Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pamiętacie te wózki?

Pamiętacie te wózki?

Polecane posty

Mam taki na strychu :D Fioletowy w żółte parasolki i misiaki. Kiedyś ogólnie było fajniej, takie mam wrażenie. Bardziej liczyło się "być" niż "mieć"

Gość Pamiętamy,pamiętamy
Moja siostrzenica jakieś 16 lat temu miała podobny:) Fajnie sie dziecko w nich usypia:)

wiosenna mama uważam tak jak Ty Teraz to jedna przez drugą się przechwala:(a takie wózki na ulicy to już rzadkość,ale podejrzewam ze jeszcze wrócia moda na nie:)

Gość Oj taaaaak !
MÓj brat mający obecnie 19 lat miał coś podobnego, tyle że fioletowy, z takiego jakby karbowanego materału dresowo - ortalionowego:-) Ale uważam,ze współczesne wózki mimo wiele lepszej estetyki są o wiele mniej solidnie wykonane. Sama prowizorka, wszędzie plastik czy szmaciany materiał. A wtedy wózki były naprawdę solidne i nikt nie krzyczał za nie ceny 3000 jak za te wszystkie współczesne "Mutsy" czy "Quinny". Tak, kiedyś to szło się i kupowało wózek, żeby mieć w czym dziecko wozić, jedynie kolor się wybierało jakiś ładny, a teraz to liczy się, w jakim wózku będzie lepiej szpanować !

Gość Oj taaaaak !
A moda już wraca, nawet na takie super staromodne wózki. Są firmy produkujące takie klasyczne wystylizowane ala staroć wózki i krzyczą za nie nawet cenę 8 tys. złotych. Tyle że kiedyś wózek o podobnej stylizacji można było kupić za normalną cenę.

zgadza się zgadza widziałam te wózki...szkoda że taka przesadna cena:(

dziewczyny nie uważam żeby chodziło o szpanowanie wózkiem czy o to by kupić najdroższy, chodzi o funkcjonalność i wygodę te nowe są o niebo lepsze sam fakt że posiadają jednocześnie spacerówkę i fotelik samochodowi no i po złożeniu są dużo mniejsze mieszczą się do bagażnika nie dużego samochodu:) a nie wspomnę o wyglądzie

Przeczytałam kiedyś tutaj na jednym z tematów taki tekst"Ty sobie dziecko zrobiłaś a nie stac Cie na wózek za 2,000zł,biedne bedzie Twoje dziecko"(coś w tym stylu)...Kurcze myślałam ze mnie piorun strzeli,moim zdaniem wózek gra najmniejsza role...

Ja ostatnio nosze malą w chuście, teraz taka super moda nastala. Pojechaliśmy do babci i wyciągam malą z nosidełka i chciałam ją zawiązać, a babcia do mnie "e nie tak pokaze ci jak sie to robi" i mi obwiązała małą pierwsza klasa. W zadnym poradniku takiego motania nie ma, a jak wygodnie bylo :) Babcia 50 lat temu w chuście nosiła i to takiej zwykłej w kratkę, a teraz za kawałek szmaty 200 zl. Tak nam się wydaje, ze wymyśla się coś nowego i ze są udogodnienia itd, a tak na prawdę to po pewnym czasie wszystko zatacza kolo i ttak się okazuje ze to co bylo dawno temu bylo najlepsze i do tego się wraca. Jedyne co to nie wyobrażam sobie prać tetry i to jeszcze we Frani, ale kobiety prały i po kilkoro dzieci miały i przeżyły więc pewnie jakby trzeba bylo to też by się przeżyło. Sama czasem lubie robić pranie we Frani jak mi się w lecie dużo naskłada. Szybciej i na pewno oszczędniej niż w automacie, tyle że trzeba zrobić nieco więcej niż tylko guzik wcisnąć :)

Gość poważnie się zastanawiam
Dla mnie wózek jest mało istotny, byleby jeździł i, żeby kółka nie odpadały, ale w czymś takim w życiu bym dziecka nie woziła. Wiadomo, że wózek jest mało ważny, ale świat idzie do przodu. kiedyś były tv tylko z czarno białym obrazem, wielkie kineskopowe, teraz plazmowe, ledove i lcd. To normalne, że moda się zmienia, a świat idzie do przodu. Z tymi 2-3 tys. za wózek też bym nie przesadzała, bo już za 1.000-1.500 można dostać fajny, funkcjonalny wózek, o nowoczesnej konstrukcji i modnym wyglądzie.

Gość Oj taaaaak !
Może i są wózki bardziej funkcjonalne, ale nie zaprzeczycie chyba że wiele współczesnych, polularnych wózków typu x lander czy coneco to zwyczajny prymityw - plastikowe hamulce, plastikowe koła, szmaciany kosz na zakupy, szmaciany podnóżek na plastikowych podnośnikach. A wózki te starsze miały skórzane paski przy kołach, metalowy kosz, solidną metalową ramę, metalowy podnóżek solidnie regulowany, oparcie na porządnym metalowym stelażu.

Gość Oj taaaaak !
Uważam, że te wózki stare sa w stanie o wiele dłużej przetrzymac niż takie współczesne, lekkie, zwrotne wózki. Sama mam i coneco i x landera i widzę, jakie to prymityw w wielu miejscach, jak porównam do tego wózka sprzed 20 lat.

przyznam sie,ze ja na wozek wydalam 3000, a niecaly rok pozniej sprzedalam i kupilam maclarena. teraz maclaren robi wozki nawet dla noworodka, oh jaka ja niemoadra bylam!

Gość Oj taaaaak !
Udogodnienia sa owszem dobre, każdy z wielu korzysta i nie wyobraża sobie bez nich życia i zastanawia się, jak ludzie dawali radę kiedyś. Ale też wiele z tych udogodnień i w ogóle cała otoczka współczesnego modelu macierzyństwa i wychowania niemowlaka często są przecudowane, wiele rzeczy jest zwyczajnie niepotrzebnych i bublowatych, a żądają za to wielką kasę, jak choćby za taką chustę, gdzie obcinając kawałek starego prześcieradła masz identyczny efekt. Z wychowaniem i zdrowiem dziecka sie cuduje, że nie ma jeść tego czy tamtego,że jak przekręciło główkę na bok, to zaraz ma słabe napięcie mięśniowe, jak ma 2 krosty na policzku, to zaraz skaza czy alergia.Wielki szał z fotelikami, że jak kupisz taki za 200 zł, toś ryzykantka, bo jak można tani fotelik kupowac - kiedyś wozili dzieci ze szpitala na ręce w taksówce i żyli....

moja mama wspominała ostatnio, że kiedyś były dwie możliwości - mieć wózek albo... nie mieć wózka :D a na serio - nasze mamy wychowały nas na pieluchach tetrowych, prały we frani, a niekiedy i ręcznie, wszystkie obiadki dla dzieci się gotowało, o zmywarkach nikt nie śnił, samochody mieli nieliczni, więc po wszystkie zakupy z wózkiem, macierzyński trwał 3 miesiące... i kurczę jakoś kobitki dawały radę! :D

Gość stare dobre czasy
ja jeszcze za komuny jeździłam takim wózkiem obitym w skóropodobny materiał, nie wiem jak go określić w każdym razie nie był to materiał taki jak na zdjęciu autorki, pamiętam, że dużo osób miało takie wózki najczęściej w odcieniach czerwieni lub brązu, pewnie wiecie o co mi chodzi. A jeśli chodzi o takie jak na zdjęciu to miałam taki wózek do lalki, identycznie zbudowany tylko mniejszy i w innych kolorach.