Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dedede

zna sie ktos na autach

Polecane posty

Gość dedede

mam poytanie który silnik jest lepszy 1.4 czy 1.7 ? samochód dla koibety która nie lubni szybkiej jazdy

Gość 1.4 ,,,
1.4 w zupelnosci wystarczy :) Pamietaj tez, ze wieksza pojemnosc silnika to takze wieksze spalanie i wyzsze ubezpieczenie.

Gość pale głupa
1.4. ja bym nie mogła takim jeździć bo... lubie zapierdalać :classic_cool:

Gość fdsdfs
po mandaty ?

Gość 1.4 ,,,
bez przesady, 1.4 tez mozna zapierdalac.

Gość dedede
no własnie tez mi sie tak wydaje.. ale podobno 1.7 pali tylko pół litra wiecej ? ojciec mój widział sie z kolega który pracuje na warsztacie przy przegladach samochodów i tamtem mu powiedział ze 1.7 lepszy bo wytrwalszy ..ale z drugiej strrony przeciez kobieta jezdzi delikatnie i watpie zeby zajechała silnik ..wiec 1.7 dla kobiety to za duzo ..przeciez nie bedzie zadnych driftów robic jak jakies małolaty tylko z kultura jezdzic

Gość fdsdfs
a drift na drzewo?

Gość dedede
niewiem słuchac tego kolesia czy zaufac intuicji i brac mniejszy :P

Gość dedede
no niektórzy jezdza jak szaleni ...

Gość 1.4 ,,,
nie mozna tak powiedziec, ze auto pali pol litra wiecej czy mniej, no chyba ze masz przed soba 2 konkretne samochody. Spalanie zalezy od wielu czynnikow a podane spalanie dla danej marki i pojemnosci silnika, to jest wartosc idealna, ktora samochod ma w momencie opuszczenia fabryki i z faktycznym spalaniem ma niewiele wspolnego. Poza tym, kazdy silnik mozna zajechac nieumiejetna jazda. Jezeli jestes poczatkujacym kierowca, to pewnie nie zauwazysz nawet roznicy miedzy 1.1 a 1.7, ale na pewno zauwazy ja twoj portfel......

Gość dedede
wiem ze im wiekszy silnik tym wiecej trzeba lac w niego dodatkowo mówimy o benzynie a nie gazie...

Gość 1.4 ,,,
w praktyce, roznica jest taka, ze im wiekszy silnik, tym szybciej sie zbiera, szybciej mozna kogos wyprzedzic, latwiej jest wjechac pod gore itd. Ale silnik 1.0 tez to wszystko potrafi, a miedzy 1.7 a 1.4 juz naprawde nie zauwazysz roznicy wielkiej, ale tak jak pisalam, wyzsze ubezpieczenie i wiecej trza bedzie wlewac, a to kosztuje jak wiadomo......

Gość 1.4 ,,,
a jaki to konkretnie samochod jesli mozna wiedziec?

Gość dedede
dla poczatkujacej ford puma

Gość 1.4 ,,,
Po co ci sportowy samochod, jesli nie lubisz szybkiej jazdy? Nie widze w tym sensu. Jesli chcesz miec taki samochod tylko dla efektu wizualnego to 1.4 spokojnie ci wystarczy, ale jesli chcesz wykorzystac w pelni mozliwosci tego auta, to zdecydowanie 1.7.

Gość dedede
chce ten bo mi sie własnie wizualnie podoba ale nie zamierzam nim jezdzic szybko bo nie lubie szybkiej jazdy .. mysle ze 1.4 wystarczy w zupełnosci moja mama ma polo 1.4 i smiga jak ta lala :P wystarcza jej

To trochę sprzeczne jest, że niby 1.4 wolniejszy od 1.7 i jednym i drugim możesz zapierdzielać stówę przez miasto - jak ktoś nie lubi szybkiej jazdy to jedzie 50 tak jak to powinno być (z resztą każdy powinien się do tego stosować) Nie zgadzam się z tym, że większy silnik więcej pali ponieważ mniejszy silnik dla auta o pewnej wadze potrzebuje większej mocy aby ten ciężar poruszyć - co za tym idzie? Większe spalanie. Różnica będzie w tym, że mniejszy silnik wolniej rozpędzi się od 0-100 czy od 0-50 chociażby ze światel, zamiast ruszyć NORMALNIE będzie mulił. Jeżeli pojemność silnika jest optymalna do gabarytów samochodu - wówczas mamy idealne spalanie najmniejsze dla danego modelu - nie musi to być najmniejszy dostępny silnik.Przy większym wystarczy tylko musnąć pedal aby auto ruszylo (nie mowa tu o zrywie niczym formula jeden 🖐️) No pomyślcie, wyobrażacie sobie BMW 5 z silnikiem 1.8 ?? Silnik 2.0 jak na moje oko jest silnikiem mulącym, silnik 2,5 jest w sam raz większych nie mialam okazji wypróbować. I daję Wam slowo, że w praktyce silnik 2.0 w bmw seri 5 ma większe spalanie od silnika 2,5 co wg Waszej teori byloby niemożliwe. Osobiście polecam większe silniki zawsze, oczywiście jeszcze wszystko zależy od tego co to za samochód.