Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo nie w temacie

Jak przejść z L4 na macierzyński? Nie znam sie kompletnie.

Polecane posty

Kobietki, ja się w ogóle nie orientuję w tych procedurach: Jestem na L4 od 8 miesiąca, czyli za ósmy płacił pracodawca, a za dziewiąty już ZUS. Do pracy nie muszę chyba pisać podania o urlop macierzyński, zgadza się? A czy o zasiłek na urlopie macierzyńskim składa się podanie do ZUS? Jak to podanie wygląda? Ile jest na to czasu? Czy macierzyński zawsze przysługuje od wyznaczonego terminu porodu czy od właściwego terminu (jeśli rodzimy po terminie)?

też się na tym nie znam za bardzo ale napiszę jak było u mnie. Na L4 byłam kilka miesięcy urodziłam 3 tyg przed terminem więc macierzyński liczy się od dnia porodu do ZUSu żadnego wniosku nie pisałam a do pracy po porodzie zaniosłam tylko akt urodzenia maluszka i kadrowa sama załatwiała sprawy związane z Zusem z dniem porodu L4 "zamienia" się w macierzyński

u mnie było tak: troche przed porodem napisałam podanie o udzielenie urlopu macierzyńskiego, datowałam je na termin porodu. urodziłam 1 dzien przed terminem ;) mój mąż zawiózł do mojej pracy dokumenty ze szpitala, ze urodziłam i reszte juz w pracy kadrowa załatwiła

Acha, no to super że nie trzeba jeszcze do ZUSu biegać. To chyba mój najmniej ulubiony urząd :D. Dzięki dziewczyny.

a orientujecie się czy o te dwa dodatkowe tyg macierzyńskiego to do pracodawcy czy do Zusu się pisze wniosek?

Gość pr.....
do pracodawcy

Gość Klara1985
O dodatkowe 2 tyg. macierzyńskiego piszesz dosłownie karteczkę do pracodawcy. Ma on obowiązek ją przyjąć. Tylko pamiętaj, że trzeba ją dostarczyć jakieś 2 tyg. przed końcem tego głównego.