Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Airka.

Czy pielegniarka ma prawo ochrzcic dziecko w szpitalu?

Polecane posty

Gość Airka.

Mojej przyjaciolki dziecko zostalo ochrzczone po cichu przez pielegiarke, wbrew jej woli. Rodze na dniach i nie chce zeby to samo stalo sie z moim dzieckiem... :/

Gość niedlugo matka
A dlaczego nie chcesz ochrzcić? Uwierz, że dla dziecka to na prawdę ważne. Dlaczego chcesz mu to odebrać?

Gość o czym Ty mówisz
? czy dziecko koleżanki było w krytycznym stanie? bo jeśli tak, to faktycznie położne czy pielęgniarki mogą ochrzcić dziecko z wody, ale za pozwoleniem matki zdrowego dziecka nikt Ci nie będzie chrzcił:O

niedługo matka, nie wszyscy muszą mieć takie poglądy jak Ty i chcieć chrzcić dziecko, nie sądzisz?

Gość spokojnie, taki chrzest jest
"nieprawomocny". chrzest z wody przez dowolną osobę jest dopuszczalny tylko gdy życie dziecka jest zagrożone i de facto uznawany jest tylko gdy dziecko umrze. jesli dziecko przezyje to należy chrzest potwierdzic w kosciele. mozesz spokojnie uwazac ze dziecko jest nieochrzczone, jesli to Ci tak przeszkadza.

Gość niedlugo matka
Bez sensu. Co tu decydować? Przecież nie będzie chodził do osiemnastki z piętnem grzechu! A co z innymi sakramentami? Komunia? Bierzmowanie?

niedługo matka, wiesz że na świecie sa ludzie innych wyznań albo ludzie niewierzący? więc te inne sakramenty dla nich tez nic nie znaczą, a jak dziecko podrośnie to może wybrać

Gość do niedlugo matka
a nie bierzesz pod uwage ze rodzice tego dziecka moga byc niewierzący...

Gość skoro nie wierzysz w chrzest
To dziecko nie zostało ochrzczone, ale po prostu ktoś polał mu główkę wodą i wymamrotał jakieś słowa. TU JEST BARDZO ISTOTNA SPRAWA - jesteś ateistą, więc takie czary, które przecież dziecku ani nie pomogły, ani nie zaszkodziły, będziesz tolerować z wyrozumiałością i może nawet trochę folkloru w tym zobaczysz. NO CHYBA, ŻE TY JESTEŚ ZWYKŁĄ BEZBOŻNICĄ i masz żal, że ktoś dzieciaka ochrzcił, a ty go szatanowi chciałaś poświęcić i oddać. Zdecyduj, jak jest naprawdę. Chrzest jest dla ciebie nieszkodliwym zabobonem, czy jest ważnym symbolem i to właśnie cię tak strasznie wkurzyło?

Gość niedlugo matka
Rodzic sobie może nie wierzyć ale co do dziecka to nie wiadomo. Należy dac mu szansę na życie w wierze jako dziecka bożego. Nie wolno mu tego dobierać. Jeśli sam zdecyduje, ze nie chce to wtedy będzie to jego decyzja.

Gość Airka.
Chrzest jest dla mnie glupota i nie chce zeby moje dziecko bylo ochrzczone. Nie bo NIE. Tak samo jak nie chcialabym zeby ktos wzial dziecko na rece i wymamrotal formulke o allahu i mahomecie.

Gość a co ma byc z sakramentami?
"niedlugo matka - Bez sensu. Co tu decydować? Przecież nie będzie chodził do osiemnastki z piętnem grzechu! A co z innymi sakramentami? Komunia? Bierzmowanie?" przyjmie jak bedzie chcial. jak problem? poki co sakramenty nie są brane obowiazkowo w okreslonym wieku.

Gość jezeli chce czekac z tym
niedlugo matka - przeczytaj te swoje zdanie: Rodzic sobie może nie wierzyć ale co do dziecka to nie wiadomo. Należy dac mu szansę na życie w wierze jako dziecka bożego.] tak z dziesiec razy a przyn ajmniej kiedy zrozumiesz absurdalnosc tego stwierdzenia i wroc tutaj do dalszej dyskusji 😴

Gość ta fanatyczka nic nie zrozumie
Przed chwilą założyła temat, że właśnie jest w ciąży i pyta, czy będzie mogła ochrzcić jedniodniowe dziecko, żeby nie było w stanie grzechu pierworodnego ani chwili :O Raczej nie ma pola do dyskusji z takim fanatyzmem.

Gość ojciec chrzestny2
Chrztu moze udzielić każdy. Żeby jednak sakrament byl wazny powinny byc jednocześnie spelnione 2 warunki: 1. Ten ktory chrzci musi mieć powazna intencję ochrzczenia. Nie bedzie np. wazny "chrzest" w dzieciecych zabawach ani "udzielony" przez aktora na planie filmowym. 2. Osoba chrzczona (lub gdy chodzi o dziecko jego rodzice) muszą mieć wolę przyjęcia chrztu. W opisanej sytuacji chrzest udzielony przez pielegniarkę wbrew woli rodziców byl niewazny.

mama mi mówiła, że ja byłam chrzczona w szpitalu, miałam 9 dni i trafiłam do szpitala bo brat mne czymś zaraził ;) podobno nawet ksiądz był :D

Gość MI_zielone
Boze, ale problem, niech kolezanka przyjmie, ze baba dziecko wykapala i juz, jak jej sie idea chrztu nie podoba.