Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przecież i tak mało kto

Czemu za miliardy złotych utrzymuje się wyższe uczelnie,

Polecane posty

Gość przecież i tak mało kto

pracuje w swoim zawodzie,a jeżeli już to za pieniądze nie większe niż w w Mcdonaldzie.Czy nie lepiej byłoby rozbudować sieć drogową za to.I nie ściemnijacie o poszerzaniu horyzontów,przecież prawie wszyscy studenci wymęczają jedynie papier.Takie jest szkolnictwo.

Gość gvebaebharbh
spróbuj zlikwidowac jak jesteś taka mądra:) Zaraz podniesie się lament środowiska akademickiego i samych studentów, że jak. Ja uważam, że studia powinny być płatne, ale studenci z wysoką średnią powinni dostawac bardzo wysokie stypendia, zeby opłaty im się zwracały. I to samo ludzie ubodzy, których nie stać na studia, też powinni dostawać na pierwszym roku, ale jak się okaże, że oceny mają kiepskie, to już nie.

Gość dederwsaa
nie zgadzam sie z płatnymi studiami, potem studiują sami bogacze, a biedni często mają same tróje, bo żyją w stresie, mają problemy materialne i życiowe i źle wyglądają a przez aparycję zaniża im się oceny. Zazwyczaj ci biedni pracują w swoich zawodach właśnie, po prostu pootwierano płatne studia i jest za dużo studentów bo uczelnie trzepią kasę na prywatnych

Gość gvebaebharbh
jak komuś zależy to sobie poradzi. Stypendia za wyniki powinny być na tyle wysokie, zeby można było opłacić studia, akademin i jakieś minimum życiowe. Jak ktos ma problemy w domu uniemożliwiające naukę, to może na pierwszy rok wziąc kredyt studencki i z niego opłacić akademik i żarcie. Potem ze stypendium.

Gość gvebaebharbh
poza tym z doświadczenia z moich studiów wiem, że jest na ogół odwrotnie. Ci bogaci, co żyją za kasę rodziców, często jechali na trójczynach, bo im się nic nie chciało poza imprezowaniem, a biedniejsi, którzy musieli np. dorabiać po zajęciach uczyli się pilnie, bo im zależało i widać to było po ocenach.

Gość dederwsaa
gorzej jak nie ma kto podżyrować kredytu a stypendia są żenujące, dziecko w jakiej ty rzeczywistości żyjesz, nie byłaś nigdy biedna to nie opowiadaj głupstw

Gość dederwsaa
za co opłacisz te studia za stypendium? A kredyt, można wziąć ale trzeba spłacać po studiach wtedy gdy każdy marzy o własnej garsonierze to musi spłacać kredyt studencki bzdury, bzdury

Gość gvebaebharbh
czytaj ze zrozumieniem. Piszę, jak moim zdaniem POWINNO być, a nie jak JEST. Wiem, że stypendia są niskie, ale jeżeli wprowadzono by płatne studia, to POWINNY być w takiej wysokości, żeby te studia opłacić i utrzymać studenta. Napisałam to wcześniej. Ten topik to jest takie "gdybanie", a nie analiza obecnego systemu. A kredytu studenckiego nie trzeba żyrować.

Gość dederwsaa
znałam bardzo zdolnego studenta który oszalał z biedy, nie skończył II roku, kto mu pomógł?

Gość gvebaebharbh
A ja znałam bardzo dużo osób z biednych rodzin, które skończyły studia z wysokimi ocenami. Jeżeli byłoby tak jak piszę, to twój zdolny, ale biedny student dostawałby kasę na studia, akademik i jedzenie i nie oszalałby.

Gość dederwsaa
a skąd tą kasę by uczelnia wzięła?

gveba> myślę podobnie. Studia dziś powinny być płatne chociażby dlatego, że masa ludzi studiuje za pieniądze polskiego podatnika a potem pryska dorabiać inne landy ;) I mam takie samo zdanie na temat stypendiów, to wyrównałoby szanse.

Gość dederwsaa
a ty pewnie skończyłaś za darmo ale teraz jesteś mądra

deder> jak to skąd uczelnia wzięła by tę kasę? Z czesnego. Jak myślisz skąd Harvard ma kasę żeby dać stypendium Polakowi, synowi sprzątaczki i budowlańca. Chociaż dzieciak i tak pewno słodko tam nie ma :( Ale za to jaką przyszłość przed sobą.

Gość dederwsaa
moja droga dużo uczelni kształci oprócz bezpłatnie drugie tyle płatnie, płacą grubą kasę i dalej nie mają na stypendia

Moja droga, i to też jest niesprawiedliwe! Studenci zaoczni raz muszą opłacać swoje studia sami, bo już pracują, a drugi raz studia dzienne swoim kolegom, bo przecież płacą podatki. Moim zdaniem to nie w porządku.

Gość gvebaebharbh
stypendia dla najlepszych mogłoby dawać państwo. Lepsze to niż to co się dzieje teraz, płacimy za rzesze studentów, którzy studiują dziennie na bezpłatnych studiach i mają same tróje.

Gość dederwsaa
studia zaoczne są dużo lżejsze, nie pitol. to jak porównać zawodówkę i liceum

Gość dederwsaa
więcej płacisz za tych nierobów w rządzie i ich pensje

Gość dederwsaa
poza tym ten problem sam się ureguluje, już nie oplaca się studiować, jest masa bezrobotnych z wyższym wykształceniem, lepiej mieć dobry zawód

To jak lżejsze, to mają sponsorować Tobie? A to niby z jakiej racji? Niech każdy płaci za siebie. Nie widzę powodu, dla którego miałoby być inaczej.

Gość gvebaebharbh
a skąd. Ja studiowałam dwa kierunki (na tej samej uczelni), jeden dziennie, drugi zaocznie i nie zgodze się z tym, ze zaoczne są lżejsze. Na zaocznych było sporo osób, które w ogóle nie powinny się na te studia dostać, ale wyleciały po pierwszym roku. Na dziennych za to było mnóstwo nierobów-imprezowiczów, którzy potrafili pójść do wykładowcy i błagać o przełożenie koła, bo już w danym tygodniu jedno było zaplanowane, a oni przeciez nie nauczą się na dwa:) Państwowa, dobra uczelnia:)

Z tym ostatnim akurat się zgodzę. Ale i tak bardzo wielu np. inżynierów pryska gdzie się da, chociaż oni akurat na brak pracy w Pl narzekać nie mogą. Płac takich najgorszych też chyba nie mają. To samo lekarze.

Gość gvebaebharbh
a co do tego, ze studia się nie opłacają się zgodzę:) dzisiaj czytałam artykuł, że prawie nikt nie zapisuje się do szkół zawodowych i pewnie lada moment znalezienie dobrego stolarza, kafelkarza czy szewca będzie graniczyło z cudem.

Gość dederwsaa
U nas na dziennych po pierwszym roku wyleciało 30 % studentów, poza tym zależy od kierunku. Jeszcze zauważ że w Polsce bardzo trudno znaleźć pracę i czasem możesz szukać rok i nic nie znajdziesz , tam znajdziesz z łatwością

Gość dederwsaa
Polska to trzeci świat, równie dobrze mogłybyście zażadać płacy minimalnej w wysokości 3000 zł

Gość dederwsaa
Jeszcze dodam że tych płacący 10000 za rok traktowano jak święte krowy

Gość gvebaebharbh
wystarczy mi porządny zasiłek w pierwszym roku urlopu wychowawczego:) Fajnie jest pomarzyć:)

teraz to kazdy chce studiowac a uczelnie prywatne chca zarabiac proste z tymi stypendiami to dobra sprawa bo nie kazdy ma mozliwosc kredytu studenckiego ktos to musi pozyrowac zazwyczaj rodzice u mnie powiedzieli absolutnie siedze zagranica i zarabiam na studia zaoczne bo w polsce za 1300zl to na nic by mi nie starczylo ale znowu stypendia bylyby tez dobre dla studentow zaocznych tyle ze oni maja gorzje bo musza godzin prace i nauke przez to maja o wiele mniej czasu:(