Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość byc-moze-przyszla-studentkaa

Akademik czy mieszkanie? Kiedy szukać mieszkania? KRAKÓW

Polecane posty

Tak jak w temacie - co bardziej polecacie - szukac mieszkania (wyzsza cena) czy skladać papiery do akademika (nizsza cena). Co bedzie jesli w sierpniu okaze sie ze nie zostalam przyjeta do akademika? Czy nie będzie wtedy już za pozno na szukanie mieszkania w przyzwoitych cenach? Duzo moich znajomych ma juz zaklepane mieszkania mimo, że nie wiedza gdzie się dostaną na studia... ;/ i czy w ogóle. Doradzcie cos! Najlepiej z własnego doświadczenia

Mieszkanie - większa wygoda, spokój kosztem ceny. Akademik - mniejsza wygoda, ale wspomnienia nie do opisania, brak spokoju ;) Jak wole akademik. A co do szukania mieszkania w sierpniu to nie będzie moim zdaniem problemu :)

moze ktos jeszcze?:)

Gość złóż podanie o akademik
bo to nie cyrograf - jak ci się nie będzie podobać, albo znajdziesz lepsze mieszkanie to się z niego wyniesiesz albo wcale się nie wprowadzisz - za to nie biją. Na początek w akademiku możesz pomieszkać - z szukaniem mieszkania dla studenta nie jest tak źle: w takich mieszkaniach jest duża rotacja: a to ktoś się pokłócił, a to się zakochał, a to wyjechał do Anglii, a to wyleciał ze studiów, a to skończył studia - i wciąz, o każdej porze roku akademickiego można znaleźć ogłoszenia z cyklu: "szukam współlokatorki od zaraz". Najkorzystniej jest szukać mieszkania na początku lipca, bo wtedy najwięcej lokatorów mieszkania studenckie opuszcza -ale najkorzystniej tylko i wyłącznie wtedy, gdy wiesz, że chcesz mieszkać w wynajętym mieszkaniu, a nie w akademiku, gdyż wynajęcie mieszkania wiąże się z kosztami takimi jak kaucja, opłata za rezerwację miejsca na czas wakacji - jeśli miałabyś mieszkać potem w akademiku, to się zwyczajnie nie opłaca. Ale jeśli miałabyś mieszkać w mieszkaniu, to opłaca się. Więc nie śpiesz się :)

Gość liw3uhrw23rj
Ja mieszkam juz 4 rok w akademiku, ale na przyszły rok chyba wyprowadzę się z moim narzeczonym do kawalerki. Tobie na pierwszy rok polecam akademik. Akademik plusy: Nie musisz martwić się o opłatę rachunków Nie musisz oszczędzać na wodzie, prądzie i gazie Masz tani i dobry internet (najczęściej opłata raz na rok lub na semestr) Masz dookoła sporo znajomych Masz od kogo pożyczyć wieczorem książkę czy notatki Częste dobre imprezy Turniej między akademikami Juwenalia zazwyczaj na osiedlu studenckim Blisko sklepik czy bufet (w większości przypadków mieszczą się one w akademikach) Minusy akademików: Może Ci się trafić mały i zaniedbany pokój W niektórych akademikach łazienki w bardzo złym stanie Częste bardzo głośne imprezy i głośni sąsiedzi Problemy z uzyskaniem pokoju koedukacyjnego ;) Problemy z uprawianiem seksu :D A z mieszkaniem jest dokładnie tak samo, tylko plusy zamień sobie na minusy i odwrotnie. Generalnie na pierwszy rok-dwa polecam akademik.

Gość sdssdfasdss
liw3uhrw23rj i studiujesz Turystyke i rekreacje?

Gość liw3uhrw23rj
Nie, ale mój brat tak :)

o dzieki za takie informacje ciekawe :D duzo sie dowiedziałam dzieki wam ; ) chyba faktycznie wybiore akademik. Prawda to ze na politechnice krakowwskiej do akademikow przyjmowani sa wszyscy studenci 1 roku? a ci z zasilkiem mga wybrac mieszkanie? Pierwszenstwo beda miec studenci z politechniki? (wybieram sie na UR)

Gość liw3uhrw23rj
plus mieszkania w akademiku jest jeszcze taki, że jak Ci sie nie spodoba to mozesz sie z niego wyporowadzic w każdej chwili, z mieszkaniem wygląda to tak, że najczęściej podpisujesz roczną umowę i musisz tam mieszkać przez cały czas trwania umowy. Chyba tak własnie jest, ale nie jestem w 100%

Dzięki za rady naprawdę się przydały choć nie powiem, że liczę na więcej opinii :):)

Gość carpee_08
Na początek może być rzeczywiście akademik, zobaczysz jak to jest, kase się zaoszczędzi, a później możesz wynająć. Polecałabym szukać na europejskim - dobry standard, a przy wynajmowaniu powinno być ok. Jeśli chodzi o kupno też nie jest źle - przystępne ceny jak na krk - 280 za 42 m

Gość carpee_08
Na początek może być rzeczywiście akademik, zobaczysz jak to jest, kase się zaoszczędzi, a później możesz wynająć. Polecałabym szukać na europejskim - dobry standard, a przy wynajmowaniu powinno być ok. Jeśli chodzi o kupno też nie jest źle - przystępne ceny jak na krk - 280 za 42 m

Gość carpee_08

Gość LaMoreneta
A czy orientujecie się jakie są ceny za wynajem pokoju o wyższym standardzie? W Gliwicach np. są takie pokoje z łazienkami, jakby 2 połączone razem dwuosobówki i do tego łazienka. Fajna opcja moim zdaniem :) :)

Gość LaMoreneta
Myślę nad Technologią Żywności na Rolniczym. Czy w takim razie mogę szukać miejsca tylko w akademiku "należącym" do UR? Czy mogę się ubiegać o miejsce w każdym akademiku? Czy ktoś kto się zna mógłby odpowiedzieć? :)

Gość kjldfjd
Powiem szczerze, że na mojej uczelni akademiki są droższe niż to co ja płacę za wynajęcie pokoju w mieszkaniu. Więc nie zawsze akademiki są tańsze niż mieszkania.

Gość wwwodna2
Jeśli będziecie czegoś szukać to mzoecie dac tutaj bezpłatne ogłoszenie albo coś znalezc dla siebie tutaj http://www.noweoferty.com/ Na pewno na coś traficie.

Gość karamba122123d
Zdecydowanie mieszkanie , najlepiej obok kampusu,zeby zminimalizować wydatki na MPK itp. - Uderz do Braci Sadurskich, pośrednictwo nieruchomości, specjalizują sie w najmach krótkoterminowych.

Gość gość
Wśród najbardziej znanych na krakowskim rynku biur nieruchomości znajduje się Agencja Nieruchomości Bracia Sadurscy. Odział Lubomirski ((a-b-s.pl) zajmuje się właśnie halami, biurami, działkami i innymi nieruchomościami komercyjnymi. Mają rozsądne prowizje, zatrudniają licencjonowaną kadrę kierowniczą i naprawdę skutecznie promują oferty.

Gość gość
ja wole mieszkanie, wieksza swoboda, akademik to troche taki hotel - kompletnie mi sie nie podoba... z imprezy tez nie wrocisz, bo wszystko sprawdzaja, w mieszkaniu najlepiej, wieksza swoboda... pamietam jak kiedys wracalam taksówka z imprezy ( www.radiotaxi919.pl ) to wlasnie pan kierowca opowiadał mi o jego czasach studenckich...

Gość gość
Generalnie dobrym rozwiązaniem jest znalezienie agencji nieruchomości, która pomoże znaleźć Ci miejsce gdzie będziesz mogła spokojnie się uczyć i mieszkać w podobnej cenie. Osobiście polecam www.a-b-s.pl

Gość Anka003
Poszukaj sobie ap7.pl mieszkania na wynajem w Krakowie Tego jest masa w sieci. Trzeba tylko trochę się naszukać i gotowe. Na pewno się da coś znaleźć. Polecam szukać :) I wybrać mieszkanie, o wiele się mieszka niż w akademiku.

Gość kaporel
Najlepiej mając kasę po prostu kupić mieszkanie, zobaczcie - http://www.dominium.pl/ Nie ma co ukrywać, że ceny poszły w dół. Trzeba tylko wynająć drugi pokój innej osobie i większość inwestycji po 5 latach się na pewno spłaci.

Gość lk
Dużo zależy od danego akademiku. Zdecydowanie odradzam Nawojkę. Spędziłam tam rok i dziwię się, że tyle wytrzymałam - warunki w "gorszym" skrzydle są fatalne, wszystko się psuje i śmierdzi (w "lepszym" skrzydle warunki spoko, ale ciężko się tam dostać bez znajomości/zaświadczeń itp.). Dyrekcja i portierzy bywają naprawdę chamscy i robią często absurdalne problemy. Dobre rzeczy słyszałam o Bydgoskiej i Piaście

Gość IrminaBerk
W Krakowie fajne mieszkania powstały w w Prądnik Parku, tam budował deweloper Gama-M jedna ze znanych Krakowskich firm, warto zerknąć jakie tam obecnie są ceny i co jeszcze zostało wolne z mieszkań.

Gość MilenaW
Akademik to miejsce dla wytrwałych, dlatego ja powiedziałam zdecydowanie "nie". Dzięki pomocy ABC-Dom znalazłam idealne mieszkanie, w świetnej lokalizacji i cenie.. mieszkam w Krakowie od 5 lat i do tej pory mieszkania nie zmieniłam bo jest rewelacyjne.