Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tanikaer

wkładka spirala

Polecane posty

Teoretycznie wkładka zwiększa ryzyko ciąży pozamacicznej, ale żadne badania na ten temat nie były prowadzone. Zagęszczenie śluzu pokrywającego wnętrze macicy utrudnia ruch w obie strony - zarówno plemnikom w jedną stroną, jak i zygocie w drugą stronę.

Gość brtbrtbsr
jak juz nie chce sie miec dzieci to najlepiej sobie jajniki podwiazac :O

Albo znaleźć ogiera który nie myśli penisem i potrafi używać gumki.

Gość na nic się nie nadziewa
Tak obrazowo: czy niemowlę wrasta w łóżeczko? Nie - nawet jeśli pozostawilibyśmy je tam 24 godz. na dobę, to dziecko rosłoby sobie niekoniecznie wrastając w łóżeczko - rosłoby sobie obok łóżeczka przy swoim ciele. To samo ze spiralą w macicy. Sama wkładka w ogóle nie działa jako tako mechanicznie: albo wydziela te hormony, albo - jeśli jest miedziana, wytwarza odczyn zasadowy, co uniemożliwia zapłodnienie. Ot i tyle. Sporo informacji w necie można znaleźć na ten temat. Jeśli coś się zarzuca,t o właśnie ryzyko ciąży pozamacicznej, stan zapalny - u niektórych kobiet po prostu nie da się umieścić spirali. No i relatywnie niewielka skuteczność spirali bez hormonów. Ale i tak wyższa niż w przypadku tylko gumek.

Gumka + stosunek przerywany dają zero szans na ciążę. Bez żadnych hormonów, drutów...

Gość na nic się nie nadziewa
Może :) ale to już sprawa indywidualnych upodobań.

Ogólna idea jest taka: Uprawiać seks, nie zajść w ciążę i nie zrobić sobie krzywdy. Gumka + przerywany są idealne. Nie trzeba niczego wkladać do macicy, nie ma groźby rozregulowania układu hormonalnego, i ciąży też nie będzie.

Gość brtbrtbsr
strasznie glupie porownanie z tym lozeczkiem, zupelnie nieadekwatne. to tak jakby udowadniac ze lod sie nie rozpuszcza na przykladzie lizaka :O nie jestem specem, tak slyszalam, ryzyko niedonoszenia ciazy jak ma sie wkladke jest oko 50%, tak mowia statystyki

prezerwatywa ma 98 % skuteczności a nie 100% Substancje, które nie należy stosować z prezerwatywą lub błonami dopochwowymi: oliwka dla dzieci, wazelina, żel naftowy, Gyno-Daktarin w kremie i krążkach, Gyno-Pevaryl w kremie i krążkach, Nystan w kremie, Monistat w kremie, Ecostatin w kremie i krążkach, Sultrin w kremie, masło, margaryna, każdy rodzaj oleju, emulsje do ciała, emulsje do opalania, krem do twarzy, kremy estrogenowi stosowane w hormonalnej terapii zastępczej (Premarin, Orthodienoestrol), Cyclogest (czasami stosowany w leczeniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego) Za bezpieczne uznaje się następujące substancję: żele zwilżające, np. żel KY lub Senselle, kremy i krążki plemnikobójcze, żel Aci, Betadine, Canesten w kremie i krążkach, krem Pevaryl, gliceryna Prezerwatywy należy przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, bez dostępu światła słonecznego. Ciepło, wilgoć i ostre światło niszczą gumę. Należy sprawdzić datę przydatności: w umiarkowanym klimacie prezerwatywy można przechowywać przez około 5 lat, ale w tropikach tylko 3 lata. Należy stosować prezerwatywy opatrzone certyfikatem. W Polsce wydawaniem certyfikatów zajmuje się Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej. a prezerwatywa i spirala to grzech w grzech to cierpienie

Gość brtbrtbsr
merkaba - to grzech dla ciebie i twojej wiary, ktora nie kazdy musi podzielac wiec nie wmawiaj grzechu innym

Właściwie wszystkie oferowane w Polsce prezerwatywy są pokryte substancją nawilżającą, więc nie ma potrzeby dokupowania dodatków.

Gość do masteraaa
co za glupoty piszesz stosunek przerywany to nei metoda!!!!!!!!!!!!

Owszem. Ale brak wytrysku w pochwie bardzo obniża ryzyko ciąży. Więc jeżeli połączyć to z prezerwatywę...to szanse na ciążę są zerowe.

Gość do masteraaa
plemniki wydzieleja sie przed wytryskiem nei wiedziales ile dzieci sie urodzilo za pomoca tej "metody"

Gość brtbrtbsr
master ma racje w pewnym stopniu. ilosc plemnikow w tym plynie, ktory sie wydziela przed wytryskiem, jest bardzo nieduza, a dodatkowo prezerwatywa zmniejsza szanse na ich przedostanie do pochwy. plus wytrysk poza. to daje duzy procent szans. czytajcie glaby ze zrozumieniem, przeciez on nie pisze o przerywanym stosunku jako jedynej metodzie a o polaczeniu tych dwoch

Napisałem że brak wytrysku w ciąży "obniża ryzyko ciąży", a nie "zapobiega ciąży". Czytaj ze zrozumieniem.

Gość do masteraaa
obniza ale za pomoca tej metody mam dziecko prezerwatywa zle zdejmowa tez zawiodła wiec nie polecam

Gość brtbrtbsr
no bo tacy jak ty widocznie powinni sie napic szklanki wody zamiast a nie seks uprawiac

I aspekt ekonomiczny. Paczka prezerwatyw kosztuje 5 złotych, a przerywany kosztuje 0 złotych. Łączny koszt: 5 złotych. W dodatku prezerwatywa jest jedyną formą antykoncepcji która chroni przed wirusami HPV/HIV oraz chorobami przenoszonymi drogą płciową.

Gość dobrtbrtbsr
tak owszem a ty mnie atakujesz z braku widocznie rozladowania frustracji heheh

I w razie czego - jeżeli gumka pęknie lub zsunie się - to widać to. Natomiast jeżeli tabletka anty albo spirala nie zadziała, to nie widać tego gołym okiem.

Gość yrtgeufk
piszcie o spirali nie o zamiennikach topik byl o tym czy uczula i w jaki sposób?

Owszem. Z upływem czasu można się nabawić uczulenia na materiał z którego wykonana jest wkładka. Z kolei uczulenie grozi zapaleniem macicy. Wynika to z minusa jakim jest fakt że wkładka jest w organiźmie bez przerwy...dni, tygodnie, miesiące, lata.

Jak myślicie, dlaczego temat "Grozi mi usunięcie macicy" z działu Kafe o antykoncepcji jest taki popularny ? Bo laski najpierw latami szprycują się hormonami, a później w wieku koło 50 lat tam w środku wszystko jest już do niczego.

Gość no to siup..
najlepsza spiralka jest mirena..ma hormon ale uwalnia sie w malych ilosciach i tylko w podbrzuszu.Ja polecam..mam ja juz 3 rok i super.Okresy znikome.zero bolu i leku przed ciaza zerowy.To naprawde super sprawa.Tez nie moge brac hormonow a mirene mam i ja chwale:-)