Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Flaffychubby

KRZYŻÓWKA GENETYCZNA, BŁAGAM pomozcie!!!

Polecane posty

Gość Flaffychubby

Mam dzisiaj sprawdzian z genetyki na ostatniej lekcji i mam problem z tymi krzyżówkami:(Jak ktoś umie je zrobić to byłabym naprawdę wdzięczna za odpowiedź. wiem, że będą tego typu. na co zwracać uwagę przy rozwiązywaniu, skąd mam wiedzieć kto jest nosicielem danej choroby albo gdzie jest allel dominujący etc? z kolorami to wiadomo, ale zawsze może być coś innego 1. W pewnej cząsteczce DNA tymina stanowi 17% wszystkich cząsteczek zasad azotowych. Oblicz zawartość procentową w tej cząsteczce. 2. Podaj jakie jest prawdopodobieństwo urodzenia przez całkowicie zdrową kobietę(nie nosicielkę) syna daltonisty, gdy ojciec jest daltonistą. 3. Po skrzyżowaniu roślin grochu o białych kwiatach i o czerwonych kwiatach uzyskano potomstwo o fenotypie: 126 roślin o kwiatach czerwonych i 129 o kwiatach białych. Podaj jaki jest genotyp rośliny macierzystej o czerwonych kwiatach. Odpowiedź uzasadnij.

Gość Flaffychubby
w 1 ma być C= 33%, A=17%, T=17% i G= 33% ?

Gość Flaffychubby
up

Gość dygresja,,
napisałabym nie znam się na tych krzyżówkach niestety

Gość dygresja,,
napisałabym nie znam się na tych krzyżówkach niestety nie pamiętam kiedy ja to brałam w szkole:P

Gość bio-tech-no-log
1 już ktoś powyżej podał 2. Nie będzie chorego chłopca P: kobieta XDXD x męzczyzna XdY w pokoleniu F1 uzyskujemy: 50% XDXd- zdrowe dziewczynki, nosicielki 50% XDY- zdrowych chłopców 3. Skrzyżowane musiało być P: Aa- kwiaty czerwone x aa- kwiaty białe w pokoleniu F1 z krzyżówki wynika, że 75%- Aa- kwiaty czerwone 25%- kwiaty białe Na pewno skrzyżowane nie było AA- kwiaty czerwone dominujące x aa, ponieważ całe uzyskane pokolenie F1 byłoby heterozygotami o barwie czerwonej Pozdrawiam, mam nadzieje że w miare jasne

Gość dygresja,,
z tym daltonizmem to nie będzie tak: XD Xd XDXd Y XDY 50% ..?

Gość dygresja,,
a jakby kobieta była nosicielką to by było XD Xd Xd XDXd XdXd Y XDY XdY i też 50% ???

Gość dygresja,,
dobzre to zrobiłam ???