Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

piosenka-kobieca

Jak napisać scenariusz?

Polecane posty

Studiuję filologię polską. Niedługo będę przeprowadzać swoją pierwszą w życiu lekcję. Tematem mojej lekcji jest napisanie scenariusza. Mam już pewną koncepcję, ale czy mogę prosić Was o pomoc w "świeższym" spojrzeniu na to wszystko? Macie jakieś pomysły na ćwiczenia jakie mogę przeprowadzić?

Gość Zuzi@
Chyba masz napisać scenariusz do lekcji?????

Scenariusz do lekcji to swoją drogą. Ale temat mojej lekcji to "Piszemy scenariusz". Mam nauczyć dzieci pisać scenariusz (układać dialogii, didaskalia, itp.). Aha, jest to lekcja dla klasy V, więc nie powinny być to zbyt skomplikowane ćwiczenia.

Gość krups
proszę bardzo, pomogę :) Zuza i Ruda są już na zakupach ciuchowych ponad dwie godziny w centrum miasta i z butiku do butiku i zaliczyły też kawę , oglądają wystawy i wchodzą do kolejnego sklepu, przymierzają buty i kiecki ale powstał problem i nie ma gdzie , obie kobiety zaciskają nogi aby nie popuścić i nagle Ruda ma pomysł , w tym wieżowcu musi być winda , więc wchodzą na klatkę i Zuza poważnie zmęczona chwilową sytuacją naciska na guzik i za chwilę otwierają drzwi windy i szybko zamykają , Zuza już nie czekała na zamknięcie drzwi i tylko podwinęła spódnicę , Ruda wcisnęła przycisk 10 piętro i za moment obie kobiety poczuły ogromną ulgę , gdy winda zjechała na parter to Zuza i Ruda dosłownie wypadły z windy mając bardzo dobry czas na setkę :)

Gość Zuzi@
No właśnie , możesz im dać jakiś tekst ciekawy opis sytuacji i do tego niech ułożą Nie jestem polonistką , ale generalnie teraz w szkołach jest nacisk na : - pracę w grupach- podstawa i najlepiej tak pomyśleć ,żeby każda grupa miała inne zadanie typu np. jedna pisze początek scenariusza, druga rozwinięcie , a trzecia koniec i na końcu to przedstawiają prezentują. - użycie technologii komputerowej- jakieś "fajerwerki" typu prezentacja czy coś wprowadzająca w temat! Praca w grupach + komputer= sukces

Coś takiego wymyśliłam: nauczyciel dzieli klasę na 3 grupy. Zadaniem każdej z grup jest ułożenie dialogów i didaskaliów do obrazków podanych przez nauczyciela. Gr. 1: Mikołajek, gr. 2: Muminki, gr. 3: Akademia Pana Kleksa/ Król Maciuś I. Grupy przedstawiają wyniki swojej pracy na forum klasy. Ale to trochę mało na całą lekcję.

Gość Zuzi@
Najpierw musisz ich wprowadzić w temat

Gość Zuzi@
1. podać temat i cele lekcji 2. wyjaśnić w ciekawy sposób- najlepiej aktywizujący - podstawowe pojęcia- możesz przygotować jakieś karty pracy- dobieranki czy coś 3. potem pokazać im co mniej więcej mają zrobić- tu jakaś prezentacja aż się prosi 4. teraz dopiero to co wymyśliłaś + jak zrobią to prezentacja 5 Po każdej grupie Twój komentarz ( najlepiej pochwalny , ale też z krytycznym , motywacyjnym wydźwiękiem 6. Podsumowanie lekcji 7. praca domowa + jeśli ma to być pokazówka to koniecznie karta ewaluacyjna dla dzieci Uff ale jestem mądra