Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pauuula255

Radca prawny - co i jak?

Polecane posty

Gość Pauuula255

Witam Drogie Panie i Panowie. Za 2 tygodnie mam rozprawę w której jestem oskarżona.. I chciałabym Was zapytać kiedy mogę wnieść wniosek o adwokata z urzędu... koleżanka która jest współwinna sama otrzymała pismo w którym może wziąć adwokata z urzędu a ja i jeszcze jedna koleżanka nie dostałyśmy nic. Co możemy w tej sytuacji zrobić? Mam nadzieję że na nic nie jest jeszcze za późno. Proszę o poważne odpowiedzi. Aha i jeszcze jedno pytanie. Jak mam przedstawić dowód że nie jestem w stanie zapłacić za normalnego adwokata? Jestem zielona w tych sprawach bo to moja pierwsza sprawa.

Gość Pauuula255
Dziecko znajdź sobie inny post do żartów...

Gość facet.pyta.
O co jesteś oskarżona, kotku ?

2 koleżanki uderzyły taką jedną dziewczynę a ja tam tylko byłam (ale ta dziewczyna słusznie dostała i nie jakoś mocno)... nic jej nie zrobiłam a jedna z dziewczyn oskarżonych zgania na mnie wszystko. No i nie wiem jak mam się bronić... bo ta co na mnie wszystko zgoniła a sama jest wszystkiemu winna wzięła sobie adwokata. ;/

sama jesteś prowo.. to już nikt nie może się nikomu o cokolwiek zapytać bo od razu prowokacja... idź się lecz na te tzw PROWO

Jest jeszcze jedna dziewczyna... ale to kuzynka (do tego sąsiadka) tej dziewczyny co zgania na mnie wszystko.

Ja potrafię przedstawić dowody że ta co na mnie zgania ma bardzo wybujałą fantazję.... z resztą na tzn pokrzywdzoną mam to samo... ale nie wiem czy na jakichkolwiek światków nie jest za późno

Gość Evelinaaaaa
Jeżeli masz skomplikowaną sprawę np. sądzie karnym lub sądzie rodzinnym , a nie stać Cię na swojego adwokata, możesz skorzystać z prawa do ustanowienia adwokata z urzędu. Żebyś mogła skorzystać z tego prawa musisz najpierw wystąpić o zwolnienie od kosztów sądowych. Wniosek składasz na piśmie lub przekazujesz ustnie do protokołu w sądzie. Musisz do wniosku dołączyć oświadczenie o swoim stanie rodzinnym i majątkowym. Wypełnia się gotowy formularz, który otrzymasz w sekretariacie sądu. Wypełniając go musisz dokładnie opisać swoją sytuacje, a więc ilość bliskich na twoim utrzymaniu, twoje dochody (zaświadczenie z pracy, PIT z urzędu skarbowego),dochody twoich bliskich,czy otrzymujesz alimenty lub zasiłek rodzinny z opieki społecznej, czy posiadasz np. mieszkanie własnościowe, samochód, inne wartościowe rzeczy. Na podstawie tych informacji sąd ustali czy naprawdę nie stać Cię na pokrycie opłat sądowych. Sąd może zwolnić Cię z opłat sądowych w całości, lecz może także (gdy uzna,że jednak stać Cię na zapłacenie jakieś kwoty) zwolnić Cię z opłat częściowo.Jeżeli w oświadczeniu podasz nieprawdziwe informacje o swojej sytuacji majątkowej, a sąd się o tym dowie, będziesz musiał ponieść wszystkie koszty sądowe, a także może być nałożona na Ciebie grzywna do 1 tysiąca złotych. Wniosek o przyznanie adwokata z urzędu możesz złożyć razem z wnioskiem o zwolnienie z kosztów sądowych, a także podczas rozprawy. Pomoc adwokata otrzymasz wtedy, gdy sąd zwolni Cię w całości lub w części z kosztów sądowych. Będziesz miała prawo do adwokata z urzędu, gdy w ocenie sądu jest to niezbędne, ponieważ nie poradzisz sobie sama na rozprawie. Jeżeli sąd przyzna Ci prawnika z urzędu, to zwróci się w sprawie wybrania adwokata dla Ciebie do okręgowej izby adwokackiej lub izby radców prawnych i to one wyznaczą adwokata z urzędu.

Aha.. dziękuję za rady. Pewnie przyznali jej adwokata bo uznali że jest jej potrzebny,, tak to sobie tłumaczę na pocieszenie ;) Przejdę się dzisiaj do prokuratury i zapytam co i jak.. na pewno ktoś taki tam jest ;) Dziękuję raz jeszcze

Gość Evelinaaaaa
Przejdz się do sądu, w sekretariacie babki wszystko Ci wytłumaczą.