Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monika24lata

gdzie sie teraz najlepiej zyje?

Polecane posty

Gość monika24lata

szwecja? holandia? gdzie warto wyjechac i zaczac zycie na nowo pytam powaznie.

Gość monika24lata
chcialabym gdzies studiowac, pracowac i zyc w miare goziwych warunkach. pytanie gdzie

Gość safzdcfsd
mnie cudownie sie zyje w holandii, chociaz wiadomo wszedzie znajda sie elementy chcece cie zmiesc z powierzchni ziemi, obskubac z ostatniego grosza. ja mam akurat dobre doswiadczenia ale wiem ze trzeba uwazac-gdziekolwiek nie pojedziesz. anglia jest tez wspaniala, wspaniali ludzie

Gość safzdcfsd
polecam studia w holandii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! dyplom uznawany jest na calym swiecie nie tak jak polski dyplom, a ciezko wcale nie jest bo nie ryje sie tak jak u nas w polsce, jest mniej teorii a wiecej praktyki uczelnie pomagaja w znalezeinu pracy no i wykladowcy sa wspaniali , panuje luzna przyjazna atmosfera, wszytsko dostosowane do studenta nie tak jak u nas.....naprawde z calego serca polecam, ja jestem w nijmegen, pracuje tu, skonczylam tu studia na radboud universiteit

z ludźmi jest tak że bez względu na kraj można znaleźć ludzi dobrych i złych, co bardziej jednak pewne ziomkowie (polacy) na obczyźnie są często najgorsi wobec samych siebie co jest ewenementem

W moim otoczeniu mam normalnych Polakow, za ktorych nie musze swiecic oczami. Wyjatkiem byl jeden osobnik, ktory lepiej by zrobil, gdyby sie z Polski nie ruszal. Zauwazylam , ze Polacy, ktorzy na obczyznie rady se w doopie nie umieja dac pluja na innych i pomstuja, ze Polak Polakowi na emigracji nie pomoze, a jeszcze zaszkodzi.

AnitaAnitaAnita - przyznam ze z praca lekko nie jest :( ale zarobki super... :)

Gość monika24lata
czy mozna studiowac w holandii po angielsku? jak mniejwiecej przebiega rekrutacja? ja jestem zrozpaczona juz Polska, w ogole nie ma pracy przynajmniej w moim miescie Poznaniu. chce cos zmienic, i musze na dniach postanowic. usa- wiza francja- nie znam francuskiego myslalam wlasnie o szwecji/ moze norwegia, ale tu jezyk bariera oczywiscie najtrudniej zaczac ale z czasem mozna przelamac i te bariere

Gość monika24lata
ja wlasnie wrocilam z londynu i powiedzialam sobie nigdy wiecej w anglii sa jakies miasta gdzie polakow ie ma?

Gość monika24lata
no i to bardzo wytrzymalam 2 tygodnie nie wiem co powinnam zrobic. chcialabym pracowac i uczyc sie w normalnych warunkach. czy naprawde tak duzo chce?

Gość monika24lata
aale jaka prace moglabym znalezc w norwegii z angielskim? czy to jest w ogole mozliwe?

Najpierw powiedz, czego szukasz. Jaki masz zawód i jakie doświadczenie zawodowe - referencje. Bo mnie się wydaje, że wszędzie dobrze, gdzie nasz potrzebują, a jeśli ktoś uważa, że wystarczy wyjechać i wszystko będzie łatwe, to bardzo się myli. Nikt nie czeka na osoby bez żadnego doświadczenia zawodowego (a często i z kiepskim językiem) i dlatego odpowiedź na pytanie zadane w tytule nie jest po prostu możliwa.

Gość definitywniewwww
NORWEGII

Gość kiihhjkh
Poludniowe USA, jest super. Piekna pogoda, zielono, wszystko zadbane i czyste, mili ludzie, duzo tansze koszty zycia niz na polnocy. Studia tez przyjemniejsze w porownaniu z polskimi. Z Polakami nie mamy zadnych kontaktow, bo ich tu malo, ale Amerykanie z poludnia sa mili tzw southern hospitality

Gość usa la la la
kiihhjkh ------- a gdzie dokladnie mieszkasz na poludniu? ja z NY = mieszkam nie w polskim getto tylko tak pol godz od "nich" :) ny jest strasznie drogie jezeli chodzi o zycie - kupno domu np albo pozniej oplacenie tego domu - podatki. myslimy, zeby moze gdzies sie przeniesc na poludnie. czy wiesz moze jaki poziom jest w panstwowych szkolach tam gdzie mieszkasz? wiem, ze w kaliforni szkoly panstwowe sa ogolnie nic nie warte, jak ma sie dziecko to lepiej do prywatnej szkoly poslac...tu gdzie ja mieszkam podatki sa ogromne ale i szkoly dla dzieci sa jednymi z lepszych kraju. ja mam cztero letniego synka i mysle bardzo o jego wyksztalceniu juz - a ty masz dzieci?

Gość kiihhjkh
usa la la la - ja mieszkam w NC. Niestety nie orientuje sie jaki jest poziom w szkolach, bo nie mam jeszcze dzieci. Za to sa bardzo dobre uniwersytety, Duke, UNC, NCSU i jeszcze kilka. Zycie jest tansze i domy niz na polnocy, ale w NC jest dosc wysoki state income tax w porownaniu do innych poludniowych stanow. Tu jest ladnie i spokojnie, ale z praca trudniej niz przed kryzysem, ale chyba wszedzie tak jest. Jesli myslicie o tym stanie to zwroccie uwage na Research Triangle Park, to jak druga Silicon Valley, tylko ze na wschodzie. Zawsze latwiej tu o prace niz w innych czesciach NC. W Californi nie bylam, ale podobno tez drogo i moj maz mowil, ze ciasnota i domy drogie, ale wykonanie wyglada cheap. Pozdrawiam.

Z poznania jestes? jak miloo, Ja również pochodze z wlkp, okolice Poznania..Od jakiegoś czasu myślę nad wyjazdem, z tym że by loby to dla mnie ogromne ryzyko, dlatego ze obecnie pracuje i to w miare na dobrym stanowisku.

Gość usa la la
kiihhjkh---dzieki - wlasnie czesto myslimy o NC :) wydaje mi sie, ze jest najbardziej polnocnym z poludniowych stanow :) - duzo ludzi z NY sie tam wlasnie przenosi od jakiegos czasu. Dzieki za namiary na Triangle - wiem, ze jest tam duzo pracy dla komputerowcow, nie maja wlasciwie problemu z jej znalezieniem a stawka poczatkowa taka sama jak w NY - wiec duzo mlodych ludzi tam ucieka. Czy ktores z Was pracuje moze jako informatyk?

Norwegie odradzam - coraz czesciej slysze, ze Polakow nie chca zatrudniac. No i w Norwegii trzeba starac sie o pozwolenie na pobyt, a to zajmuje troche czasu, a zycie jest cholernie drogie. :)

Gość kiihhjkh
usa la la la - prawda, ze duzo ludzi sie tu przenosi, zwlaszcza do Raleigh, podobno jest w czolowce USA jesli chodzi o liczbe ludzi majacych Masters i PhD. My tez sie tu przenieslismy z polnocy kilka lat temu, bo maz dostal prace w jednej z duzych firm komputerowych. Jesli chodzi o stawki to zalezy od firmy, teraz maja duzo chetnych i mniej ludzi przyjmuja, wiec jest gorzej niz kiedys jesli chodzi o prace i place. Tylko jesli jestescie nieprzyzwyczajeni do upalow to bedzie ciezko. Ja nadal nie lubie gdy temperatura w lato jest 100 stopni lub wyzej. Ale ogolnie to ladny stan i fajnie sie tu mieszka, blisko do gor i oceanu, wokol duzo jezior.

co do szwecji, to ja zauważyłam, że właśnie spora liczba młodzieży wyjeżdża stamtąd na studia za granicę. glównie do GB. jak studiowałam w polsce, to miałam w grupie 2 szwedów z wymiany, którzy uważali, że np. w katowicach jest więcej zieleni niż w sztokholmie :D nie wiem, czy tak jest, bo nie byłam, ale generalnie to właśnie opowiadali, że młodzi się rozłażą na inne kraje ;)

Gość Pogon Szczecin
Fajnie sie zyje tam gdzie nie ma ludzi ! a duzo natury fauny i flory,acha slonce tez powinno swiecic.Proponuje tam zyc gdzie jest malo polakow arabow niemcow zydow ukrajncow i 100 innych nacji Mysle ze ja juz wiem gdzie wyjade i nie odwroce sie do tylu,tam zabiore tylko piekna bezmozgowa kobiete i faceta z duzym utasem aby dawal i poil

Gość gość
do uk juz nie wyjedziecie bo uk wyhcodzi z ue wkrotce i ceblaki nie wyjada z pl i musza siedziec u prywaciarza w polandeszu :D :D i robic laske klechom co niedziela podjezdzajac wypierdzialym autem po niemcu lub na 30letni kredyt hahahahah :D a ja kupuje za gotowe

Gość gość
bingol cweeeeeeeel

Gość gość
cebulaki siedzace w pl cweeeele