Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kate mama Miśki

Jak powinien wyglądać jadłospis dziecka?

Polecane posty

Gość Kate mama Miśki

Witam, chciałabym prosić o pomoc doświadczone mamy. Niedługo wracam do pracy i zastanawiam się jak powinno wyglądać menu mego dziecka. Do tej pory karmiłam wyłącznie piersią ( i nadal chcę karmić przed i po pracy), i od jakiegoś czasu wprowadziłam deserki typu marchewka z jabłkiem, dynią, brzoskwinią itp.), za parę dni córka skończy 6 miesięcy, od kilku dni podaję jej obiadki i zupki słoiczkowe choć wolałabym sama gotować ,ale nie mam dostępu do warzyw i mięsa ze sprawdzonego źródła. I teraz moje pytanie czy dobrze myślę.. przed wyjściem do pracy karmię piersią, później kaszka lub kleik, potem zupka i drugie danie i po powrocie z pracy pierś?? Możecie napisać jak to wygląda u Was? I jeszcze pozostaje kwestia ekspozycji na gluten, czy jedynym sposobem jest gotowanie pół łyżeczki manny i dodawanie jej na przykład do zupki?? Z góry bardzo dziękuję za wszystkie rady i sugestie :-)

Ja podałam skórkę od chleba, nie bawiłam sie w gotowanie kaszek;) U nas było mniej wiecej tak, piers, deserek, piers, obiad, piers, piers i piers tyle ile chciała:) deserek zawsze rano a w południe obiad, potem doszło coś na podwieczorek, też zazwyczaj pierś kaszki gotowe zaczęlam podawać bardzo póżno, dlatego ze cały czas karmiłam ale byłam z córką.

Gość po co ten cycek...
Nie znudzi wam sie to cyckowanie? Przeciez to moze człowieka szlag trafić jak ciągle chce cyckać. nie wiem jak wy to znosicie? Ja karmiłam miesiac i to byla jakas katastrofa. Cycki nabrzmiałe, żylaste i bolące, 3 rozmiary większe. Mój mąż się mnie bał, ani mnie nie dotknął. Pół roczne dziecko to już wielkie dziecko, niedobrze się robi widząc jak ssie cycka. Butelkę mu dać, krzywda się nie stanie.

Gość upiupiu
ja tez jestem za tym zeby takich duzych dzieci nie trzymac na cycku.. moja corkas ma 3 miesiace i przechodze juz na butle..

Gość niech każdy karmi ile uważa
wam gówno do tego, nie takie było pytanie autorki. chcecie to karmcie dzieci świństwem z proszku do autorki taki plan posiłków jaki podałaś jest ok, zanim wyjdziesz nakarm potem właśnie te stałe posiłki, jak wrócisz cycy, jeszcze wieczorem dała bym coś twardego np jakiś owoc. ja dodawałam manne jak gotowałam na jabłko z ryżem to do końcówki gotowania wsypywałam łyżeczkę manny raz na jakiś czas

Gość Dobromira 21
Ja daje skórkę z chleba. A co 2 przedmówczyń - też karmię piersią i co.... dobrze mi z tym! Pierwsze dziecko szybko przestałam karmić, bo słuchałam rad ''mądrych'' i bardzo to przeżyłam.... "Dziwne'' jest karmienie 3-4 latka piersią (bo i takie są), ale nie niemowlęcia :)

Gość bardzo dziwne
jak można dzień zaczynać od deseru ? :D

we Włoszech na śniadanie jada się ciastko z kremem i zapija kawką. więc można

Gość głupie matki
świństwo w proszku? a w cycku to co myślicie??? obrzydlistwo... skosztujcie se kiedyś tego waszego zwarzonego mleka, w wielkich cyców ohyda ... niczym się nie różnicie od dojnych krów. na pastwisko spierd...swieżej trawy się nażreć bo bachory trza nakarmić a nie przed komp. siedzieć

przykro mi że musisz jeść trawę żeby mleko mieć, normalne kobiety tego nie robią. może udaj się do poradni laktacyjnej? :)

Gość jejejejejejejejejjejjejejejjej
niech każdy karmi ile, chce, ale nie mówcie że mleko gotowe to świństwo w proszku, jest przygotowane specjalnie dla dzieci od urodzenia, mój synek pił od urodzenia (karmiłam tylko tydzień) i jest zdrowy jak rydz, nie ma alergii ani nic. Po prostu kiedyś pierś była zdrowsza owszem dlatego że to co jedliśmy było zdrowe,a teraz sama chemia, więc nie wiem czy pierś jest nadal taka dobra :/ a w gotowym mleku przynajmniej wiem że są wszystkie witaminy i to co dziecku trzeba. A jak karmię piersią to tego nie wolno tamtego nie wolno i to jest frustrujące, a przecież szczęśliwa mama to szczesliwe dziecko, a nie odwrotnie....

tak ale ma sztuczny skład, te wszystkie witaminy nie są naturalne tak jak w mleku matki a pozyskiwane są sztucznie. to taka sama różnica jak z owocem z działki a takim chemicznie wyhodowanym

Gość jejejejejejejejejjejjejejejjej
ale ile w mleku matki chemii.. nad tym sie nikt nie zastanwia tak jak pisałam to nie te czasy gdzie mleko matki było najcudowniejsze, no ale my zyjemy ciągle w zacofanym kraju gdzie ludzie mają poglądy z przed 0 lat :/

Gość kjsndkjvsdkjvbnsdk
6 miesieczne dziecko NA PEWNO bedzie potrzebpowalo wiecej mleka niz cycka rano i wieczorem. Bedziesz musiala zainwestowac w butle i mm ewentualnie odciagac pokarm. Mysle, ze dopiero po 8 miesiacu dziecko przestanie Ci calkiem jesc mleko w dzien. Moja ma juz prawie 9 mies a czasem i tak domaga sie w dzien butelki mleka oprocz obiadku, deserku, sniadania itp.. Po prostu takie dziecko potzrebuje mleka :) Aha, i jak je obiadki Twoja corka? Bo moja to na poczatku ledwo co skubnela wiec i tak musialam ja dokarmiac mlekiem (wtedy jesczcze karmilam piersia wiec z piersi). Dopiero mniej wiecej w 7 mies zaczela normalnie jesc obiadek zeby sie najesc... Wiec przemysl to dobrze

Taa, przeciez MM jest lepsze od mleka matki, po co karmić piersią?;/ co za matki, szkoda tylko dzieci. Jeżeli masz dobry laktator to odciągaj i zamrażaj, alblo do lodówki i nie bedziesz musiała uzywać mm.

Gość Dobromira 21
Dziewczyna pyta o menu, a niektóre trąbią, jakie to mleko matki ... sztuczne !!! O zgrozo!!! Pewno piszą to te, które pokarm straciły... :P

Bo najłatwiej jest krytykować. Ja tam na początku próbowałąm karmić piersią, ale nie miałam pokarmu więc mała je mm. I teraz wcale tego nie żałuje. Mała może sama może zostać z tatem na cały dzień a ja nie bawię się w odciąganie i nie targam wszędzie ze sobą swojego malucha. I mam do tego pełne prawo. Tak jak inne mają prawo karmić cyckiem nawet roczne dziecko. I niech mi nikt nie mówi, że jestem wyrodną matką. Spędzam z Małą 24h/dobę i czasem dobrze jest odpocząć. A co do jadłospisu to ja dopiero zaczynam wprowadzać coś innego niż mleko więc nie pomogę;)

a ja mialam odwrotnie.. przestalam karmic piersia bo mialam za duzo pokarmu, meczylam sie 3,5 miesiaca i codziennie budzilam sie mokra i w mokrej poscieli balam sie gdzies wyjsc ze zaraz przemokne.. a teraz moja coreczka ma 4 miesiace karmie butelka i czuje sie jak kobieta w koncu, ubieram ladna bielizne nic mi nie cieknie i czuje sie komfortowo

Gość bąboladadada
ja odstawiłam dziecko w 15 miesiącu, teraz ma prawie 3 latka i nie chce za nic pić mleka... przemycam jakieś serki homogenizowane, ale to i tak z trudem...boje sie,ze ma niedobory wapnia... czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Gość mama 3 latka
tak moj synek nie pije mleka jak skonczył poltora roku, teraz ma 3 latka i jest zdrowym smykiem :) wiec nie martw sie

Gość tyyy fajna babka
jak twoje dziecko tyle żre to musi być strasznie strasznie grube kurwa!!!!!!!!! dzieci powinny jeść 5 posiłków a nie wpierdalać jak zwariowane

Gość mleko krowiejest dla cielaków
a nie dla ludzi poza tym nie daje sie na siłę jedzenie, nie hcce jest to niech nie je

Ja pierwsze dziecko karmiłam krótko, bo tylko 2 miesiące i nie mogłam tego przeboleć, bo tak bardzo chciałam karmić dalej... Teraz karmię do nadal (7 miesięcy) i walczyłam o pokarm jak lwica (były popękane brodawki, nawał pokarmu, zastój, kryzys laktacyjny - o zgrozo - najgorsze). I powiem tyle - ja lubię to robić- nie bawię się w sterylizowanie butelek, robienie mieszanek w nocy na półprzytomna ... wiem co mówię, bo przechodziłam i jedno i drugie... Dziecko possie 3-5 minut i gotowe :) hccociaż wiadomo na początku piło długoooo.... ALE KAŻDA KOBIETA MA WYBÓR RODZAJ WYBORU KARMIENIA NIE ŚWIADCZY O BYCIU DOBRA CZY ZŁĄ MATKĄ !!! O TYM ŚWIADCZĄ INNE RZECZY :) WIĘC NIE KRYTYKUJMY JEDNYCH I DRUGICH BO KAŻDY ROBI CO LUBI I UWAŻA ZA SŁUSZNE!!

Gość racja kolacja
fakt, karmienie taki i takie jest wyborem zależnym od wielu czynnikow. nie jestem pewna, czy mlekopo odstawieniu dziecka od piersi nie jest mu potrzebne. szczerze mowiac tez miałam z moim małym taki problem, bylam nawet z tym u pediatry i on doradził mi od czasu do czasu podprawiac mleko jakimiś soczkami, albo dawac polane czymś serki...tak zeby białko niekojarzyło sie dziecku tylko z gorącym kubkiem mleka i kożuchem. bo potrzebuje zarowno białka zwierzęcego, jak i roślinnego. tak tez robie.znalazłam ostatnio właśnie takie syropy do mleka dla dzieci... super milker... nie mają alergenów i jak ktoś ma problemy z ,,niepijkiem" to od czasu do czasu może być dobre rozwiazanie. od tego nic mu sie nie stanie a wole nie ryzykowac w późniejszym wieku próchnicy czy łamliwość kości