Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agulenka.

Pare rad przed porodem

Polecane posty

nie pryespane noce, kolki, placz z niewiadomego powodu... po jakims czasie wzdaje sie ze ten najgorszy okres minal,... a tu zabkowanie, znow mija... i dziecko budzi sie w nocy bo chce sie bawic... ale mimo wszystko warto , a o porodzie szybko sie zapomina

Gość anexxis
nie, w zielarskich sklepach dostaniecie suszone liście malin ( poziomki też moga być) . W domu trzeba sobie zaparzyć taką herbatkę, smak ma słaby ale pomaga bardzo, serdecznie Wam polecam. Mój poród trwał bardzo krótko, z czego ponad połowę nie czułam ( tzn skurczy nie czułam , nic nie bolały)

Gość anexxis
a masakra u nas to - kolki do pół roku, wymyslisz już wszystko, wydasz osotni grosz na leki , rece zaminią się w hamak a i tak dziecko płacze o stałych porach. Potem alergia pokarmowa, wyjda wysypki albo biegunka albo wymioty - będziesz smigać po lekarzach. Najgorsze były u nas noce, dopiero półtora roku po porodzie udało się przespać noc. Najpierw dziecko budzi się na jedzenie, potem uczy się dopiero rozróniać dzien i noc. Potrzebuje się przytulic to płacze, sni mu się coś - płacze, zimno /ciepło płacze. Czasem noc polega na co półgodzinnym wstawaniu i zastanawianiu się co się dzieje. Potem przychodzi okres ząbkowania - zanim odryłam który syrop najlepiej działa- noce średnie. Potem okazało się, że bez tych leków przeciwbólowych nie mozemy się obejsc ale je nadużywamy, zaczynamy ograniczac leki ale ząbki nadal idą . Żele nie uśmierzają bólu - znowu kombinowanie jak dzecku pomóc i jakby tu noc przetrwać bez wstawania. Potem dziecko zaczyna chorowac, rotawirus się pojawił - szpital, potem jakies powikłania poszczepienne, przeziebienie.... Jak połozyłam syna spac a On nie obudził się do 7 rano to z łóżka wybiegłam jak poparzona, o mało nie spadłam bo wyszłam z założenia, że coś strasznego się mu stało skoro nie wstał w nocy :D Mnóstwo tego jest, dziecko przerwca życie do góry nogami, każde wyjście to najpierw myślenie o dziecku , o jego potrzebach, z kim go zostawić itd. Ale warto:)

Gość anexxis
ja piłam już pod koniec 7 miesiąca - róznie sie na temat tego naparu pisze. Jedni zalecają picie od początku ciąży, inni pod koniec. W kazym razie w 9 miesiacu piłam codziennie po 2, 3 razy - panikowałm już przed porodem.

Gość Agulenka.
o ho ho.. to marakra. to do takiego dziecka trzeba miec cierpliwosc. a co do tych herbatek to nie wiem gdzie u mnie sa jakies zielarskie sklepy. jestem na podtrzymaniu i brzuch mi troche opadl. nie wiem czy oplaca sie kupowac

Gość Agulenka.
A moze w czasie ciazy bylyscie nerwowe i dlatego wasze dziech tak wam daly popalic?

Gość Agulenka.
Po odejsciu wod plodowych natychmiast trzeba jechac do szpitala?

Gość Agulenka.
?

Gość jagienka 76
Jak wody zaczynają odchodzić to do szpitala ale bez paniki, życzę szczęsliwego rozwiązania:)

Gość Agulenka.
Dziekuje

Gość gość
Przed porodem postaraj się nie panikować i nie marnować sił Poród nie jest taki zły jak mówią Mówię z własnego doświadczenia :)

Gość Agulenka.
A to się okaże przy porodzie:)

Gość dscssdcd
tak najedz się bo potem i tak wszystko wyląduje w misce :D świetna rada na sraczke przed porodem i aromaty dla lekarzy i pielegniarek :D

Gość dscssdcd
ja pierdziele to jak to sie dzieje ze dzieci sie dalej rodzą jak sa takie okropne :O ciagle peczy. ja mam wrażliwą głowę, najmniejsza rzecz i mnie boli. chyba bym oszalała jakbym miała dzieckooo :O

Poród to kupa bólu ale bólu, o którym zapominasz kiedy ujrzysz dziecko ;) Dziecko to nieprzespane noce, płacz i często Twoje nerwy czy bezsilność - jednak jego uśmiech zrekompensuje Ci wszystko ;) Nie ma złotych rad przed porodem, bo każda kobieta poród znosi inaczej. Jedyna rada to taka: nie bój się, bo to jest coś co przeżyło już miliard kobiet i dały radę więc dlaczego Ty miałabyś nie dać? ;) Co do skurczów to osobiście pomagała mi piłka i chodzenie ale na początku, bo kiedy już byłam zmęczona to wolałam leżeć. No i polecam poród rodzinny - warto mieć przy sobie partnera ale pod warunkiem, że oboje naprawdę tego chcecie ;) Powodzenia...

Gość wszystkie dzidziusie dają
popalić to jest inne życie i trzeba się przestawić po prostu :) ale jes jazda bez trzymanki poród to pikuś naprawdę :)

Gość dscssdcd
ja im jestem starsza tym bardziej nie chce miec dziecka :O a juz teraz jak sobie pomyślę ze będę zaniedbaną, umordowaną spoconą przy kości mamuśką to już wogóle mi sie smutno robi bo mnie to kiedys czeka. ale do dupy. i jeszcze jakies dziecko bedzie zabierało mój czas, czas partnera jaki ma miec na mnie i pieniadze i ja bede pewnie za zmeczona zeby sie ogolic. to brzmi pewnie egoistycznie ale takie są fakty

Gość dscssdcd
dzidziuś w takim kontekście popalenia mi tu nie pasuje. nazwałabym go raczej podła krwiożerczą piranią

Gość dscssdcd
i żeby było jasne nie mówie ze wy jesteście umordowane matki polki zapuszczone. mówie jak ja będę wyglądała. bo tak o sobie wyobrażam i nie podoba mi sie ta wizja wcale a wcale. dobrze ze mój facet nie naciska na dziecko

a ja bałam się i porodu i macierzyństwa a w efekcie i jedno i drugie wcale nie okazało sie takie złe. Dziecko owszem, czasem mnie do szału doprowadza i meczy ale kocham je nad życie i jak czytam co tu niektóre mamy pisza to mam prawdziwego aniołka ;) Po porodzie trzeba troche odczekać ale wraca sie do swojej figury powolutku (tak u mnie to wyglądało). Na początku fakt - nie ma się czasu ani ochoty dbac o siebie ale z czasem jak ktoś ma dobre nawyki to do nich wróci i taka zapuszczoną, przemęczona mamusią to ja byłam może z 5 m-cy ;) Wiesz, wszystko zależy od Twojego podejścia i nastawienia - jak będziesz sobie siebie wyobrażać jako zapuszczoną, zaniedbana, zmęczoną mamę to taka będziesz... A wyobraź sobie, że jednak wcale nie musi tak być...

Mi położna dała bardzo dobrą radę, powiedziała: "nastaw się, że to boli, bo boli jak cholera, ale dasz radę" i naprawdę nastawiłam się, że będzie "bolało jak cholera" i okazało się, że dałam radę... O dziwo, bardzo dobrze wspominam poród, niezapomniane przeżycie, gorsze było szycie krocza, ale też do przejścia :) A z takich dodatkowych rad, weź sobie wodę do picia, bo zasycha w gardle przy oddychaniu buzią :) najlepiej w małych butelkach z dzióbkiem, bo łatwiej pić. I weź sobie ciepłe skarpetki, jak ja rodziłam to były upały, a posłuchałam dobrej rady i miałam ze sobą ciepłe skarpety i bardzo się przydały :) w pewnym momencie miałam po prostu lodowate nogi i bardzo mnie to drażniło, a skarpetki (moje ulubione, bo bardzo wygodne) załatwiły sprawę :) Jak będziesz miała pierwsze bóle to spróbuj się jeszcze na spokojnie zdrzemnąć, ja tak zrobiłam, wmówiłam sobie, że będę przecież musiała być wypoczęta i przytomna przy samym porodzie i po prostu przysypiałam między skurczami, a niektóre nawet udało mi się przespać ;) Życzę Ci tak fajnego porodu jak ja miałam, fajnej położnej, takiego wsparcia ze strony męża jakie ja otrzymałam. PS A z dziećmi to bywa różnie, moja córcia zaraz po przyjściu ze szpitala spała co noc 4 godziny z rzędu i to między 12 w nocy a 4 rano, jak miała 6 tygodni pierwszy raz przespała 10 godzin też w nocy od 22.00. Nie wiem co to kolki, ani płacz bez przyczyny, a nieprzespane noce jestem w stanie policzyć na palcach jednej ręki. Więc może uda Ci się trafić tak dobrze jak mi :) czego z całego serca Ci życzę. Powodzenia

Gość dscssdcd
no to pozazdrościć kobiety ;)

Gość Agulenka.
To dziękuję=) Wiem że jak mnie złapie i wszystko się zacznie to będę się bała.

Gość a ja dam inna rade
mianowicie : wiele osob pisze ze porod to pikus , przejdzie sie go , zapomnisz -fakt zapomnisz ale nastaw sie ze to nie jest latwe i boli jak cholera :O ja szlam na porod z usmiechem na twarzy , bo kazdy mowil , da sie przezyc , nie jest tak zle bla bla bla a z bolu to bylam juz gotowa samobojstwo popelnic , szlam z usmiechem a wyszlam z beczem nie boj sie , ale nastaw sie ze to ... jednak ciezki bol jest

Gość Agulenka.
2 lipca mam termin. nawet nie mysle o porodzie tylko boje sie ze nie jestem nastawiona na bol

Łoo tam nie będzie tak żle kochana, ja też 3 miesiące temu przeżywałam , i im było blizej tym mniej się bałam jechałam do szpitala z nastawieniem żeby jak najszybciej już urodzić(bo nie miałam siły juz chodzić) i wrócić do domu szczęśliwie z dzidziusiem, bo się nie mogłam doczekać pchania wózka :))) a lekarz mnie pocieszał że jak weszło to i wyjsc musi :)) najważniejsze to pozytywne myślenie.

No a boleć to musi cóż, tak jesteśmy stworzone, jedną boli mniej a drugą bardziej, pomyśl tylko o dziecku wtedy że juz wkrótce je zobaczysz. "Najfajniejsze" są pierwsze chwile razem na łózku , (bynajmniej ja tak wspominam), wszystko boli jak cholera, a mały się patrzy na mnie tymi małymi ślepkami i czujesz się od razu lepiej, chociaż nie wiadomo kto z nas wtedy był bardziej głodny:))) pozdrawiam i dużo pozytywnych wibracji przesyłam:)

Gość Agulenka.
Właśnie chyba tylko dziecko będzie moim znieczuleniem. ja nie chce rodzic 14 godzin jak niektóre kobiety. boję się że mnie to spotka..