Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bartek85

Jak to rozumieć?

Polecane posty

Gość Bartek85

Jak rozumiecie cytat: "Można kogoś skazać na zapomnienie, ale wyrok trzeba wykonać na pamiętających"?

Gość xxKonwaliaxx
To ciekawe...Też bym się w sumie zastanawiała. Skazać na zapomnienie to co? Chyba, ze ktoś musi zapomnieć... Kurcze, przyznam, ze też tego nie rozumiem

Gość hyyyy
ja bym to zrozumiala tak ze ten ktos kto mimo ze pamieta (np. o kims, o czym) jest skazany przez kogos innego zeby o tym zapomniec..

Gość Bartek85
Aha...To może takie coś.Dzięki. Nie znam się na interpretacjach. Jak ktoś to jeszcze inaczej rozumie to pisać.

Gość xxAgniecha88'
Czyli ktoś o kimś pamięta i chce pamiętać, jednak jest skazany, zmuszony przez kogoś/coś, żeby zapomnieć. Wiem, ze napisała to, co wyżej. Tylko też tak sobie w głowie układam. Bo faktycznie interesujący ten cytat.

Jeżeli skazujesz kogoś na zapomnienie to trzeba pamiec o tej osobie wykasowac z glow tych osob ktore ja pamietaja. Nawet po smierci osoby pozostaje pamiec o niej w glowach innych, zyjacych ludzi.

Gość khymkhymkhym
A co bedzie, jesli ktos zrozumie doslownie cytat, zwlaszcza - "wyrok wykonac na pamietajacych"? Za Stalina to bylo realne i co gorsza wykonalne. A tak na marginesie - czyj to cytat? Nigdy nie slyszalam.

Gość xxAgniecha88'
Chyba Jerzy Lec "Myśli nieuczesane"

Gość Sashika sashowyska
Można kogoś skazać na zapomnienie, ale wyrok trzeba wykonać na pamiętających. Wyrok trzeba wykonac na pamietajacych bo jesli skaze sie pamietajacych na zapomienie nie beda pamietac wyroku. Jasne proste zrozumiale? czy tlumaczyc dalej?

Gość xxAgniecha88'
Ja prosze o dalsze tłumaczenie.

Gość xxKonwaliaxx
No właśnie. Trochę zagmatwane, jak dla mnie.

Gość Sashika sashowyska
hmm zywciowy przyklad tak ktos was zranil skrzywidzil chcecie mu sie odplacic . Musicie zrobic to za wcxasu , bo jezeli ta osoba zostanie przez was zapomiana usunieta z pamieci lub tez osoba o was zapomni "kara czyli wyrok " nie bedzie mial zadnego znaczenia .

Gość xxAgniecha88'
Aaaa...To ja już rozumiem.

Gość Radek_niejadek
A mi jakoś bardziej ta pierwsza interpretacja pasuje. Chociaż...Może to zależy od sytuacji...

Gość ,.,.,
KingOfMen jak dla mnie ma racje 🖐️

ja to np tak rozumiem. że jeśli ktoś nas mocno zrani (powiedzmy, że facet) to mimo, że o nim zapomnimy cierpieć będą inni faceci. gdyż będziemy patrzeć na kolejnych przez pryzmat tego byłego...