Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Hept

UWAGA!!! Oszust wyludzajacy dane osobowe podajacy sie za Allegro

Polecane posty

Drczy czytelnicy tego forum, otrzymalem na swoja skrzynke e_mail wiadomosc, ktora jest proba wyciagniecia moich danych osobowych oraz numery karty kredytowej. Ciekawostka jest fakt, ze wiadomosc dostalem niby z allegro, ale ze skrzynki na o2.pl (czyli portalowi nadzorujacemu kafeterie). Do tego, wiadomosc doszla na moja skrzynke email, ktorej uzywam tylko na kafeterii. Oznacza to ze oszust probuje oszukiwac, konkretnie uzytkownikow tego serwisu. Jezeli dostaniecie e_mail o takiej tresci jak ja (ktora pokazuje ponizej) NIE ODPOWIADAJCIE NA NIEGO I POINFORMUJCIE o2 ORAZ ALLEGRO O TEJ SYTUACJI! Jezeli juz zdazyliscie odpowiedziec - dzwoncie do banku by zablokowac swoje karty kredytowe/debetowe, oraz na policje iz ktos podstepem wykradl wam wasze dane (tylko wtedy mozecie odzyskac pieniadze, jezeli oszust juz je wykorzystal). Ponizej tresc wiadomosci e_mail: "W sprawie przestępstwa na serwisie Allegro Bardzo prosimy o reakcję na poniższego e-maila najpóźniej w przeciągu 4 godzin od jego odczytania. Witam serdecznie, Niniejszą wiadomość otrzymują Państwo ponieważ w dniu 09.05.2011, osoba podpisująca się Państwa nazwą użytkownika Allegro dokonała nielegalnego zakupu towarów o łącznej wartości 8,400 PLN za pośrednictwem serwisu aukcyjnego Allegro. Z zebranych przez nas oraz przez policję dowodów wynika, że oszust, za pośrednictwem Państwa konta Allegro, opłacił towar za pomocą karty kredytowej po przez system Płatności Allegro, a następnie poprosił sprzedawcę o wysyłkę towaru na pewien adres w Warszawie, który obecnie jest sprawdzany przez odpowiednie służby. Chcielibyśmy pomóc Państwu rozwiązać tę sytuację, gdyż jesteśmy świadomi faktu, iż oszustwa mogła dokonać osoba trzecia po uzyskaniu nielegalnego dostępu do Państwa konta. W tym celu jednak jesteśmy zmuszeni przeprowadzić dokładną weryfikację Państwa tożsamości, aby upewnić się, czy dane użyte przez oszusta podczas dokonania kradzieży faktycznie nie należą do Państwa. W tym celu prosimy o niezwłoczną odpowiedź na niniejszego e-maila oraz uwzględnienie w treści następujących informacji: - Aktualny adres zamieszkania - Data urodzenia - Potwierdzenie, czy użyczali Państwo dostępu do swojego konta osobom trzecim - Numer Państwa karty kredytowej / debetowej - Data ważności w/w karty - Kod CVV w/w karty (3 cyfrowy kod znajdujący się z tyłu karty obok jej numeru) - Pełne imię oraz nazwisko posiadacza karty W najbliższym czasie prawdopodobnie skontaktuje się z Państwem telefonicznie bądź osobiście przedstawiciel stołecznej policji - bardzo prosimy o udzielenie im wszelkich informacji o które mogą prosić. Przydatne informacje * Zapraszamy również do zapoznania się z Regulaminem Allegro.pl Pozdrawiamy, Zespół Bezpieczeństwa Allegro Grupa Allegro Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu, 60-324 Poznań, przy ul. Marcelińskiej 90, wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS 0000268796, o kapitale zakładowym w wysokości 33 474 500 zł, posiadająca numer identyfikacji podatkowej NIP: 527-25-25-995 "

Gość ihaaaaas
O matko, co za skurczybyk :O

No, jezeli masz mozliwosc zarzuc linka do tego topicu innym znajomym, zeby wiedzieli co sie dzieje, bo reakcja allegro i o2 moze byc wolna, i pare osob odda swoje kart y do wykrozystania jakiemus cfaniakowi.

Gość ja pitoleee
dzieki za info :)

Niestety nie kazdy kto posiada karte to inteligentna, dorosla osoba, dla ktorej taki email jest podejrzany. Dlatego jezeli macie mozliwosc, to prosze o przekazanie wiadomosci dalej. Ja troche ja pospamuje jeszcze, no i mam nadzieje ze to wystarczy zeby ludzi poinformowac o tym fakcie. Moze ktos uniknie problemu.

Wiem jak sie nazywa :) A szczerze mowiac dostalem to pierwszy raz :) No ale nie mysle tutaj o sobie, dla mnie sprawa jest jasna, chodzi o osoby, dla ktorych nie jest.

Hept, dobrze ze napisales. ci co to przeczytaja nie powinni dac sie oszukac.

Gość Kafe nic nie sprzedalo
Bo i nie musialo! sami podajecie maile na forum.

Gość podniesiem
i uniesiem :D

Gość Ula30
Też dostałam takiego meila, chociaż wcale nie mam konta na allegro:o)

Gość ile płaca?.
ale skurwielstwo mam nadziejze ze nie ma naiwnych

Gość gość
Ta sytuacja jasno pokazuje, jak wiele różnorakich oszustów kręci się i chce wyciągnąć z ludzi swoje dane osobowe. Dlatego, warto stosować zasadę ograniczonego zaufania i skrupulatnie analizować, komu takie dane udostępniamy. http://emediatorlegal.pl/