Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tanikaer

wkładka spirala

Polecane posty

Gość tanikaer

czu mozna uzywac miedzianej spirali majac uczulenie na nikiel? jaka wkladke polecacie - prosze o odp panie ktore uzywaja:)

Gość kasiunia 28lat
dobijjam do tematu mam pare pytan. mam 2 dzieci, na tym stop wiec chce sie zdecydowac na spiralei mam pare pytan. 1. czy od nich sie tyja jeka od tabletek ? 2. sa szanse zajscia w ciaze ?? 3. sa jakies skutki uboczne ? 4. jaka spirale zalozyc. (koszta nie graja roli)

Gość takikaer
nikt nam nie powie...:(

Gość brtbrtbsr
jesli nie ma domieszek niklu to nie powinno uczulac, ale jesli masz sklonnosci do alergii czy stanow zapalnych to nie jest polecane. ze spirala jest roznie, ponoc zabezbiecza, ale slyszalam ze rodzily sie dzieci z wbita w glowke wkladka. niektorzy to porownuja do aborcji, bo najpierw sie zagniezdza a pozniej jak rosnie ze wzgledu na obecnosc spirali jest jak lyzeczkowanie, ten zarodek czy tam zygota jest usuwana. sa hormonalne spirale jak sie ma zaburzenia hormonalne to mozna cos takiego. niepolecane dla kobiet ktore nie rodzily nigdy. koszt w granicach 700-1000 zl, zalezy jaka. wszystko macie w googlach

Gość brtbrtbsr
skutki uboczne - stany zapalne, u niektorych czesto nawracaja, a sam rodzaj spirali to najlepiej skonsultowac ze swoim ginekologiem

Jeżeli jesteś uczulona na nikiel, to miedzianej możesz używać. To inny metal. Nie tyje się. Szansa na ciążę to 2% w skali roku, ale jeżeli się zdarzy to płód rosnąc nadziewa się na spiralkę i ginie. Następuje poronienie. Skutki uboczne...zdarzają się stany zapalne. Jakby na to nie spojrzeć, jest to kawałek metalu tkwiący we wnętrzu ciała. Podobno Mirena jest obecnie popularna.

Gość kasiunia 28lat
popularna oznacza dobra czy poprostu lobby ?

Gość tanikaer
dziekuje za informacje , a post w stylu ze to srodek wczesnoporonny mnie rozbawil:) jesli nawet tak jest to trudno ,,,,,wole miec spiralę niz uciec sie do aborcji czy adopcji , badzmy swiadome kobiety pozdrawiam

Spirala powoduje trwały stan podrażnienia wnętrza macicy, w wyniku czego zagęszczony zostaje śluz pokrywający wnętrze macicy. Stanowi to barierę dla plemników. Jeżeli jednak do ciąży dojdzie, spirala działa wczesnoporonnie.

Gość kasiunia 28lat
moj facio ma dosc duzego jesli przesunie wkladke to gin wlozy ja na swoje miejsce czy zaklada sie nowa jesli tak to kto za to placi -za nową?

Gość tanikaer
kasiunia widzialam w aptekach internetowych spirale od 74 zł - miedziane, mozna zalozyc NFZ , a ta mirena ma hormony - ja sie boje hormonow

Gość na nic się nie nadziewa
Szansa na ciążę jest niewielka, szczególnie jeśli jest to nowoczesna wkładka hormonalna (wspomniana Mirena), ktorej skuteczność porównuje się do sterylizacji. Jeśli jednak do ciąży dojdzie, to płód nie nadziewa się na nic, ani nie rodzi się ze spiralą w główce :) (wyobraźcie sobie to w ogóle), tylko po prostu rozwija się obok i wskazane jest pozostawienie spirali w macicy aż do porodu. Macica jest rozciągliwa: u kobiety w ciąży zwiększa kilkakanaście razy swoją objętość i kształ, dopasowując się do rozmiarów, położenia i potrzeb rosnącego dziecka: kilkucentymetrowa wkładka nie robi różnicy.

Gość brtbrtbsr
kasiunia, twoj facet cie rucha w macice? łał, jakiś totalnie perwersyjny rodzaj seksu to jest :O

Gość kasiunia 28lat
koszt nie gra roli ma spelniac swoje zadanie.

Gość kasiunia 28lat
nie mialam nigdy wkladki nie wiem gdzie sie ja wklada, kolezanka mowila mi ze jej facet jak ja stukal od tylu to jej sie wysuneła wiec dlatego pytam.

Hej :) Ja mam zalożoną wkładkę Mirena od jakiś 3 miesięcy. Żadnych skutków ubocznych nie odczuwam.. No chyba że krwawienie, teraz już raczej skąpe plamienie.. Nie wiem czy to że osłabiły mi się włosy, wypadają (biorę witaminy) mogę lączyć z hormonami ze spirali. Niby nic takiego na ulotce nie pisało ale widziałam że kiedys ktoś się wypowiadał na jakimś forum i miał podobny problem

Gość brtbrtbsr
drzewko, to jest hormonalna spirala, tak? hormony maja ogromny wlpyw na wlosy. idz do gina i mu o tym powiedz, byc moze ta spirala nie jest dla ciebie odpowiednia. chyba ze chcesz byc lysa i rozregulowac uklad hormonalny.

Gość kasiunia 28lat
drzewko czemu nie zalozylas mireny ?

Gość brtbrtbsr
kasiunia. spiralke wklada sie do macicy, nie ma mozliwosci by penis sie tam dostal podczas seksu, nie ma mozliwosci by przeszedl przez szyjke bo jest za cienka! a jak kolezanka sobie sama spirale zakladala albo robil to jej gin-matol to byc moze umiescil w pochwie i dlatego sie wysunela, albo po prostu bzdury ci gadala.

Rozmiar penisa nie ma znaczenia, ponieważ wkładka znajduje się w macicy, a nie w pochwie. Spirala jest bardzo skuteczna...ale jednocześnie najbardziej okrutna. Najsubtelniejsza metoda antykoncepcji to prezerwatywa.

Gość brtbrtbsr
kasiunia chyba ma probemy z rozumieniem tekstu czytanego :( nic tu po mnie 🖐️

Gość tanikaer do mastera
okrutna? w sensie działania czy ingerencji w organizm "właścicielki"?

Z obu tych powodów. Ponieważ z jednej strony wpływa na układ hormonalny kobiety i podrażnia macicę, a z drugiej, w razie ciąży, płód nabija się na drucik. Najlepsze są prezerwatywy. Ale tu już pole do popisu jest dla Panów. Ich głowa w tym żeby pamiętać o prezerwatywie i wiedzieć jak używać.

Gość tanikaer do mastera
NO CO TY NIC SIE NIE NABIJA NA ŻADEN DRUCIK :) TO JAKIS MIT

Mater - znawco wszchrzeczy, a już najwiecej kobiecych spraw: spirala jest mniej inwazyjna niż wiele zwykłych tabletek. Dlatego m. in. wymyślono podawanie hormonów przez spiralę zamiast doustnie: bo działa miejscowo i po piersze potrzeba ich mniej, a po drugie mniej obciąża się wątrobę. Istnieje ryzyko związane z używaniem spirali, ale nie większe niż przy używaniu innych środków, no chyba że mówimy o prezerwatywach, ale zaraz zaraz: prezerwatywy też mogą uczulać, podobnie jak miedź. Każda kobieta jest inna i niektóre źle reagują na spiralę - ale to dotyczy KAŻDEJ metody. Potencjalnej ciąży w niczym spiralka nie grozi, jeśli już dojdzie do zapłodnienia. Nie ma mowy o żadnym działaniu wczesnoporonnym, ani okrucieństwie wobec płodu - więcej miejsca zajmuje łożysko, a jakoś niemowlęta nie rodzą się z łożyskiem wrośniętym w główkę.

Gość brtbrtbsr
ja tak słyszalam, ale z drugiej strony pomysl, ze lozysko jest miekka tkanka, elastyczna, ktora latwo dopasowuje sie do ksztaltu dziecka, a spiralka jest drucikiem, twardym i nieelastycznym, przeciez ten drucik nie znika pozniej, cos z nim sie musi dalej dziac jak sie robi scisk, albo wbija sie gdziesz w macice albo w dziecko, no na logike nawet

Gość nic sie nie nabija
jedne wkladki są z miedzi i bez hormownow , drugie hormonalne i tyla w temacie

Wytłumaczę ci to obrazowo. Zygata zagnieżdża się się ścianie macicy i zaczyna rozwijać się płód. A tymczasem przez środek macicy, przez całą jej długość przechodzi drucik spiralki. Więc...drucik zaczyna się wżynać w płód. Proste.

Nie musi znikać. Niech sobie będzie i "czeka" na poród, kiedy będzie go można bezpiecznie usunąć. Masterowi wydaje się, że kobiece ciało to jakieś wielkie i puste pudło: otóż nie: macica u kobiety, która nie jest w ciąży jest małym, płaskim organem - ma kilka centymetrów i niemal dokładnie przylega do spirali. Kiedy dziecko rozwija się w macicy, to ona rośnie, ale nie tak jak poduszka powietrzna: tylko rozciąga ją płód dopasowując do swoich rozmiarów, do swojego kształtu. Jeśli płód potrzebuje powiedzmy 10 cm więcej na rączkę - to u zdrowej kobiety po prostu ta rączka u płodu wyrasta, a amacica dostosowuje się. Dziecko przy porodzie waży ok. 3 kg i ma ok 50 cm wzrostu - jest więc całkiem spore. Wyobrazasz sobie, jak bardzo musiała się dopasować macica? 4 centymentry spiralki nie czynią wielkiej różnicy - zresztą nieraz dzieci rodzą się większe i też nie są jakieś połamane, bo zabrakło miejsca.

Gość brtbrtbsr
a co z innym skutkiem ubocznym, jakim jest ciaza pozamaciczna?