Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ankatorunianka

pomoge z chemi

Polecane posty

WIEM ZE SIE NIE OBLICZA TYLKO ZAPISUJE Z PIKLA RODEM TO MOZE DOWIEDZ SIE CO TO MA BYC DOKLADNIE BO DO RANA NIE OPISZE WSZYSTKICH WZORO JAK NIE WIEM O CO CHODZI DOKLADNIE HAHA

Gość Najwierniejsza fanka Jennifer
Wypisz wzór na Dwupierdzian Potasu

Chyba na dwupierdzian grochu. :) Tak dla żartu. Ankatorunianka Nie masz się co wysilać bo przez internet nigdy nikomu ni wytłumaczysz chemii. To nie możliwe. :)

mozliwe własnie że możliwe wszystko jest możliwe )))))) a ciebie mam wrazenie ze znam ale nie z kafe ale moze sie myle)

Gość bnfj
a następnie wrócicie do swoich "niecudnych" partnerek. smutne to :(

uu ja do nikogo nie bede wracac bo od nikogo nie odchodzilam nie odchodze i odchodzic raczej nie bede wiec co jest smutne?))

Gość bzzzykacz
bnfj się pomylił i wpisał nie w tym topiku, o którym myślał :D

Tak patrzę na temat i jakoś nie widzę, żeby tłumy chętnych na zdalne nauki pchały się drzwiami i oknami. :)

Gość hmm_mmmmmm
Anka nie przejmuj się. Na drugiej focie wyszłaś całkiem spoko, a jeśli miałabym coś doradzić, to bardzo dużo zmieni się na lepsze Twój look, kiedy trochę zwęzisz sobie brwi i pomalujesz na ciemnijeszy kolor, ale koniecznie lekko musisz je zwęzić i będzie git, bo one do Ciebie teraz nie pasują i psują Twoją twarz.

dajcie spokoj juz z moim wygladem kurcze mam meza ktoremu sie podobam nigdy nie mialam problemow z facetami i do dnia dzisiejszego nie mam. zdiecie to zdiecie rzeczywistosc inna nie mam zamiaru nic zmieniac lubie siebie i sobie sie podobam lubia mnie ludzie i ogladaja sie za mna mezczyzni wiec nie jest zle a zakomleksionym kafeterianom ktorzy staraja sie podniesc wlasne ego po przez krytyke innych mowie papa0

że też nie macie o czym dyskutować. Wygląd nie oddaje tego co w środku (bez skojarzeń). A może jest to bardzo sympatyczna dziewczyna? Kto wie?

Gość edrqdwdsaED
anka a napiszesz mi cos o spektroskopii ir najlepiej taj na dwie strony albo 3, bo potrzebuje do mgr a nie ogarniam :D

Gość edrqdwdsaED
no napisalam IR ( w podczerwieni ) :D pomożcie :D

Gość edrqdwdsaED
a cienkowarstwowa i gazowa to jest chromatografia :)

Gość do biblioteki i stanie
sie jasnosc

Spektrogramy związków próchnicznych wykonane w podczerwieni zawierają różne pasma absorpcji, które są charakterystyczne dla określonych struktur cząsteczkowych. Spektroskopia w podczerwieni ma zasadnicze znaczenie w badaniach związków próchnicznych z następujących przyczyn: 1. określa rodzaj, reaktywność i budowę grup funkcyjnych, 2. wykazuje obecność węglowodanów i protein, 3. wykazuje obecność lub brak mineralnych zanieczyszczeń, 4. technika ta jest odpowiednia dla analizy ilościowej. Absorpcja w podczerwieni jest powodowana drganiami grup funkcyjnych i wiązań chemicznych w cząsteczce badanego związku. Wyróżnia się dwa podstawowe typy drgań cząsteczkowych: drgania rozciągające i drgania zginające. W spektrogramach wyróżnia się następujące pasma absorpcji wywołane przez określone grupy lub wiązania chemiczne: * pasma absorpcji w strefie 3300 cm-1 odpowiadają drganiom grup -OH; * pasma w zakresie 2900 cm-1 są charakterystyczne dla drgań rozciągających wiązań C-H; * w zakresie liczby falowej 1720 cm-1 stwierdza się obecność wiązania C=O w grupach karboksylowych i rozciągającego wiązania C=O grup karbonylowych ketonów; * adsorpcja w zakresie 1610 cm-1 świadczy o wiązaniach C=C w połączeniach aromatycznych oraz w wiązaniach C=O; * w zakresie liczby falowej 1460 cm-1 stwierdza się obecność drgań zginających wiązania C-H występującego w grupie metylowej; * w zakresie 1390 cm-1 stwierdza się obecność drgań rozciągających grupy C=O lub drgań zginających wiązania O-H; * pasma absorpcji w strefie 1250 cm-1 odpowiadają drganiom rozciągającym C-O fenoli lub deformacyjnym -OH grupy karboksylowej.

Spektrogramy IR kwasów huminowych i fulwowych są do siebie podobne. Zasadnicza różnica między nimi polega na tym, że występująca w kwasach fulwowych strefa absorpcji w zakresie liczby falowej 1720 cm-1 kwasów fulwowych jest znacznie silniejsza. (Stevenson 1982) Stevenson i Goh wyróżnili następujące typy spektrogramów IR związków próchnicznych: Typ 1 - spektrogramy charakterystyczne dla kwasów huminowuch. Występuje silne pasmo absorpcji w strefach 3400, 2900, 1720, 1600 i 1200 cm-1. Typ 2 - spektrogramy charakterystyczne dla kwasów fulwowych, odznaczające się silną absorpcją w strefie 1720 cm-1. Typ 3 - spektrogramy podobne do typów 1 i 2, ale występują w nich dodatkowo silniejsze absorpcje w zakresie 1540 cm-1 i 2900 cm-1. Jest to typowe dla protein i węglowodanów. Dla większości gleb charakterystyczne są spektrogramy przejściowe między typami 1 i 2, natomiast spektrogramy typu 3 są charakterystyczne dla kwasów huminowych pochodzenia wodnego.

Gość edrqdwdsaED
:o o matko :o

Oddaję honor. Trochę już minęło kiedy ostatni raz zagłębiałem się w te tematy.

Gość edrqdwdsaED
heheh, nudy są :D fetyszysto :D

gram sobie na kurniku aa bralam udzial w konkursie oczywiscie bez swojej wiedzy haha na jabrzydsza kafeterianke o malo nie wygralam hahahaha