Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ewa1311

GRUDNIÓWKI 2011

Polecane posty

Ewa zle napisalam, narazie dostałam kilka wskazówek jak podchodzic, bawic sie itd. kazala podchodzić do Malego raz z jednej, raz z drugiej strony,sklaniac do zmiany pozycji w poszukiwaniu zabawek. trzymać go raz na lewej, raz na prawej ręce, układać w łóżeczku na przemian główką do ściany i i w drugą stronę, Za 2 tyg mamy usg główki, tak zeby sprawdzic czy jest ok wszystko i za miesiąc kontrolę u neurologa. Narazie wiekszych nieprawidlowosci nie wykrył, choc podejzewa lekkie napiecie miesniowe przez to ze jest troche nadpobudliwy i zaciska mocno piąstki i bardzo mało spi;/. powiedzial zeby sie nie martwic bo to jest do "wycwiczenia". Ania ale Cie dopadlo:/ kuruj się i wypoczywaj w miarę mozliwosci..

Jestesmy po usg. Mala ma prawe bioderko mniej wyksztalcone niż lewe. Zalecenia: podwojne pieluszkowanie, ukladanie na brzuszku "na zabke" i noszenie na zmiane raz na jednym raz na drugim ramieniu. I za4 tug do kontroli, gdy się nie poprawi no to wtedy konkretniejsze "leczenie"

Nie chcę wyjść na totalnego prymitywa i wsteczniaka, ale czasem to mi się wydaje, że dzisiaj Ci lekarze szukają we wszystkim choroby, żeby zadbać o klientelę! Kiedyś prawdopodobnie Babcia lub Mama udzieliłaby dokładnie takich samych porad i wytłumaczyła, że wyrośnie, a tak dostaniesz diagnozę "napięcie mięśniowe" i nerw od razu ruszony. Nie chcę nikogo urazić, bo kiedy jest wzmożone to jest, kiedy jest niedorozwój układu pokarmowego to jest, ale teraz dosłownie każda zaciśnięta piącha - już diagnoza i rehabilitacja, każde wzdęcie - diagnoza i tona leków. Zaczyna mnie to wkur... Czasem mam wrażenie, że to wszystko medyczny i farmaceutyczny biznes na naszej naiwności! Przecież Matka zapłaci każde pieniądze dla dobra dziecka, nie?

Ewa, zgadzam sie z Toba, że mowienie o napieciu i asymetrii stalo sie modne jak dysleksja i ADHD. Ake powiem Ci ze lepiej troche porehabilitowac dzieciaka na zapas niz cos przegapic bo z napieciem jest pozniej problem. Tym bardziej ze rehabilituje sie metoda NDT bobath najczesciej a ona jest bardzo lagodna I tak jak napisala Natalia o noszeniu i ukladaniu. Te proste codzienne czynnosci.to tez czesc metody rehabilitacyjnej

Dzis Tosia dostala szczepionke skojarzona. Nasz pediatra neonatolog obejrzal Mala i powiedzial ze widzi postepy w rehabilitacji. Niepokoi go troszke objaw zachodzacego slonca w oku ale to na razie do obserwacji...eh...ciagle cos u nas....

Olcik777 nie ma się czym martwić :) będzie dobrze ;) dziewczyny to że dzidziuś układa główke na prawo częściej niż na lewo to niekoniecznie asymetria , podobno 60 % dzieci rodzi się z ułożeniem na prawo 30 na lewo a tylko 10 % lubi leżeć na wprost

Ewa ja tez sie zgadzam z tym co mówisz. No ale wiadomo, jak to kazda matka przejmuje sie wszystkim co lekarze mowią i sprawdze wszystko tak jak zalecają.. wiadome nie chce czegos przeoczyc, czegos zaniedbac bo pozniej moze byc za pozno. Mam nadzieje ze to usg to tez tak w ramach sprawdzenia. Wczoraj do neurologa bylismyy prywatnie ale na nastepną wizyte przyjmie nas juz na fundusz, tak samo to usg głowki.

Ewa i inne mamy karmiące wprowadzałyscie już jakieś nowe potrawy do swojej diety? mi juz te indyki i kurczaki uszami wychodzą:)

Olka Uduszę Cię gołymi rękami za ten objaw zachodzącego słońca! Teraz już i ja na 100% go widzę u swojego Szymka! Normalnie będę czekać aż się obudzi i obserwować, czy prawidłowo wodzi oczami! Dżizas... i tak przez następne 18 lat minimum! Ja schizy totalnej dostanę! Już sobie wmówiłam i będę szukać dziury w całym!

Natalia Ja tam wpierdzielam niemal wszystko: był schabowy, była pierś z kurczaka, gulasz delikatny z wieprzowiny, wołowina, pulpety w sosie pomidorowym, rosołki, krupniki, barszcze, kluski leniwe, pierogi ruskie, pyzy z mięsem, a nawet zwykły makaron z serem i skworami się przytrafił... Najgorzej z surówkami, bo pekinka i kapusta odpada. Najwyżej sałata lodowa leci z ziołami jakimiś...

i jak Szymek po takim jedzeniu? a schabowy to taki smażony w panierce? ja z nabiału narazie nic przez podejrzenie tej skazy:/narazie mam go obserwować i zero mlecznych rzeczy:/ale chyba zacznę chociaz jakoś inaczej ten drób przygotowywać bo już to gotowane się znudziło.. idę coś kimnąć bo pewnie niedługo pobudka na jedzonko będzie:))

Ewa u donoszonych noworodków to normalne do ok 4 miesiąca. A u nas niewiadomo czy to jeszcze jest odpowiednie do jej wieku skorygowanego czy ma jakis związek z wylewem dokomorowym, który malutka miała. Choć raczej nie, bo wodogłowie zostało już wykluczone bo kilka ostatnich usg główki jest ok. Po wylewie pozostało zaokrąglenie rogów bocznych i czołowych komór. Ale poszerzenia już za bardzo nie ma. Dwóch neurologów nie zwróciło uwagi na te oczy, tylko nasz pediatra (ordynator z patologii noworodka)

Dziewczyny co na katarek? Sol fizjologiczna? Tak jej charczy w nosku, I oddycha kiepsko;( kurna zawsze cos!

Hejka tak sól, psik po razie do dziurki a pozniej podnieś żeby wypłynęla i tak ze dwa razy dziennie, a jak sa jakieś glutki to frida do tego w sumie soli dobrze jest używać kazdego dnia, bez względu na to czy furgocze czy nie, zwlaszcza w sezonie grzewczym

Ewa jak sprawuje się Twój wózek na wertepach i na tych sniegach? bo ja tez mam Jedo ale model Fyn , ale sie wczesniej zastanawiałam na ta Twoją bartatina z mojego jestem zadowolona, moze nie jest za lekki ale nigdzie nie musze go dzwigac, wnosić a prowadzi sie super, żadne krawężniki mu niestraszne i ma spora gondole, i Młoda ma jeszcze sporo miejsca

Natalia---ja jadlam juz karkowke,puplety, wedline to w sumie tylko wieprzowa...smialo mysle, ze mozesz wszytsko juz wprowadzac i jesc jesli do tej pory sie ograniczalas Ewa--- moze cos tam z piersiami przy tej goraczce bylo ale jak tylko sie ochlodzily i maly je oproznil to rpzestalam je czuc, teraz jest dobrze, chociaz taki przyplyw mleka, ze dzis spalam z pielucha zamaist stanika i wkladek bo nie wydalaly, a pielucha i tak juz mokra... my na 10 do pielegniarki srodowikowej na kontrolne wazenie itp... a maly nie spi tylko sie wierci, a ja dopiero jem...a trzeba sie powoli zbierac Sylwek- sol fizjologiczna albo morska- zakrop i odciagaj- ja tak robie bo spikory u naszego caly czas w nosie, + ja jeszcze raz na kilka dni orbie inhalacje z soli fizjologicznej

Hejka. Ja mam dokladnie taki sam wzek jak ewa, tylko nie wiem czy dokladnie taki sam,bo Ewa pisala że lekki ma, a mój cholernie ciezki, sama go nie zniose z 2 pietra. Mam problem z bolem piersi, otoz bola mnie tak, jakby mi ktos szpilki wbijal, i tak się zastanawiam bo boli mnie jak mam pelne i przez jakis czas po odciagnieciu, i nie wiem czy to mi pokarm nachodzi czy cos gorszego się dzieje.

DZIEKI dziewczyny ...bede walczyc z ta sola choc powiem Wam,ze sie boje ? Chyba sie nie zakrztusi???? Najlepsze jest to ,ze ani duzo glikow nie Ma , tylko jakis czasem bialy ciagnacy, ale tak miala od urodzenia, wczoraj ze dwa sucharki I tyle, a w nocy charczala skrzeczala lolaboga, jakby nos caly zapchany byl, Oj ta moje dziumdzia, ja chyba pojde naprawde po jakies leki uspkajajace, bo ciagle sie czegos dopatruje. Dzis rano powiedzialam do meza, ze PEWNIE to zapalenie pluc! A on na to w smiech I MOWI ," przy Twoim dbaniu o Nia to najwyzej MOZE plakac JAK Sobie paznokcia zlamala! Z jednej strony Ma racje! Pampersy zmieniane natychmiast JAK za makro , na dworek zawsze cieplo ubrana ( karczek spatwdzany czy nie za goraco), przytUlana,zabawiana, JAK tylko sie cos wyleje na ubranko to zmienione. No JUZ sama nie WIEM co Moge wiecej zrobic? Ajjjj ja to JUZ chyba ptzewrazliwiona jestem I szukam dodatkowej dziury w calym! JAK dzwonie do LEKARZA z jakims pytaniem to mnie po glosie poznaja! MOZE powinnam wyluzowac??? Przecie te NASZE dzieciaczki nie SA jakimis slaboszczaczkami? Dadza RADE!??? Poprostu trzeba PRZEZYC ten okres?! Tak Sobie to staram tlumaczyc a zaraz Potem LAYLA KRZYCZY I CALA TEORIA IDZIE W PIZDU! Moj Lalusiowy pojazd ok !!! Super leciutki I zwrotny, !!! Tylko nie polecam siodelka do samochodu! No I inna sprawa,ze Tutaj raczej sniegu nie bedzie;) EWULEK WCZORAJ PRZYSZLO TO WINDI, ROZMASOWALAM BRZUSIO OLIWKA, POTEM WLOZYLAM W PUPALA I POWIETRZE JAK Z BALONA SZLO, KUPKI NIE BYlo. Ale po pietnastu minutach od calej akcji calej placz iprezenie I tak do 4 rano.;( ANDZIA CIESZE SIE ,ZE JUZ LEPIEJ! Klaudus ja czulam takie szpilki w dydkach JAK mialam to zapalenie piersi, ale nie sadze abys Ty miala;) ja mialam to zaraz po nawale pokarmu I musialam ten antybiotyk wybrac. ( tylko ze ja nie karmilam , wiec nie sadze aby u Ciebie bylo to samo) MOZE poprostu mleko naplywa do kanalikow? Acha I umnie to SZLO w parze z goraczka I trzesawkami!

Sylwek nie zakrztusi sie, sol jest w spraju, mozesz tez aplikować jak ja trzymacie na rekach, tak zeby glowka byla wyzej

Witam Mamusie :) my we wtorek byłyśmy do szczepienia Julka bardzo dobrze zniosła mało płakała nie była marudna i nie było gorączki :) waży 4.5 kg lekarka się śmiała i mówi że grubaska że bardzo dobrze przybiera a że na samej piersi to wspaniale :) jak się urodziła to miała 2800 :)ale apetyt ma to też rośnie :) Ania -kuruj się kochana bo musisz mieć siłę dla Artusia :) dobrze że już lepiej :) Ewka-masz rację co do biznesu też mi się to nie podoba ale co zrobimy każda matka boi się o swoje maleństwo i zapłaci każde pieniądze żeby wszystko dokładnie sprawdzić Klaudia-mnie tez tak czasami kuje ale podobno to normalne bo mleczko napływa :) Sylwuś -furczenie w nosku nie zawsze oznacza katarek moja pediatra mówiła że katarek u niemowlaka to są puszczające banieczki że lało by się z noska bo też się bałam bo Julce tez tak furczy czasami powiedziała że to od suchego powietrza żeby psikać wodą morska (mi poleciała disnemar jeszcze jak Amelka była mała i jest naprawdę sprawdzona) i kłaść mokre rzeczy na grzejnik czasami kozka zaschnie :) jak czytam Ciebie to jak bym siebie widziała też tak panikuję a najbardziej panikowałam z Amelką bo była pierwszym dzieckiem :) nie doszukuj się wszystko na pewno się ułoży :) a kolki niestety musisz przeczekać pewnie do 3 m-c oby znalazł się lek żeby pomógł twojej królewnie :)

Cześć Dziewczyny! Nie wiem, którą wersję Jedo Bartatiny macie, ale naprawdę ta Alu Plus na aluminiowym stelażu jest leciusieńka! To był najlżejszy wózek w całym salonie! Kurna... Ja tam do pudzianów nie należę, ale daję sobie z nim radę bez przeszkód. Nie śmiejcie się ze mnie, ale nie wiem, jak się sprawdza na mrozach i śniegach, bo jak już wspominałam - jestem głąb kapuściany i jeszcze z Szymkiem na spacerze nie byłam. Póki co wózek służy jako łóżeczko zastępcze w dużym pokoju. Jak Szymek będzie rósł w takim tempie na długość, to nie wiem, czy gondola w ogóle światło dziennie zobaczy. ;) Większość ciuszków 62 jest już za krótka, a 68 są dobre na długość, ale okrutnie "workowate", bo Mój Kawaler taki śledzik szczuplutki a długi jest.

Natalka Schaboszczaka normalnie tradycyjnego w jaju i w mące jadłam, i takiego w bułce tartej i nic Szymkowi nie było. Jedyne, co mu szkodzi to masło i wszystko podsmażane na maśle - czy to marchewka, czy buraczki, etc. Na kanapki też tylko roślinne. Nie jedz samego drobiu, bo w nim w pizdicz sterydów i innego syfu z pasz. Wcale nie jest taki dobry. Jeśli już chcesz dietować, to królik i indyk ewentualnie. Ja tam się królika brzydzę - kotów nie jadam. ;) Ale moja Bratowa 5 miesięcy na królikach i indykach - a efekty są takie, że Mała ma nadwagę i kiepskie wyniki, jak się ostatnio okazało i pediatra kazała, żeby Mama zaczęła w końcu normalnie jeść... Nabiał też chyba Szymkowi nie szkodzi, bo po białym serze, kefirze, zupie mlecznej nic się nie dzieje - tylko tłuszcze typu masło, śmietana, serki ze śmietany do smarowania, i wszystko z chemią typu "dżemik" czyli jogurty owocowe, serki owocowe, etc. Ja tam uważam, że w diecie matki karmiącej najgorsze są cukry, a nie nabiał -jak tylko zjem słodkiego w jakiejkolwiek postaci, to Małego boli brzucho i jest problem z bąkami! Słodycze przetworzone mają sam syf w sobie, a te mniej przetworzone i tak przesładzają mleko i fermentują dziecku w brzuszku - taka moja teoria. Z obserwacji tak mi wychodzi! A Ty się dobrze zastanów Natalka z tym odciąganiem - narobisz sobie problemu. Pamiętaj, że im więcej odciągasz, tym więcej będziesz produkować. Piersi mają taki urok, że się dostosowują do popytu, jaki zgłasza Mały Klient... a Ty je ogłupiasz, bo im sugerujesz, że potrzeba więcej... to będą produkować więcej i więcej... I błędne koło się zrobi.

Kurna! O tym ODCIĄGANIU DO KLAUDYNY BYŁO NIE DO NATALII! Porąbało mi się!

Hejka :) Mnie także pikają piersi jak tylko są pełne. Dziewczyny mam takie pytanko czy coś się zmieniło w wyglądzie waszych ci...pek? Bo powiem wam, że moja jest duuużo mniejsza tzn wargi są teraz malutkie a były duże nie wiem czemu tak jest?! A czy to mozliwe abym po miesiącu od porodu miała jeszcze szwy w środku? Bo wczoraj jak tam zaglądałam i włożyłam palec to czułam jakieś sznureczki jakby aż się przeraziłam. Ale przecież byłam ściągać szwy nie możliwe aby o tych w środku zapomniała chyba że one się tak długo rozpuszczają????? Jeszcze jedno pytanko do dziewczyn które zakończyły już okres połogowy jak wyglada teraz współżycie czy czujecie jakiś dyskomfort czy jest jak przedtem?

heja! Sylwus pisalas, ze moj Malec do mnie podobny?dziekuje Ci bardzo bo kazdy mowi, ze Pawel!!,ze moje to moze ma usta;)dzieki-jakos milej mi, ze ktos pow, ze mojmaly do mnie podobny;) Sylwek ja tez chucham, dmucham,chyba my te pierwsze mamy tak mamy;) z drugim pewnie nam troche przejdzie;) Niunia miedzy naszymi m-c roznicy a moj Maluch dzis po wazeniu u pielegniarki 4660!!!co za brzadac-rosnie jak na drozdzach a tylko na piersi jest:)ale niech rosnie zdrowo!! teraz spi w wozku bo chwile wizycie jeszcze spacerowalismy Ewa bierz Ty malego w kombinezon ubieraj i smigaj na spacer:) no chyba,ze Was zasypalo i -10 to moze nie idz:) mi juz przeszlo-biore sie za sprzatanie-bo mnie wkurza to wszytsko nie na swoim miejscu..i jeszcze jakies pudelko, jakies ciuchu...juz nie mam sil do tego mojego mezuli, niby sie stara robi alekuzwa zupelnie nie po mojemu.....ale nic sie nie odzywam juz lepiej bo sie wkurzy teraz on i nic nie bedzie robil;)

Kasztanka- u mnie wyglada wszytsko jakprzed-alew praktyce-jeszcze nie wiem;)a sluchajcie Te co rodzily naturalnie-jakie macie teraz plamienia?bo ja mialam juz takie brazowawe-a od tego tyg normalnie jak swieza krew-takipoczatek okresu...normalne to to? zapomnialam sytac tej pielegniarki,kuzwa skleroza:O

ale Was mecze...a taki zielony sucho/ mokry gilek JAK kichnela wyskoczyl...? I wyczytalam w necie ze z zielonymi gilami to trzeba o LEKARZA ;( bo Moses by cos powaznego. IDE wiec ! I po tabletki na uspokojenie dla Siebie!!!!

ANIA... MI KRWAWIENIE JAKIEKOLWIEK SONCZYLO SIE 2 tyg temu...Potem tylko taki sluz brazowy lecial...a teraz od 3 dni jakby okres???? Ale przecie antykoncepcje od tyg biore?