Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niespokojna mii

Umowa zastępstwo a ciąża

Polecane posty

Gość różafruża29
Ines,mojej przyjaciolce,ktora miala zwolnienie w ciazy-normalnie,nie lewe i nie za kase- zakwestionowali jego prawidlowosc i odebrali prawo do zasilku chorobowego, zasilku macierzynskiego tez jej nie wypłacali-wojowała z nimi przez rok ponad,wygrała sprawe, z wielką łaska wypłacili jej zaległe naleznosci...wiec nie jest tak jak piszesz i nie wyglada to tak rozowo...biorac pod uwage ze dziewczyna nie miala za co zyc:O

Gość niespokojna mii
Nie chce iść jeszcze na l4. Chce pracować dopóki dobrze się czuje :) Ale chce też wiedzieć co mnie czeka i jak rozplanować finanse.

Gość jak komuś na kimś zależy to
no wiesz możesz spróbowac ciagnac z zusu ale pamietaj ze teraz zus stoi strasznie kiepsko i kontroluja na potęge, kumpel miał kolano złamane chodzi nie mógł, a juz mu zus kwestionowac zaczał odwoływał sie koleś duzo ciezarnych idzie od razu na l4, no i zus doskonale o tym wie

Gość niespokojna mii
Nie chce iść od razu na l4 bo bym się nudziła w domu :) dopiero tak od 5-6 miesiąca chciałabym iść. No ale zobaczymy jak to się rozwinie.

Hej dziewczyny ja tez mam umowe na zastepstwo i wlasnie dowiedzialam sie ze jestem w ciazy ale z kierownictwa nikt jeszcze o tym nie wie. pracuje na tej umowie od 1.12.2011 i takze nie mam okreslonego terminu zakonczenia umowy ale dowiedzialam sie ze wraca teraz w tym roku w pazdzierniku a jak sobie obliczylam to urodze pod koniec wrzesnia. wiecie jakie teraz sa prawa? czy mnie odrazu zwolnia i czy dostane zasilek macierzynski? dodam ze nie mam zamiaru isc na zwolnienie dopuki dobrze sie czuje ale martwie sie troche ze mnie zwolnia a tego bym nie chciala. piszcie co wiecie bardzo bede wam wdzieczna.pozdrawiam

Gość sylka470
hej sama jestem na umowe zastepstwo mam pytanie, bo co chwila mam przedluzana ta umowe tzn przeskakuje na kogos innego i mam ciaglosc, niestety zle znosze ciaze i chcialabym isc na l4 po jakim czasie od podpisania nowej umowy moge isc na zwolnienie? do agunieczka 88 zwolnic jako tako cie nie moga jedyna podstawa do zzwolnienia to powrót zastepowanej kolezanki. jak czytałam wczesniejsze wypowiedzi to jedna klientka napisała : "Amelka - prawo do zasiłku macierzyńskiego ma osoba, która urodziła dziecko w czsie trwania ubezpiecznia. Jeżeli dziewczyna "się wyrobi" i urodzi dziecko zanim osoba zastępowana wróci do pracy - to zasiłek jej się będzie należał. "

ja też mam pytanie odnośnie ciąży na umowie na zastępstwo .Informacje są niespójne.Sama mam umowę na zastępstwo a w tej firmie już za 3 osobą.Innych umów nie dają .Mam swoje lata i zastanawiam się nad ciążą dziewczyna którą zastępuje jest w 3 mc i jest już na l4.czy jeśli urodzę w trakcie jej nieobecności mogę liczyć na macierzyński.bo zwolnić mnie mogą tylko wtedy kiedy wróci zastępowana przeze mnie osoba?

Gość gość
Witam, podobnie jak koleżanka powyżej mam taki sam problem. Wreszcie udało mi sie po kilku latach dostac etat i to zaledwie na zastępstwo. DYmaja nas w tej firmie jak chca. Dziewczyna która zastępuje urodziła kilka dni temu, czy rozsądne jest teraz planowac ciążę? tez nad tym się zastanawiam ze względu na sój wiek :/

Gość gość
ja też mam umowę na zastępstwo i planuje ciąże ponieważ jest to moja 3 umowa w tej firmie i niestety innej sie nie doczekam a mam swoje lata ,dziewczyna jest w 6 mc ciąży .Zwolnić nie mogą jeśli pójdziesz na l4 a umowa wygasa z dniem powrotu do pracy osoby którą zastępujesz .jeśli wyrobisz się w czasie i urodzisz przed jej powrotem to masz macierzyński z zus.to jest pewna informacja od radcy prawnego .

Gość gość
a jeśli osoba która zastępuje postanowi wrócić przed moim porodem, to coś mi przysługuje? jakiś zasiłek, skadkolwiek?

Gość gość
chorobowe jeśli będziesz ciągnąc dalej to będziesz miała do dnia porodu a potem nic więcej. Zasiłek macierzyński ci się nie bedzie należał.

Gość gość
a co w przypadku, jeżeli zdąrze urodzić dziecko zanim wróci dziewczyna za ktara mam zastępstwo? zasiłek macierzyński biore przez zadeklarowany czas, czy tylko do momentu powrotu zastępowanego pracownika?