Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość innninn

Jak w tym kraju żyć normalnie?

Polecane posty

Gość innninn

Wiem że kafe jest siedliskiem samych zamożnych i pięknych ludzi ;) więc pewnie mi pomożecie. Czy da się w tym kraju godziwie zarabiać? Pracuję na pół etatu za psie pieniądze, kończę studia licencjackie i nie chcę isc na mgr bo wiem że to i tak mi nic nie da (tak, spieprzylam sprawę z wyborem kierunku), ale czy rzeczywiscie nie da się normalnie żyć w tym kraju? :/ Myślę nawet o wyjeździe, ale nie znam angielskiego na tyle dobrze żeby się tam swobodnie czuć :/

Gość A,NAl i Zato,R
a kochasz mnie ? tesknisz? chcesz abym wypełnił cię od srodka?

Gość da sie i wcale nie trzeba miec
wyksztalcenia. znam mase znajomych co pracuje na niezlym poziomie i w branzach innych niz kierunek studiow.

Gość innninn
Po znajomościach? Czy jak?

raczej uczciwie, mało kto się potrafi czegokolwiek w tym kraju dorobić. Poza garbem oczywiście :-D

Gość ggjgghg
co studiowałaś?

Znam ludzi którzy sporo poświęcili by osiągnąć to co mają, wiedzieli czego chcą i uparcie dążyli. Niektórzy spłacają kredyty itp. ale osiągnęli co chcieli. Najlepiej to żeby zerowym wysiłkiem wszystko samo przychodziło.

Gość innninn
idiotyczny humanistyczny kierunek bez przyszłości. To jest do dupy, że tylko ludzie z wyższym technicznym wykształceniem mogą żyć w tym kraju.

Gość A,NAl i Zato,R
czy to normalne?:-D :-D

Gość innninn
Spoko że spłacają kredyty. Znaczy że żyją w ciągłym stresie i jak im się coś spieprzy to są w głębokiej dupie. Zresztą mi żaden bank by nie dał kredytu :/

Chcąc coś osiągnąć musisz ryzykować. Potem ryzyko powoli znika, jak dobrze zainwestowałaś. Im na początku też by nikt kredytu nie dał, sami na wszystko zapracowali. Są też tacy co mają szczęście, ale wytrwałość to podstawa.

Gość A,NAl i Zato,R
kultura zdałas maturę?

Gość innninn
Łatwo się mówi. Mieszkam w sporym mieście, gdzie każdy biznes upada bo wszystko tu już jest. zadna nowa knajpa, sklep, budka z piwem, fryzjer itd nie są juz potrzebne. Rozkręcanie własnego biznesu w takich okolicznosciach jest bez sensu, chyba tylko zeby sobie dołożyć sznur na szyję :/

Gość dsfdfdddvfd
oj, to gratuluję, że nie idziesz na mgr! też bym nie poszła, ale niestety miałam jednolite mgr :/ strata czasu.

uwazam ze nie !!! mieszkam zagranica i nie musze ryzykowac ani niczego poswiecac zeby normalnie zyc. widocznie takie rzeczy to tylko w polsce.

Gość innninn
Dzięki za gratulacje :) Najgorsze że wszyscy znajomi-idealiści, oraz rodzice, ubolewają nad tym że nie chcę już dalej studiować. Ale widzę co sie dzieje, i już wolę przez te kolejne 2 lata pracować, nawet za grosze, niż je stracic na studia po których będę gówno miała :/

Gość panna z wyższym wykształceniem
autorko, a dlaczego nie poszłaś na techniczne? bo Ci się uczyć nie chciało!! ja zakuwałam po nocach, sprawozdania robiłam, projekty i teraz mam za to godziwe pieniądze!!

Gość MI DUZO ALE BYLO Z CZEGO
DA SIE JAK SIE MA USTAWIONA RODZINKE ZE ZNAJOMOSCIAMI, MOZNA W POLSCE DOSTAC DOBRA PRACE JAK "MAMUSIA ZALATWI" BO INACZEJ NIC NIE BEDZIE. JA MAM TAKA SYTUACJE JAK TY EHH POLSKA CO SIE Z NIA STALO

Nieee anal :( Ja w zawodówce, na sprzedawczynię się robię :O U mnie w domu idealistką jestem ja, ale przyznam, że po prostu mam takie możliwości. Mimo to staram się jakoś wszystko połączyć. Próbuję być w pełni niezależna, ale wiadomo jak jest. Co do języka, to podobno najlepiej jest się właśnie uczyć na wyjeździe. Szczęście się przydaje jednak.

Gość innninn
Nie poszłam na techniczne bo mnie to nie interesowało. Nie wykonywałabym swojej pracy dobrze, nawet gdybym na takie studia poszła, bo od razu na starcie bym się skazała na wykonywanie całe zycie pracy do której nie mam talentu ani zamiłowania. Myślałam o architekturze itp. ale to są studia na które trzeba mieć pieniądze - przybory itd kosztują dużo. Zresztą nie w tym rzecz. Rzecz w tym że coś z tym krajem jest nie tak, jeżeli tylko absolwenci kierunków ścisłych mogą żyć normalnie. Przecież ja nie marzę o zarabianiu kokosów, chce po prostu żyć jak człowiek. A co z ludzmi którzy nie mają żadnego wykształcenia? Na odsztrzał? Bo nie skonczyli technicznych studiów?

Gość budowlaniec
nie znasz dobrze języka po 15 latach nauki ?

Gość innninn
?? Nie rozumiem, do mnie jest to pytanie? Nie uczyłam się żadnego języka 15 lat.

Gość budowlaniec
angielski jest od pierwszej klasy podstawówki obowiązkowy więc jeśli jesteś po maturze to ile lat się uczysz ?

Gość innninn
Od 1 klasy podstawówki? Może teraz tak jest, ja nie miałam. Miałam angielski w gimnazjum i liceum. Na studiach przez 2 semestry rosyjski.

Gość ja kończyłem
podstawówkę trzydzieści lat temu i angielski był obowiązkowy od szóstej klasy