Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość noo ja yebieeee.

Kto mi powie jaka to jest fobia?

Polecane posty

Gość noo ja yebieeee.

Otóż mam lęk przed wszelkimi wielkimi rzeczami,głównie samolotami(i nie chodzi mi tutaj o latanie) tylko o sam widok samolotu,boję się koło nich przejść,przeraza mnie to. Wie ktoś może jak się taka fobie określa?Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat :(

Gość noo ja yebieeee.
up!

Gość to fobia sytuacyjna
jw

Gość fobia samolotowa
fobia samolotowa

Gość to fobia sytuacyjna
Fobie sytuacyjne achluofobia (nyktofobia, skotofobia) - lęk przed ciemnością akrofobia - lęk wysokości amaksofobia - lęk przed prowadzeniem samochodu aquafobia - lęk przed wodą autofobia - lęk przed samotnością/samym sobą awiofobia - lęk przed lataniem samolotem basifobia - lęk przed chodzeniem cyberfobia - lęk przed korzystaniem z technicznych udogodnień informatycznych dromofobia - lęk przed podróżowaniem erotofobia - lęk przed seksualnością gefyrofobia - lęk przed mostami(przed przekraczaniem mostów) glassofobia - lęk przed wystąpieniami publicznymi hypsofobia - lęk przed upadkiem w przepaść klaustrofobia - lęk przed zamkniętymi pomieszczeniami kleptofobia - lęk przed kradzieżą koitofobia - lęk przed stosunkiem płciowym nautofobia - lęk przed rejsem statkiem odontofobia - lęk przed wizytą u stomatologa siderodromofobia - lęk przed jazdą koleją stasifobia lęk przed staniem stasibasifobia lęk przed staniem i chodzeniem (częste zaburzenie u osób w wieku podeszłym) tafefobia - lęk przed pogrzebaniem żywcem technofobia - lęk przed (zaawansowaną) techniką

Gość noo ja yebieeee.
ej ale Ty sobie ze mnie zartujesz?Fobia sytuacyjna to jak ktos sie zwstydza w danej czynności :O

Gość to fobia sytuacyjna
Czyli konkretnie awiofobia.

Gość noo ja yebieeee.
ojej dziękuję,ze to skopiowałeś/łaś ;) tylko choci mi o tę ''podgrupę'' jak taka fobia sie nazywa? bo przeszukałam i nic :(

Gość noo ja yebieeee.
Własnie nie , ja sie nie boję lotu samolotem..nawet nigdy nie leciałam,ja się boję widoku tego jak mam przejsc koło samolotu,czołgu czy innej takiej wielkiej maszyny (o dziwo statków się nie boję)

Gość to fobia sytuacyjna
Lęk przed samolotami to awiofobia. :)

Gość noo ja yebieeee.
czyli ogólnie tak?to nie jest tylko fobia przed lataniem ? :) ok dziękuję 🌼

Gość latajek
jeśli boicie się latać, zapraszamy na kurs Lataj bez strachu :) więcej na latajbezstrachu.pl pokażemy że latanie jest fajne.

Gość gość
Założycielowi posta chodzi o lęk przed dużymi przedmiotami, przykładem jest samolot, a może to być też podejrzewam wielki budynek. Pomoc 1 klasa, nie ma co. Niestety nie znalazłem odpowiedzi nawet w encyklopedii, jednakże podejrzewam, że termin istnieje.

Gość gość
Ja też boję się wielkich obiektów, typu pałac kultury, stare kościoły itp. Nie mam takich obaw przy budowlach nowoczesnych. Przerażają mnie również stare duże rzeźby np. takie jak przed pałacem kultury albo takie z kościołów. Czy ktoś wie co to za fobia?

Gość gość
Jest to megalofobia

Gość Chlopak89
tez mam takie leki przed wielkimi obiektami , niby dlugie cztero pietrowe kamienice sa wieksze wiec nie chodzi chyba tylko o wielkosc ale gdy cos jest duze i ma pewne ksztalty czasem mam lek przed malym kosciolem ( gdy widze z daleka jego kopule to odwracam wzrok ) ale ogolnie przed kosciolami zwlaszcza duzymi ale i ksztalt ma wielkie znaczenie . wczesniej tego nie mialem odczuwalem bardziej adrenaline a leki przed tymi obiektami zaczely sie z zaburzeniami lekowymi ktore udalo mi sie wyleczyc , ale to mi zostalo

Gość gość
megalofobia :)

Gość gość
Moja dziewczyna ma lęk przed jazdą windą jaka to fobia

Gość gość
I nie lubi jak się ja dotyka poniżej kolana

Gość gość
Moze psychiatra bedIE wiedzial

Gość beatrixa
Najlepiej w takim przypadku udać się do psychiatry. Może on pomóc pozbyć się tego typu fobii. Tutaj http://psychomedic.pl/psychiatra-warszawa/ są namiary na świetną klinikę, które ma dobrych specjalistów. Warto się tam zarejestrować online.