną okluzję i w efekcie powodujących "zapchanie porów", np. oleje mineralne, wazelina, woski; - unikać tłuszczy z wysoką zawartością kwasu oleinowego: olej z orzechów laskowych, olej ze słodkich migdałów, oliwa z oliwek; - unikać stosowania kosmetyków zawierających substancje potencjalnie komedogenne: masło kakaowe, olej kokosowy, lanolina, mirystynian izopropylu; caprylic/capric triglycerides; - nie stosować w codziennej pielęgnacji kosmetyków z wysoką zawartością alkoholu etylowego i glikolu propylenowego; - nie stosować w codziennej pielęgnacji kosmetyków o działaniu odtłuszczającym i matującym zawierających kaolin, talk i związki glinu; - nie stosować zbyt często glinek mineralnych (glinka zielona, biała). Surowce kosmetyczne polecane do pielęgnacji cery tłustej: - zimnotłoczone oleje i maceraty bogate w NNKT, a szczególnie w kwas linolowy: konopny, z dzikiej róży, z komosy, z nasion bawełny, nasion czarnej porzeczki, ogórecznika lekarskiego, wiesiołka, orzecha włoskiego, pestek winogron, słonecznikowy, z czarnuszki, macerat brzozowy, macerat z kasztanowca, macerat z alg; - substancje o działaniu keratolitycznym (złuszczającym) i komedolitycznym (zapobiegającym powstawaniu zaskórników), czyli alfa i beta hydroksykwasy: kwas mlekowy, kwas migdałowy, kwas salicylowy, kwas azelainowy, kwas glikolowy; - substancje o działaniu immunostymulującym, czyli pobudzające mechanizmy obronne skóry: beta-glukan, aloes, algi-bioferment, żeń-szeń, jeżówka; - substancje o działaniu przeciwzapalnym: rumianek, aloes, centella asiatica, ekstrakt z owsa, pine bark, pestki winogron, rozmaryn, zielona herbata, kasztanowiec, lukrecja gładka; cynk - substancje o działaniu antyoksydacyjnym: naturalna witamina E, witamina C, koenzym Q10, kwas alfa liponowy, niacynamid; kwas ferulowy; - ekstrakty roślinne o działaniu antyoksydacyjnym: pine bark, sylimaryna, soja, rozmaryn, zielona herbata, pestki winogron, - substancje o działaniu bakteriostatyczno-fungistatycznym, czyli nie naruszającym naturalnej równowagi bakteryjnej skóry: Trikenol - substancje regulujące pracę gruczołów łojowych: niacynamid, ekstarkt z soi; algi-bioferment, wierzbownica; - substancje ograniczające nadmierne wydzielanie sebum, działające na zasadzie obniżenia aktywność enzymu 5-alfa reduktazy: palma sabałowa, owoc boczni piłkowanej; - nieagresywne (nie zaburzające równowagi lipidowej i nie stymulujące nadmiernej produkcji sebum) substancje pochłaniające nadmiernie wydzielane sebum: skrobia kukurydziana, jedwab w proszku, algi-bioferment; - substancje kojące i regenerujące (np. po pelingach): alantoina, d-pantenol, colostrum, macerat z marchwi, hydrolat rumiankowy, mleczko owsiane, ekstrakt z owsa" I jeszcze: http://www.laboratoriumurody.pl/forum/tradzik-zwyczajny-porcja-teorii,t1069.html http://www.laboratoriumurody.pl/forum/tradzik-lojotok-a-dieta,t1012.html

Gość kasiiiiuuunia
"Pozbyłem się już większości wytrysków" hahaha toś koleś dojebał :D

Gość Keniaaa
Wejdź tutaj HTTP//WWW.TRADZIK.INFO.PL znajduje się tam forum o trądziku gdzie dyskutujemy na temat pielęgnacji i leczenia skóry chorej na trądzik.

Hmm... a czemu nie pójdziesz do dermatologa? Nie ma się czego wstydzić. Też miałam ten problem i z 50% twarzy pokrytej wypryskami :( Poszłam do lekarza, trafne rozpoznanie, pół roku leczenia antybiotykiem i maściami i pomogło :) Miewam małe nawroty ale jestem pod stałą opieką dermatologiczną. Wiem z doświadczenia, że leczenie na "własną rękę" jest nieskuteczne.