Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak to juz jest

Grożenie ?? Czy iść na policje ?

Polecane posty

Gość tak to juz jest

Czy jest jakiś pragraf na grożby , dokładnie grożenie utraty życia ? Czy można z tym iść na policję ? Czy powinno się to nagrać ? Jakie są ewentualne kary za to ?

tak kochana, nie daj się! art. 190 KK 1. stanowi: "Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2." groźba karalna

Gość tak to juz jest
Mój były chłopak grozi mi , że mnie zabije, nie zrobi tego, ale sam fakt mnie przeraża.

Gość bardzo ciekawe-
womanontheway moja koleżanka chodziła wielokrotnie na Policje, miała obdukcje błagala zeby cos z jej konkubentem zrobili, bo też jej ciągle grozi zachowuje sie jak wariat na przemian wyspiewując piosenki o smierci, po groźby, że ja zabije potem siebie- i co ? Policja mówi "potrzeba świadków" tylko kto pójdzie jak kazdy się go boi. Ona chodzi zastraszona, na każde stukniecie sie zrywa i co ma zrobić ? Policja dopiero zareaguje jak on ja zabije!

Gość bardzo ciekawe-
Koleżanka tez puszczała nagrania jak sie jej odgrażał i spisali tylko protokół, na tym sie sprawa zakończyła, a chodziła tam chyba ze cztery razy. Powiedzieli zeby poszla mieszkać do kogos z rodziny i to ma być sprawiedliwośc ?

Gość bardzo ciekawe-
autorko a skad ta pewnosc, że tego nie zrobi ?

Gość a co to znaczy ze nie zrobi te
-go .Skąd masz taką pewność ? ile to sie słyszy ,że TAKI SPOKOJNY A ZABIŁ! to są GROŻBY KARALNE !!!

Gość a co to znaczy ze nie zrobi te
art. 190 KK 1. stanowi: "Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2." Groźby karalne są najczęściej formułowane słownie (bezpośrednio lub telefonicznie) lub pisemnie (listy z pogróżkami, wiadomości w formie elektronicznej). Przedmiotem gróźb są przeważnie zapowiedzi aktów przemocy, dokonanie szkód na mieniu bądź ujawnienie kompromitujących informacji (o ile takie ujawnienie naruszyłoby przepisy prawa). Czyn ma charakter umyślny.

Gość tak to juz jest
Dużo rzeczy się mówi, ale niekoniecznie się je robi. Mimo wszystko wolałabym to zgłosić policji może dałby mi spokój w końcu. Nie wiem sama co teraz robić

Gość ggdfgfdfg
art 21 K.C. przeczytaj ,

Gość mściwa Gośka
policja ma to gdzieś, z reszta oni wszystko mają gdzieś , albo nie mają uprawnień:D śmiechu warte:D raz ,że trzeba mieć śwadków ( najlepiej wysoko postawionych) a dwa - takie groźby to dla nich mała szkodliwość czynu:D

Gość buio
Jaki problem? Idziesz na policję i składasz doniesienie - a oni MUSZĄ je zarejestrować. Nic cię to nie kosztuje. Niekoniecznie od razu zareagują, ale wystarczy jełśi nagrasz na komórkę takie groźby albo zachowasz sms a to już jest jakiś dowód, przy drugiej skardze na policji reakcja będziena pewno. Informujesz faceta o złożeniu doniesienia na policję. Z reguły juz wtedy da ci spokój, jelsi nie, to wizyta panów w mundurach na pewno go ostudzi.

Gość a może założ
mu w Sądzie sprawe z oskarżenia prywtanego?, może się przestarszy jak dostanie wezwanie i da tobie spokój