Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 1988LV426

DZIADKOWIE CHCĄ ZMUSIĆ NAS DO ŚLUBU

Polecane posty

Gość fghrtyrtyrt
Dlatego mowie, ze skoro nie sa wierzacy to niech go nie chrzcza. Czemu chrzest jest dla dziecka? Chrzest jest dlatego ze "nie wypada nie chrzcic". Juz widze jak ono przyjmuje wiare, ciekawe po kim.

Gość fghrtyrtyrt
i nie jestem fanatykiem. uwazam, ze jesli sie juz wybiera jakas wiare/kosciol to nalezy zyc z jego nakazami a nie - wybierac to co wygodne a reszte odrzucac.

Gość 1988LV426
Wiara to nie tylko chodzenie do kościoła połowa tych co w niedziele na msze zasuwa to więksi grzesznicy od tych co nie chodza modlę się codziennie w domu

Gość fghrtyrtyrt
No wlasnie, czyli nie zachowujesz zasad religii katolickiej. Dlatego uwazam, ze nie powinnac chrzcic dziecka w tym kosciele. Ochrzcij je sama w domu np. Apropos grzesznikow chodzacych do kosciola (tak, masz racje, wiekszosc z nich to hipokryci ale TY jestes taka sama): zostawmy innych, skupmy sie na sobie, wtedy swiat bedzie lepszy.

Gość 1988LV426
A masz ty taką pewność , że biblia trafiła w twoje rece taka jaka byla stworzona, ? kosciół jest instytucja manipulujaca, zauwaz ze watykan jest najbogatszym krajem mogli ja zmodyfikowac pod swoje potrzeby i zapewne tak zrobili po co kosciołowi tyle złota itp po co babcie ślą te renty skoro to na chore dzieci nie idzie tylko na helikopter rydzyka?!

Gość 1988LV426
dlatego nie chodze zeby nie powielic liczby hipokrytów w jedym miejsu dzięki

Gość 1988LV426
A te stare mohery mnie przyprawiaja o bol glowy. Nie moge patrzec jak te rozlale staruchy daja na tace i wiecznie biednemu ksiedzowi daja na kolede pol renty/wyplaty.

Dajcie dziewczynie spokój ja dziecko ochrzciłam bo czego ma za moje grzechy odpowiadac? a slub tez wezme jak bede gotowa

Gość 1988LV426
Qrenia dzieki za wsparcie jak widac nie tylko ja tak uważam:)

Gość cvdfvbftgrbrba
a zapytałyście to dziecko czy chce być ochrzczone? Dla mnie to obrzydliwe zmuszać kogoś, kto nawet nie potrafi mówić, do uczestnictwa w jakiś obrządkach religijnych.

Dziwne masz podejście autorko ..;/ Chrzest to nie jakaś folklorystyczna tradycja, tak samo jak ślub kościelny to nie bal przebierańców i impreza rodzinna (bo wtedy już mówimy o weselu, które jak najbardziej jest tradycją). Mężowi nie przeszkadza że nie macie ślubu kościelnego? Poza tym, w czym przeszkadza Ci powiedzenie "tak" przed ołtarzem choćby dla męża, skoro jak mówisz dla niego chrzcisz dziecko? Jak dla mnie po prostu nie jesteś pewna uczuć do swojego faceta, cywilny ślub traktowany jest tak takie trochę "małżeńśtwo na próbę" przez ludzi ekhm "wierzących niepraktykujących" jak to się określa dość pokracznie .. Zależy Ci na imprezie, zrób ją w jakąś rocznicę, albo w ramach odnowienia przysięgi małżeńskiej,a nie traktuj sakramentu jak okazji do wbicia się w białą kieckę i zjedzenia schabowego z rosołem w towarzystwie ciotek i kuzynek ...

mi też jeden ksiądz chciał dac ślub za jednym zamachem z chrzcinami i powiedział ''białej sukni to przeciez i tak juz nie załozysz bo dziewicą nie jestes'' hahaha myslalam ze padne teraz 3/4 to ''niedziewice'' w białych sukniach. tak mu też odpowiedziałam i podziekowalam. dziecko ochrzcilam w innym Kosciele. Zresztą co niedziele jestem z mężem na mszy, a że nie mamy ślubu. nie jestem na to gotowa i nie będe robila nikomu przyjemnosci. Ty też nie pozwól sobie nic narzucac.

Gość fghrtyrtyrt
Babcie moherowe i grzesznicy to tez inna sprawa. Nie musisz do tego kosciola przeciez nalezec, ale skoro NIE CHCESZ DO NIEGO NALEZEC to po co chcesz chrzcic w nim dziecko?

obrzydliwe to jest jak polki leca na ciapatych i zmieniają wiare na islam, potem są bardziej muzułmanskie niz same muzułmanki. Dziewczyna jest matką i chce ochrzcic dziecko i ma do tego prawo.

dyskusja na temat po co chrzesz chcic dziecko jest głupia. ja nie mam ślubu a uważam sie za dużo lepszą katoliczkę niż nie jedna z was mających ślub. zajmijcie sie swoimi sprawami. autorka nie ma dylematu czy ochrzcic dziecko czy nie. temat był inny.

Gość fghrtyrtyrt
dlaczego ma do tego prawo? Świadkowie Jehowy nie pozwoliliby sie jej ochrzcic (dzieci oni nie chrzcza) skoro nie kultywuje ich wiary. Dlaczego w kosciele katolickim to "ma prawo" chociaz nie kultywuje wiary przez niego gloszonej?

QRania - ale to przecież dobrze że chce ochrzcić dziecko, nikt tego nie kwestionuje .. :) aczkolwiek dziwny jest cały kontekst, chrzest w kościele tak, ślub w kościele nie, bo chcę zrobić imprezę.. to tak jakby dziecko nie poszło do 1-szej komunii,bo rodziców nie stać na nowy komputer .. ;/

Ja nie mam ślubu do KOsciola chodze, wspieram akcje charytatywne, modlę się 2-3x dziennie. Znam pismo Świętę, znam Koran interesuje się religiami. Nie kradnę, nie pije, nie puszczam się. NIe uważam się za nie praktykującą. Chciałam ochrzcic dziecko to ochrzciłam. Autorka tez chce wiec to jej sprawa, a nie wasza czy powinna czy nie. Co do Świadków Jehowy nie będę sie wypowiadac bo sekt nie uznaje. Moge jedynie porównać w kontekscie np Islamu. Tam sobie dzieci religii nie wybireają i zmienic nie mogą. Jesli autorki dziecko będzie chciało odejsc kiedys od Kościoła to to zrobi. Autorki obowiazkiem jest zadbać o chrzest!

dziwne jest to, że dziewczyna nie chce ślubu na wariata? dla mnie jak najbardziej zrozumiałe. Dlaczego ma brac pod presją przeciez chce go wziąść ale kiedy bedzie gotowa. Ile jest samotnych , matek, gówniar które się puscili/puszczają i nikt nie robi problemów. Autorka ma jednego partnera z ktorym planuje małżenstwo. Nie widzę powodów by ją tu atakowac!

Gość malinquinna
up