Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niespokojna mii

Umowa zastępstwo a ciąża

Polecane posty

Gość niespokojna mii

Witam, może mi ktoś podpowie bo w internecie ciężko mi znaleźć informację. Mam umowę zastępstwo na czas nieokreślony za osobę która jest na l4 z powodu ciąży. Zrobiłam test i okazało się że spodziewam się dzieciątka. Proszę podpowiedzcie czy mimo że jest to umowa zastępstwo jako kobieta w ciąży jestem chroniona?

No ale masz umowę chyba na czas określony? Bo troszkę dziwne, ze masz na czas nieokreslony na zastępstwie. Umowa to umowa, a czy na zastepstwo, czy na co to już nie ważne.

misiaczkowa - nieprawda. Umowa na zastępstwo to szczególny tym umowy. Jest w niej określony początek rozpoczęcia pracy, ale nie ma terminu zakończenia. Umowa rozwiązuje się samoistnie, kiedy osoba, którą zastępujemy wraca do pracy. I jest to jedyna umowa - KTÓRA NIE CHRONI w przypadku zajścia w ciążę. Tak, że moga Cię zwolnić autorko w każdej chwili niestety, jeżeli osoba, którą zastępujesz wróci jak będziesz w 6 miesiącu - to niestety zostaniesz bezrobotna.

Gość potwierdzam ...
Taka umowa nie chroni kobiety w ciąży. Kiedy ja wracałam do pracy po ciąży, dziewczyna która mnie zastępowała miała włąsniue taka umowe i zostala zwolniona. Ona niestety zaszla w ciaze dlatego by jej nie zwolnili ale niestety ...troche sie niedoinformowala w tej kwestii.

Ale oczywiście dopóki ta dziewczyna nie wróci jesteś chroniona i zwolnić Cię nie mogą. I jeżeli doczekasz porodu, to dostaniesz zasiłek macierzyński.

Gość no niestety nie
nie chroni - a nie masz daty wygasniecia umowy?

Gość Amelka30 :))
niestety ma rację, ba! nawet umowa nie zostanie przedłużona do czasu porodu. Nie korzystasz z ochrony nawet w ograniczonym zakresie typu do porodu . Art. 177 31 KP wyłącza umowę na zastępstwo z ogólnej zasady przedłużania umów terminowych do dnia porodu, w przypadku, gdyby umowa taka ulegała rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży. ( NIESTETY)

Gość niespokojna mii
Nie mam podanego terminu, mam na czas nieokreslony. Z tego co wiem osoba która zastępuje jest teraz w okolo 7 miesiącu. Ponoć ma zamiar iśćna urlop wychowawczy.

informację optymistyczne powyżej to głupota :) szczególnie ta pt. macierzyński. Fakt , pracujesz póki osoba którą zastępujesz , ma usprawiedliwioną nieobecność, ale! Pracodawca może wypowiedzieć Ci umowę , 3 dni /stosownie do art. 331 Kodeksu pracy okres wypowiedzenia umowy o pracę na zastępstwo wynosi 3 dni, wypowiedzenie to nie musi być uzasadnione;/ Jestem prawnikiem wiem co piszę

Gość jak komuś na kimś zależy to
umowa na zastepstwo jest rodzajem umowy na czas okreslony pewnym zdarzeniem badź datą, prawdopodobnie wypowiedza Ci umowę i wezma kogoś innego na Twoje miejsce

umowa na zastępstwo jest UMOWĄ TERMINOWĄ , masz wyznaczony termin nie w formie konkretnej daty , ale w formie ziszczenia się konkretnego warunku tzn. powrotu osoby X. Co nie odbiera Pracodawcy prawo do wypowiedzenia ( ciąża przy tej umowie nie ma wpływu na ten art. )

zbajeruj go , niech da Ci na czas nieokreślony :P

Amelka - prawo do zasiłku macierzyńskiego ma osoba, która urodziła dziecko w czsie trwania ubezpiecznia. Jeżeli dziewczyna "się wyrobi" i urodzi dziecko zanim osoba zastępowana wróci do pracy - to zasiłek jej się będzie należał.

Gość niespokojna mii
Niestety mam Menadżerke która nie toleruje innych kobiet. Ma okres 365 dni w roku ;) Hmm ale jak pójdę n l4 to nie mogą mnie zwolnić ?

jeśli Pracodawca mądry , zaprosi osobę na urlopie , żeby wróciła na 1 dzień ba! na kilka godzin :) , będzie zgodnie z KP ale brzydko ;P

w teorii tak , w praktyce zostanie wysłana na planetę pt. bez prawa do zasiłku

A tu się z Tobą w pełni zgadzam

amelka ma racje, chodze własnie na szkolenie z kadr i płac i umowa na zastepstwo jest właśnie taka nazwijmy to 'bezwględna'

Gość kffffiatek zielony
ja wlasnie mam taką umowe, laska jest na wychowawczym i ja jestem na zastepstwo aż wróci, czyli do 3 lat moze wrócić. I mnie dyrektor od razu zapytal czy planuje dziecko (mam syna juz). powiedzial ze wie ze niedyskretne pytanie ale od razu mnie ostrzega, ze jak ja mu zrobie numer że zajde w ciążę będąc na zastepstwie wlasnie za taką kobiete ktora zaciążyła, to mnie zwolni. Bo nie oplaca sie firmie placić za dwie baby na urlopie. I prawio jest takie że może mnie zwolnić w ciagu 3 dni i koniec. Ale ja nie planuję dzieci wiecej wiec spoko.

moze uda ci sie znaleźć jeszcze jakas inna prace?

Gość niespokojna mii
Wątpie. A jakby to wyglądało jakbym poszła na l4? na l4 chyba mnie zwolnić nie mogą ?

Gość o matko bez przesady
oczywiscie że mogą. trzeba było sie dowiedzieć jakie masz warunki umowy a potem zastanawiac sie nad ciążą. jak mozna na zastepstwie w ciażę zajść i jeszcze jakieś prawa rościć? od razu wiadomo że masz wypad z pracy murowany.

Gość niespokojna mii
Nie mam pretensji, po prostu chce wiedzieć na czym stoję. To chyba normalne.

Gość łłooo matkoooo
a nie mozesz zostac i pracowac? juz w pierwszych tygodniach chcesz isc na l4?

Gość łłooo matkoooo
juz ktos wczesniej pisal,ze nic ci nie przysluguje. zwolnic moga, wiec narazie nic nie mow i pracuj. za pol roku pomyslisz,co dalej jak brzuch bedzie widac.

niby to l4 ma Cie chronic ale po 33 dniach ubezpieczenie bierze na siebie zus a tu juz łatwo o kontrole i problemy, na Twoim miejscu pracowałabym jak najdłuzej, bo jesli pracodawca zechce to Cie zwolni, przyjdzie babka na dzień i juz po sprawie

Autorko tematu, jestem w ciąży-umowa na zastepstwo minęła mi parę dni temu, a ja jestem na L4 od 3 msc i do dnia porodu ZUS teraz będzie mi placil 100%, TYLKO MACIERZYŃSKIEGO NIE DOSTANE. TAKŻE ZMYKAJ NA CHOROBOWE

JEŚLI JEST SIE W CIĄŻY NIE BOJ SIE ŻADNYCH KONTROLI Z zus-U