Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

hibiskus

Rodzice-moje najwieksze przeklenstwo

Polecane posty

Mam 27 lat, jestem jedynaczka i DDA. Moj ojciec pije od 35 lat, matka jest uzalezniona od lekow uspokajajacych i w dodatku apodyktyczna. Od dziecka czuje sie za nich odpowiedzialna, jako mala dziewczynka szukalam ukrytych butelek, wysluchiwalam zalow matki, jako nieco starsza osoba stawalam w jej obronie, kiedy ojciec podnosil reke albo wzywalam karetke kiedy probowala sie otruc. Po jakims czasie wszystko wracalo do normy, stawali sie wzorowym malzenstwem a ja ta najgorsza, wyrzutem sumienia. Wielokrotnie powtarzalam sobie, ze kiedy dorosne, wyzwole sie z ich wplywu. I nic takiego sie nie stalo...jestem samodzielna, mam prace, ale i tak mieszkam razem z nimi. Po pracy chodze z matka na zakupy, wyprowadzam psa, a kiedy ona wyjezdza, gotuje ojcu i pilnuje go, aby nie pil. Mam chlopaka, on chce zalozyc ze mna rodzine, ale ja nie wyobrazam sobie, co stanie sie, kiedy na zawsze wyniose sie z domu. Moi rodzice tez nie chca o tym slyszec, wygodnie im, ze jestem na ich kazde zawolanie, moga mnie obwiniac o wszystko a ja nawet nie zaprotestuje, bo i tak czuje sie od malego winna, ze matka bierze leki a ojciec pije, zawsze wydawalo mi sie, ze to przeze mnie, przez to, ze nie jestem dosc ladna albo nie dosc dobrze sie ucze a teraz ze nie dosc duzo zarabiam. Moj chlopak ma juz tego dosc, bo nie mozemy spedzic nawet spokojnie weekendu, musze rano wracac do domu, zeby ugotowac ojcu obiad i skontrolowac jego stan albo, kiedy jest tam matka, pomoc jej we wszystkim. Czy mozliwe jest, ze kiedys sie z tego wyzwole? Czy oni mi na to pozwola? Czy pozbede sie tego poczucia winy, ze wszystko co zle w mojej rodzinie, jest przez nich?

Gość Januszek..........
Jesteś od nich uzależniona UCIEKAJ z tego domu i to szybko

Gość moze terapia DDA
bedzie pomocna

Gość vsdvsdvsv
dokladnie, terapia DDA i musisz zrozumiec, ze ty jestes za siebie odpowiedzialna a rodzice sa doroslymi ludzmi. musisz uciekac.

Gość wredna_ewwwwa
Jeśli chcesz założyć rodzine ze swoim chłopakiem to zrób to-Twoi rodzice są dorośli, sami w końcu muszą za siebie odpowiadać. Bądź szczęśliwa. Robiłaś co tylko mogłaś, teraz czas zająć sie sobą.

Twoi rodzice to osoby, ktore daly Ci zycie, wychowaly Cie, nastepnym etapem jest. To ze musisz stac sie wolna od nich, ich myslenia systemy. Musisz sobie na to pozwolic. Zacznij myslec o sobie, znajdz prace, wynajmij mieszkanie, spotykaj sie z kolezankami, kolegami... Powoli o nich zapomnij, nie traktuj ich jako czesc swojego zycia, zajmij sie tworzeniem wlasnego.

Gość nie ma sensu
tkwic w tej toksycznej relacji. Wyprowadz sie z domu, moze do chlopaka i zacznij samodzielne zycie.